Ana Žontar Kristanc: “Brez družine ni božiča”

Za obdarovanje prijateljev in znancev so Ani najlepša in najboljša darila tista, ki jih ustvari sama.
 (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
30. 12. 2015

Mlada mamica in uspešna avtorica kuharskih knjig Ana Žontar Kristanc je praznični december začela s prižigom adventnih svečk. Seveda je tudi ona skupaj s sinom Timonom okrasila jelko v pričakovanju lepih praznikov in darilc, s katerimi bo osrečila svoje najdražje.

Ana ima srečo, da imajo njeni starši v Kranju cvetličarno Vijolice, in tako vsako leto dobi prav posebej ustvarjen venček, ki ji ga pripravi njena mama. Za jelko pa se potrudita skupaj s Timonom, ki ga seveda bolj kot okraski zanimajo pisane lučke.

  • P.S. Opomba za bralce: Z Ano smo se za revijo Lea pogovarjali že nekaj dni pred božičem ...

"Pri nas so se prazniki vedno začeli s prihodom Miklavža. Na vasi so bile vedno odrske igre za Miklavža in na koncu je prišel tudi sam Miklavž s parklji. Ko sem bila mlajša, sem jih šla rada gledat, pozneje pa sem včasih tudi nastopala," začne pripovedovati Ana in nadaljuje: "Nato pa je sledilo veliko pričakovanje božiča in božične večerje v krogu družine. Letos bo božična večerja pri mojih starših z družinami mojih bratov, prejšnje leto je bila pri moževih starših. Vsekakor so dnevi okrog tega praznika obarvani z družino, domačimi dobrotami, smehom, lučkami, smrekicami ... Tradicijo praznovanja družinske večerje imamo, odkar pomnim. Potem smo po večerji skupaj pogledali kakšen film, in če nismo bili preveč zaspani, nas je čakala še polnočnica v cerkvi. Večerjo sva vedno pripravljali midve z mami in debata o izbiri hrane je potekala že mesec prej. Navadno je šlo za jedi, ki jih imamo vsi radi. Velikokrat smo imeli pečenko, kračo, saj so moški v družini v večini, imam namreč dva brata. Pa seveda praženi krompir zame in uh, saj res, francoska solata. No, pa seveda sladice. Najbolj priljubljene praznične sladice pri nas doma najdete v moji novi kuharici Sladka Anina kuhinja."

Praznično vzdušje

Pod jelko so vsako leto imeli tudi jasli. "Pri nas doma smo vedno imeli iste, že odkar pomnim. Ne vem, kje so bile kupljene, so pa prelepe. Hiška je lesena in okrašena z naravnimi elementi, figurice pa so iz kamna. Kadar je bila priložnost, pa sem si jih ogledala tudi v cerkvi. Ampak to je bilo že pred leti in mislim, da bo letos čas za ponovitev, saj sem prepričana, da bodo Timonu všeč. Ta praznični december je res čudovit. Najbolj mi je všeč vzdušje, ki se čuti v zraku. Okrašene smrekice pred hišami, sneg, vonj po prazničnih začimbah. Ni da ni," doda Ana. Pri Anini družini vsak praznik izkoristijo za praznovanje, druženje in dobro hrano.

"Res praznujemo vse. In ob tem seveda poskrbimo za čudovite jedi." Ana med prazniki obožuje tudi čudovito okrašena mesta. "Meni so všeč in dodajo k prazničnemu duhu. Zagotovo pa to ni najbolj varčno. Žal nam ni uspelo, da bi si ogledali katero drugo prestolnico. Smo raje kar doma v krogu svojih najbližjih. Zame brez družine ni božiča. Mislim, da je družina najpomembnejša. Vse drugo, kot so smrekica, hrana, darila, je fino, ampak neobvezno."

Domača darila

Ano razveseljuje tudi obdarovanje najbližjih, za vse ljubitelje kuhe pa je pred prazniki pripravila še posebno darilo. Na knjižne police je prišla njena nova knjiga Sladka Anina kuhinja.

"Rada obdarujem in na seznamu so moja širša družina, moj mož in sin. Dogovor je, da se obdarujemo s pozornostmi. Sama največkrat pripravim domače dobrote, zadnja leta pa podarim svojo novo kuharico. Letos bodo tako dobili kuharico Sladka Anina kuhinja, ki je polna prazničnih dobrot. Za obdarovanje prijateljev in znancev so mi najlepša in najboljša darila tista, ki jih ustvarim sama. Celotno kategorijo nove kuharice Sladka Anina kuhinja sem namenila domačim darilom. Tudi sama sem vedno najbolj vesela prav takšnih."

Ano najbolj razveseli darilo, v katero darovalec vnese svoj čas, ljubezen in energijo. "Draga darila me redko navdušijo. Za rojstni dan sem recimo prejela Timonovo risbico in majico, polno odtisov rok in nog mojih dveh fantov. Moj dragi je polepil kopalniško ogledalo z listki z napisom Vse najboljše in počutila sem se ljubljeno in srečno. Menim, da je treba ne glede na razmere na trgu gledati tudi na finančno plat. Toda zaradi tega se pri nas ne bo nič spremenilo, ker nikoli nismo kupovali dragih daril. No, izjema bo letošnje Timonovo darilo, pa še to ne bo pretirano drago."