Ana Soklič po Popevki 2019: Težko je preživeti, ne da bi koga ranil, prizadel

Ana Soklič po Popevki 2019: Težko je preživeti, ne da bi koga ranil, prizadel (foto: Adrian Pregelj) Adrian Pregelj
27. 9. 2019

Na letošnji Popevki se je med drugim predstavila tudi Ana Soklič, ki je za pesem Temni svet prejela kar dve nagradi, in sicer nagrado za najboljšo interpretacijo in veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti.

Pod nagrajeno skladbo Temni svet se je podpisal Anin dobri prijatelj, kantavtor ter večni poet - vsem dobro znani Matevž Šalehar - Hamo. Na vprašanje, kako je do njunega sodelovanja sploh prišlo, nam je Sokličeva odgovorila: "Matevža in njegov pristop k glasbi cenim že od nekdaj, tako da je do sodelovanja prišlo čisto enostavno, zanimalo me je ali bi imel morda tokrat zame kaj vročega v ognju. Nekaj, kar bi se znalo dotaknilo vsebin, o katerih je bolj redko govora, namreč vsak izmed nas se kdaj pa kdaj lahko znajde v situaciji, iz katere takoj ne vidi rešitve in tudi sam ne ve, kaj točno čuti in kam bi krenil. Sploh, ker živimo v času, kjer nas družbena omrežja vsakodnevno bombandirajo zgolj z všečnimi vsebinami, aktualnimi, 'uspešnimi' ter kot radi rečemo, 'pozitivno naravnanimi obrazi', po katerem se konstantno povprašuje. Kaj točno se z dotičnim človekom dogaja v ozadju resničnega življenja pa ostaja misterij, katerega je bolje pustiti pri miru. In ravno o tem sem želela spregovoriti. Sama osebno mislim, da so to tiste 'prave, pozitivne rešitve' za neko polno, kakovostno življenje, ko si človek upa v polnosti zazreti vase, neozirajoč se na okolico ter se hkrati na nek način s tem tudi 'osvobodi' in ne prikrije svojih občutkov z bleščicami in celofanom oz. odvrže tančico preračunljivosti. Škoda je le ta, da takšnih vsebin ni veliko. Težko je preživeti, ne da bi koga ranil, prizadel, a človek mora dihati s polnimi pljuči, da ostane živ."

Po Popevki Ana že zre v prihodnost, kjer jo čaka kar nekaj projektov. "S Hamom se pogovarjava tudi o možnosti dueta, zaenkrat so stvari še odprte, kakšno podrobnost pa izdam naslednjič," na kratko odgovarja Ana, ki pa hkrati obljublja veliko novega. Tu je naprimer projekt 'Diamanti so večni', ki bo luč sveta ugledal pozno jeseni: "Izjemno se veselim tega sodelovanja, k projektu sem povabila nekaj resnično dobrih glasbenikov, akademikov, skupaj smo združili naše prijateljske odnose, rojevajo se, kot bi rekel Hamo, lepe stvari." Poleg tega kaj kmalu lahko pričakujemo tudi Anin najnovejši singel, že nekaj časa pa je v nastajanju tudi njen avtorski album, kjer Ana obljublja polno sladkih fines in predvsem široko paleto glasbenih užitkov.

Za konec nam je Ana še zaupala prav zanimivo zgodbo okrog obleke, ki jo je nosila na festivalu. "Obleka je bila namreč poslana po pošti iz precej oddaljenega italijanskega Sorrenta (Italija). Isto obleko sem nosila tudi na prireditvi Valentinov ples, in sicer v Monaku, ki se je v celoti odvijal pod pokroviteljstvom monaškega princa Alberta II, v letošnjem februarju, kjer sem nastopila. Obleka je bila takrat narejen zame, na moje telesne mere, pa sem si rekla, zakaj ne bi kontaktirala kreatorja Salvatoreja D'Orsija in ga vprašala ali obstaja kakšna možnost, da bi mi obleko poslal v zameno promocije. Srčen človek kot je, se je odzval izjemno pozitivno in v roku enega tedna je obleka prispela na moj naslov," je vse skupaj opisala nagrajena glasbenica Ana Soklič.

Priporočamo