Ana Roš je prva dama svetovne kulinarike

Ana Roš je prva dama svetovne kulinarike (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
1. 2. 2017

Ana Roš je najbolj vroče ime ženske svetovne kulinarike ta hip. Pretekli teden jo je akademija 50 najboljših restavracij na svetu namreč okronala za najboljšo žensko kuharico na svetu, njena zgodba pa je še bolj zanimiva zato, ker Ana po izobrazbi ne prihaja iz kuharskih voda.

Njena zgodba je že v preteklosti navdihovala številne in brez dvoma bo tako tudi v prihodnje. Njena pot v svet kulinarike je javnosti postala bolj znana po eni od epizod Netflixove oddaje Chef's table, v kateri se je kot glavna akterka pojavila Ana, nadaljnji uspehi pa so krivi zato, da sta tako Ana kot njena domača Hiša Franko zasedeni mesece vnaprej. In s čim je Ana prepričala akademijo World's 50 Best Restaurants? Z natančnostjo, domišljijo in strastjo do lokalnih sestavin. Ana namreč že vse od začetkov v svetu kulinarike – mimogrede, kot je priznala že v številnih intervjujih, je pred tem znala skuhati bore malo – velja za svojevrstno kreativko, ki si ne postavlja omejitev, kar še posebej velja za iskanje takšnih in drugačnih surovin, predvsem v naravnem okolju. To pa je tudi ena od stvari, ki smo si jo zapomnili na uredništvu, ko smo preteklo jesen z Ano (in tremi drugimi svetovno priznanimi kuharskimi mojstri) uživali v kobariških Nebesih, ko je Ana v Sloveniji gostila ne le priznane kuharske mojstre, temveč tudi številne kulinarične kritike z vseh koncev sveta. A to je že druga zgodba.

Anin uspeh je zdaj seveda ponos številnih Slovencev. A njena pot ni le pot navdiha in volje in samo ena od tistih pripovedi, ki ti vlijejo novih moči. Kot nesojena bruseljska diplomatka – Ana je študirala diplomacijo in mednarodne odnose na Univerzi v Trstu – s svojim delom in priznanji ni zapisala le osebnega uspeha, temveč Slovenijo kot vse bolj kulinarično ozaveščeno deželo postavila na zemljevid držav, v katere zdaj romajo trume navdušenih sladokuscev.

Najboljša učiteljica je tašča

Verjetno ni ravno veliko tistih 'nevest', ki bi bile v kuhinji rade s taščo, a kot je videti, je Ana ena od izjem. V številnih intervjujih je poudarila, da je bila njena prva učiteljica na kulinarični poti tašča Jožica, katere hrano še danes obožujejo vsi, vključno z Aninima otrokoma. Sicer pa je prav vidik povezovanja uspešne kulinarične kariere in materinstva tisti, ki danes odpira vprašanja številnim tujim novinarjem, ki z veseljem raziskujejo ne le Anino kuhinjo, temveč tudi njen celotni pristop h kuhi, prav tega pa bo z italijanskim mojstrom Andreo Petrinijem kmalu predstavila v knjigi z naslovom Ana in fantje.