Ana Roš: Vse je spremenil Netflix!

Ana Roš: Vse je spremenil Netflix! (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
12. 2. 2017

Ana Roš, ki je začela kuhati bolj po naključju, je postala uradno najboljša kuharska mojstrica na svetu. 44-letna Ana je tako Slovenijo označila še na gastronomskem zemljevidu.

Ano Roš sem spoznala še v časih, ko je bila Hiša Franko v Starem selu gostilna na zelo dobrem glasu. Ko je mnogo let kasneje odprla svojo ljubljansko izpostavo na Ljubljanskem gradu, kjer je na začetku tudi sama kuhala, se je že kazal njen neverjetni potencial. Razlagala mi je o kuhi in o hrani kot o največji znanosti in ta odnos jo je verjetno pripeljal vse do samega vrha kulinaričnega sveta. Ana Roš je namreč postala uradno najboljša kuharska mojstrica na svetu in na tem mestu nasledila Dominique Crenn iz Ateliera Crenn v San Franciscu.

Urednika je navdušila njena strast do lokalnih surovin, njeno vlaganje v ljudi in njena predanost povzdigovanju kulinarične umetnosti v njeni domovini, ki jo delajo za navdihujočo vzornico. Tako dobro kaže tudi Hiši Franko, ki že zdaj velja za eno boljših restavracij pri nas, zdaj pa, ko je Ana dosegla ta naziv, se bo zagotovo vpisala med 100 najboljših restavracij na svetu. Tja se je do zdaj uspelo le restavraciji Janeza Bratovža JB.

Vse je spremenil Netflix

Ana Roš je trenutno nedosegljiva, Hiša Franko je namreč zaprta do konca marca, kot piše na spletni strani, Roševa pa se trenutno nahaja v Alti Badii, kjer je ena od udeleženk kulinarične konference Care's, edinstvenega projekta, ki zagovarja trajnostno in etično kuhinjo. Sporočila je le, da jo je novica presenetila, čeprav je znano, da si Ana zadnje čase zelo prizadeva za svoj položaj v svetovnem vrhu. Vse se je začelo lansko leto, ko je Ana dobila svojo lastno epizodo v Netflixovi kulinarični seriji Chef's Table in postala svetovno znana.

V kuhinjo po naključju

Ana je zelo rada smučala in se s tem nameravala ukvarjati celo profesionalno, nato pa to opustila in študirala diplomacijo. Potem se je zaljubila v Valterja Kramarja iz Hiše Franko in začela kuhati, čeprav ni šolana kuharica. Ostalo je zdaj zgodovina.

Eva Jandl

Priporočamo