Ana Vurcer: Odkrivala rajski Tasos

Ana Vurcer: Odkrivala rajski Tasos (foto: Bojan Dragojević) Bojan Dragojević
Vir: Story
25. 8. 2017

Ptujčanka Ana Vurcer, ki jo številni poznajo iz skupine Učiteljice, je nekaj prostih trenutkov že izkoristila in se odpravila na nepozabne počitnice v Grčijo. Obiskala je prelep otok Tasos in uživala na njegovih rajskih plažah.

"Poletje je čas številnih zabav, to pa seveda pomeni, da smo glasbeniki precej zaposleni. Tako tudi Učiteljice vse poletje nastopamo, le nekaj prostih dni smo si dekleta rezervirala za kratek predah," je razkrila Ana. "Odpravila sem se v Grčijo na prelep otok Tasos, ki v Sloveniji ni toliko znan. Ta najsevernejši grški otok so si v preteklosti za raj na zemlji izbrale tudi sirene, najusodnejše zapeljivke v grški mitologiji," pove. "Na otoku sem bila že pred dvema letoma in takrat so me očarale prelepe plaže z belim peskom, ki se pozno popoldne obarva v zlate odtenke, dišeči gozdovi borovcev, ki se spuščajo vse do romantičnih zalivov in obljubljajo svežino sredi poletja. Tasos je otok z nekaj najlepšimi plažami med grškimi otoki, kot so Goldeb in Paradise Beach, Tripiti in plaža Makriamos, ki ji pravijo tudi grški Sejšeli. Otoku rečejo plavajoči gozd, saj je to eden od najbolj zelenih grških otokov, zato je na otoku vedno prijetna klima. Temperature se povzpnejo do prijetnih 30 stopinj, povsod je dovolj sence, v sobah pa klime sploh ne potrebuješ. Morje je toplo ter turkizno modre barve."

Ena od najlepših naravnih lepot na otoku ter njegova posebnost je naravni bazen v steni, ki se imenuje Giola. "Bazen je tik ob morju, v njem je kristalno čista, topla voda zelenkaste barve. Bazen se naravno polni z vodo iz morja, zato je v njem voda slana. Po eni legendi Giola predstavlja Zevsovo oko, s katerim je nadzoroval svojo drago, po drugi legendi pa je Zevs ustvaril bazen, da bi se Afrodita kopala v njem, zato se Giola imenuje tudi Afroditina solza," razloži Ana. "Na otok sem se podala predvsem zato, da bi napolnila baterije in se naužila naravnih lepot sonca in morja. Tako da sem precej časa preživela v senci na plaži, kjer sem brala knjige, ter seveda v morju, kjer zelo rada plavam. Na otok vozi trajekt, po otoku, ki ga prevoziš v eni uri, pa se najlažje giblješ z najetim motorjem ali avtomobilom."

Ana obožuje grško hrano, zato so bile na njenem jedilniku poleg veliko sadja vsak dan tudi tipične grške jedi. "Obvezen tatziki, grška solata, giros, souvlaki, grški jogurt ter sir, od pijače pa se najbolj prileže njihov frape, ki je nekakšna vrsta spenjene kave z ledom, kar je kot nalašč za vroče poletne dni. Pred odhodom domov sem na ulicah kupila domače olive, olivno olje, domača mila ter grške začimbe. Tasos je otok, kjer je pristna Grčija še vedno doma. Domačini so zelo prijazni, v večini se ukvarjajo s turizmom, nekaj manj z obdelavo marmorja ter pridelavo olivnega olja. Bogata zgodovina, dolge plaže, pestra ponudba ter prijaznost prebivalcev so me prepričali, da se bom zagotovo še velikokrat vrnila na otok. Komaj čakam, da grem spet," je še povedala Ana.

MIMA

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story34/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 34/2017

Story 34/2017, od 17. 08. 2017