Ana Roš: Rada nadgrajuje kuharsko znanje

9. 3. 2017 | Vir: Lea
Deli
Ana Roš: Rada nadgrajuje kuharsko znanje (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Svetovno znana akademija The World's 50 Best Restaurants, ki podeljuje prestižne nagrade najboljšim kuharjem sveta, je za najboljšo kuharico v letu 2017 izbrala našo kuharsko mojstrico Ano Roš iz Hiše Franko.

A nino karierno pot so zaznamovale trma, disciplina in korektna borbenost, s katero se je odlična kuharska mojstrica pripravljena na pošten način boriti tudi v prihodnje.

Letošnje zimske dni je Roševa preživela stran od Slovenije, natančneje v Šrilanki, na prav posebni kulinarično obarvani kmetiji, ki sta jo skupaj z domačini ustvarila podjetna Primorca Tatjana in Mitja iz domačije Butul iz Manžane pri Kopru.

Ena izmed tistih, ki je to gostoljubje želela doživeti iz prve roke in je bila nad tem navdušena, je dolgoletna velika prijateljica Butulovih Ana Roš. "Že nekaj let je načrtovala obisk pri naju, a zdaj, ko je bila izbrana za najboljšo chefinjo leta 2016, je bil za kratek oddih od številnih obveznosti in nabiranje moči za nove podvige, ki so pred njo, pravi trenutek," nam pove Tatjana, ki ne skriva, da sta si z Ano blizu in skupno kujeta zanimive projekte na dolge proge.

"Laskavi Anin naziv, ki potegne za seboj veliko stvari, je povezan tudi z obveznostmi in obisk pri nas in Shelijevi družini v Šrilanki je bil za Ano kot nalašč, saj je potrebovala kratek pobeg od napetih in opravil polnih dni. Nekaj izmenjanih e-sporočil z mano, nekaj pogovorov in Roševa se je odločila za Budovo solzico, kot budisti imenujejo Šrilanko. Prvi postanek je bil v Cinnamon Heavnu, na turistični kmetiji, kjer je Ana po videnem neizmerno uživala ob kulinaričnih dobrotah izpod rok Wasane in Shelija. Kaj reči o zajtrku, postreženem sredi nasada cimeta in v objemu palm ter tropskih dreves, ko ti najboljša chefinja na svetu zaploska? Takšnega priznanja sta bila deležna Wasana in Sheli."

Izvedeli smo, da je zimski oddih Ana označila za zelo poučnega, saj je iz Šrilanke odnesla veliko na novo pridobljenega znanja. "Ana ni le najboljša kuharica, temveč tudi izjemna umetnica, ki svoje ideje in sanje izžareva skozi kulinarične stvaritve. Pomembno je, da je zvesta sama sebi in svoji filozofiji, ki temelji na lokalnih sestavinah, pristnih okusih in strogi disciplini, ko pripravlja in ustvarja za svoje goste," je o svoji kuharski prijateljici razkrila Tatjana.