Ana Žontar Kristanc: Dobra družba in dobra hrana, to je božič!

23. 12. 2017 | Vir: Lady
Deli
Ana Žontar Kristanc: Dobra družba in dobra hrana, to je božič! (foto: Glej ga, ptička!)
Glej ga, ptička!

V njeni kuhinji že ves december diši po prazničnih dobrotah. Nekoč je bila priljubljena televizijska kuharica s svojo kuharsko oddajo, danes pa je uspešna blogerka in pisateljica kuharskih knjig. Poleg tega pa je Ana Žontar Kristanc še mama sinovoma Timonu in Liamu ter žena Kristjanu, s katerim prav na letošnji božič praznujeta že deseto obletnico skupne poti.

Ana je decembra zelo zaposlena in sva se komaj ujeli za srečanje. Vendar pa se ne pritožuje, saj pravi, da svoje delo za kuharski blog Anina kuhinja rada opravlja in v njem zelo uživa. "December je kar pester, saj poleg običajnega dela za splet in ustvarjanja videov in drugačnih vsebin poteka tudi veliko dogodkov. Pa seveda pripravljam novo kuharico za pomlad in tudi ta zahteva kar veliko dela." Potem mi pokaže svoje lepo urejene nohte in mi zaupa, da si zadnje mesece končno lahko utrga tudi nekaj časa zase. "Si pa zadnje mesece končno vzamem tudi minutko zase in po več letih sem si spet šla uredit nohte v kozmetični salon Prokozmetika, ki je, hvala bogu, pet minut stran. V duhu prazničnega decembra so mi jih obarvali rdeče. Izvedela sem namreč, da obstaja permanentno lakiranje, ki je zame kot strastno kuharico in pravo gospodinjo edina rešitev, da lak obstane na mestu več kot teden dni, tako da imam tudi jaz po dolgem času lahko lepo urejene nohte."

Praznovanje se je začelo že novembra

Navdušena nad prazniki letos ni mogla dočakati decembra, pove v smehu. "V duhu prazničnega decembra sem bila že zadnji teden v novembru. Obožujem december, peko piškotov, prazničnih sladic, okraševanje smrekice, sneg ... In letos preprosto nisem mogla dočakati decembra, zato sem ga začela praznovati kar malo prej." Adventnega venčka letos žal nimajo, zato pa so skupaj z možem Kristjanom in otrokoma Timonom in Liamom smrekico že zdavnaj postavili. "Smrekico smo postavili na začetku decembra. Letos smo se odločili za leseno ekosmreko v obliki spirale, ki sem jo našla na spletu. Reče se ji Spira in o njej sem se razpisala tudi na svoji spletni strani, saj sem nad njo navdušena. Za nas je idealna, saj se na njej skoraj ne nabira prah. Naš starejši fant je namreč hud alergik na hišno pršico in na klasični smreki z okraski se preprosto nabira preveč prahu. Sploh pa nam je ustrezala sprememba. Z otrokoma smo sami pobarvali okraske in jo skupaj okrasili. Smo pa že dvakrat spekli medenjake za na smrekico, pa jih je dvakrat zmanjkalo, preden mi jih je uspelo obesiti nanjo. Recept za medenjake najdete na moji spletni strani Anina kuhinja." Pa otroka še verjameta v Božička? "Liam je še malo premajhen, Timon pa se že bolj zaveda vsega okoli in verjame v Božička. Sama pa z veseljem izkoristim njegovo ime, da poskrbim, da je še bolj priden kot sicer," pove v smehu. Za jaslice pa ima Ana v načrtu nekaj prav posebnega. "Razmišljam, da bi jih spekla iz medenjakov – naredila medeno hišico in figurice. Upam, da mi bo uspelo. Timon mi je že obljubil, da mi bo pomagal, tako da bo zagotovo zabavno."

Božič je čas za druženje – in peko!

Ker je pri Anini družini celoten december v duhu praznikov, je božič le še ena lepa pika na i in razlog več, da sama veliko ustvarja v kuhinji, drugi pomemben vidik zanjo pa je druženje. "Zame se prazniki vsako leto vrtijo okrog domačih pečenih dobrot, obloženih miz in zares dobre družbe. Okoli božiča nas je povsod veliko. Obiščemo moje starše in brate z družinami ter Kristijanovo družino. Brez dvoma, prazniki so najlepši, če jih preživimo skupaj z družino. Tako vsako leto poskrbim, da se takrat res družimo tudi z mojimi starši, brati in Kristijanovimi starši. Navadno imamo božično kosilo pri mojih starših, saj je na naši strani veliko otrok in nekateri gredo že kmalu spat. Potem pa končamo z božično večerjo pri Kristijanovih starših. Tako je dan zares popoln." Polnočnice v cerkvi pa se Ana že lep čas ni udeležila. "Priznam, da že leta nisem šla k polnočnici. Ne vidim smisla, da bi majhna otroka sredi noči peljala v cerkev, tako polnočnico preskočimo in navadno vsi štirje takrat že sladko spimo."

Dobra družba in dobra hrana, to je božič!

Domača 'klasika' in nove jedi

"Pri nas doma gremo z božično večerjo kar na klasiko, ki je goveja juha, pečenka, pražen krompir, potička ... Pa seveda sama poskrbim za zanimive piškote. Medtem ko pri mojem tastu vsako leto jemo kaj posebnega, saj zelo rad ustvarja v kuhinji. Tako da v dnevu okusimo domačo klasiko in nove jedi." Druga stvar pa je božična peka. Tej se Ana posveča že ves mesec. Ko jo vprašam, koliko različnih vrst piškotov je že spekla, pomisli in odgovori: "Uf, imam srečo, da veliko sladic spečem že samo za svojo službo. Tako da velik del dneva preživim v kuhinji. Zadnje tedne pa so mi najbolj ostali v spominu turški hrustljavi piškoti s sladkorjem, za katere sem tudi posnela videorecept. Pa seveda medenjaki, ki smo jih ustvarjali skupaj s fantoma in okraševali. Oba recepta že najdete na moji spletni strani Anina kuhinja. Sem pa ravno pred nekaj dnevi snemala video za noro dobre domače rafaelo kroglice z belo čokolado, ki pa bo objavljen v naslednjem tednu – v času, ko boste brali ta članek, bo recept že objavljen. Zagotovo pa okoli božiča še enkrat ponovim čokoladne brownije iz samo dveh sestavin, ki so zares hit pri nas in so neverjetno dobri in preprosti. Zanje sem prav tako posnela videorecept, ki ga najdete na moji strani." Ana ves čas kuha in peče in v njenih kuharicah je nemalo receptov, primernih za božični čas. "Ves čas kuham po svojih receptih, saj se zares potrudim, ko jih pišem, in tako vem, da bodo vedno uspeli. V sladki kuharici Sladka Anina kuhinja vedno najdem veliko idej za praznične sladice, ki imajo tudi prav poseben praznični razdelek. V moji najnovejši kuharici Anina kuhinja za nenapovedane goste pa vedno najdem super ideje za praznične obiske." Zaupa mi še, da za pomlad že pripravlja novo kuharico, vendar tematike še ne želi izdati. In kaj je zanjo najbolj božična jed? "Ojoj, sem sladkosneda – mislim, da bi lahko rekla, da me kuštravci, rumove kroglice in medvedje šapke ponesejo v božični čas."

Darila – malo domača, malo kupljena

Vsako leto tudi pišejo Božičku o željah za darila in tako je bilo tudi letos. "Navadno razporedim nakupovanje daril skozi december. Ne nakupujem vsega hkrati. Mogoče nekaj dni prej naredim še zadnje nakupe, da dopolnim vrečke, če mi kje še kaj manjka – naša družina je namreč velika, saj imata oba brata že svoje otroke. Za svoje fante pa seveda točno vem, kaj si želijo, in jim podarim najbolj želeno zadevo." Del njenega darila za njene najdražje pa so seveda vedno tudi doma pečene dobrote, tako da so darila delno tudi izdelana doma, in ta sama najbolj ceni. "Vsekakor najbolj cenim tista domača. Na splošno pa imamo pravilo, da ne pretiravamo z dragimi darili. Gre bolj za pozornost. Čeprav priznam, da se pri otrocih velikokrat pregrešim, in če mi je katera igrača všeč, jo kupim, tudi če je malo dražja."

Besedilo: Eva Jandl // Foto: Glej ga, ptička!

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan