Ana Vurcer pogreša svoje živali

25. 7. 2015

Ptujčanka Ana Vurcer, ki trenutno osvaja Balkan s skupino Učiteljice, je velika ljubiteljica živali. Odkar je na poti, ji je hudo, saj svoje ljubljenčke vidi le občasno.

A na je pred nekaj meseci pustila službo, ki jo je imela v Sloveniji, in se preselila v Beograd. Ljubezen do dela jo je gnala novim ciljem naproti in s skupino Učiteljice hitro osvajajo glasbene lestvice v državah nekdanje Jugoslavije. Kljub vsemu pa se redno vrača tudi v Slovenijo, na Ptuj, kjer živijo njeni straši in kjer jo čakajo njene živalce. "Sem velika ljubiteljica živali! Srečo sem imela, da sta moja stara starša imela kmetijo, na kateri sem kot otrok preživela zelo veliko časa. Tam so bile seveda krave, pujski, kokoši, ovce, koze, zajčki, muce in psi," pove in nadaljuje: "Ko sem bila mlajša, sem si celo želela, da bi postala veterinarka. To se ni zgodilo, je pa za vedno ostala velika ljubezen do vseh živali."

Čakajo jo

Seveda zdaj postavna Štajerka pogreša živali, zato je vesela, ko se vrne domov in jo te z veseljem pričakajo. "Skozi leta so me spremljali najrazličnejši ljubljenčki, trenutno pa imamo doma šest let starega škotskega ovčarja Simbo, ki je dobil ime po risanki Levji kralj. Škotski ovčarji so zelo prijazni psi, ki si za gospodarja navadno izberejo le enega člana družine. Vdani in zvesti pa so vsem domačim. Povrhu se zelo dobro razumejo tudi z drugimi živalmi. Doma imamo namreč še dva mačkona. Eden je najdenček, ki smo mu dali ime Piko, drugi je Miki. Zdaj sem seveda zelo veliko od doma, tako da za živali skrbijo moji starši. Na svoje zverinice sem zelo navezana, zato komaj čakam, da jih vidim. Predvsem pasja ljubezen ne pozna meja," dopolni. "Vedno, ko pridem domov, me je Simba neizmerno vesel, takrat noče z očetom na sprehod, čaka, da grem z njim na sprehod jaz. Škotski ovčar je pes, ki je primeren za življenje v hiši ali stanovanju. Dnevno potrebuje dovolj gibanja na prostem, saj je zelo aktiven. Obožuje dolge sprehode in igro z žogo. Nekateri škotski ovčarji so žal izgubili instinkt za pašo ovac, čeprav je ta v prenekaterih še zelo živ."

Najdenček

Ana je z družino dala dom tudi dvema muckoma. "Muc Piko ima posebno zgodbo, ki se je na njegovo srečo končala srečno. Ko je bil še mladiček, ga je nekdo pustil v bližini naše hiše. Oče ga je našel in v družini smo se soglasno strinjali, da ga obdržimo. Tudi ona dva sta zelo lepo sprejela Simbo in vsi se odlično razumejo, prav tako so vsi zelo pridni. Najraje se crkljajo in spijo na sedežni ali lenarijo v kakšni senci. Mislim, da je treba živalim pomagati, kolikor se le da, in sama pomagam, kolikor morem. Sploh nekaterim društvom, ki se ukvarjajo z zaščito živali," pojasni Ana. "Ne razumem, kako so lahko ljudje tako kruti, da si najprej nabavijo žival in jo nato zavržejo. Še huje pa je to, da jih mučijo. Res je že čas, da se zakoni glede tega pri nas zaostrijo," še kritično doda Ana.

Značke: Ana Vurcer