Ana Žontar Kristanc: Dve torti za sinčkov rojstni dan

18. 6. 2017 | Vir: Lady
Deli
Ana Žontar Kristanc: Dve torti za sinčkov rojstni dan (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Družina pisateljice in ljubiteljske kuharice Ane Žontar Kristanc se je na dopust odpravljala že vse, odkar se jim je lani julija pridružil mlajši sin Liam. A zaradi takšnih in drugačnih obveznosti, jim nikoli ni uspelo. "Za Timonov tretji rojstni dan smo si končno odtrgali nekaj dni in sploh ni bilo možnosti, da ne bi kam šli," je zaupala Ana, ki je z možem Kristijanom in sinovoma uživala na otoku Krk.

Krk nam je ljub tudi zato, ker je pot kratka, dve uri pa že nekako zdržimo v avtu z dvema malčkoma. Tudi če je vmes nekaj tečnobe, seveda našega Liama. Timon je že tako velik in ob novici, da gremo na morje, pridno sedi na sedežu z nasmehom na ustih. Takoj ko smo prišli na cilj in smo Liama vzeli iz stolčka, je bil že ves zadovoljen. Pa tudi Timonov izraz, ko je zagledal morje, je bil neprecenljiv. Komaj je že čakal, da bo lahko v morje metal kamenčke," je v smehu dejala mlada mamica, ki mora ves čas paziti, kakšna prenočišča izberejo, saj ima starejši sin hudo alergijo na pršice. "Potovanje v hotele je za nas skoraj nesprejemljivo, saj so povsod po tleh preproge, v sobah pa kavči in zavese," je povedala Ana.

Varno na sonce

Mlada družina se šla na plažo v varnih urah, ko sonce ni bilo močno, takrat, ko je bilo, pa so uživali v raziskovanju otoka in mesta, kuhali, pekli kolačke, si ogledali mestni akvarij ter se naužili sladoleda. Vsekakor jim ni bilo niti en dan dolgčas. "Timon je ljubitelj morja, to ima po meni, saj obožujem že sam vonj in zvok, ki ga oddajata. Pa seveda plavanje. Mene ne ustavi niti mrzla voda, samo bolj urno brcam, če me zebe," je v smehu povedala simpatična kuharica in dodala, da je bil edini, ki se ni strinjal z mrzlo vodo, dojenček Liam. "Sva namočila prstke na nogah in se v trenutku odločila, da je premrzlo. Je pa sicer ljubitelj vode, samo kaže, da tople," je dejala Ana, ki je za svoja mala princa poskrbela tudi pred močnim soncem. "Priznam, da nisem ljubiteljica sončnih krem. Timon namreč na vse kemikalije močno odreagira z izpuščaji atopijskega dermatitisa in zato mu ne ustreza nobena sončna krema. Tako spremljam varne ure in poskrbim za klobučke. Če je hudo, nosimo tanko svetlo majčko. Če je le mogoče, pa smo v senci," je razkrila.

Kuhanje je oddih

Ker je Ana ljubiteljska kuharica in ji to zelo veliko pomeni, se je tudi med dopustom z veseljem vrtela po kuhinji. "Meni oddih pomeni kuhanje za dušo. Pri nas redko hodimo ven jest, sploh na dopustu ves čas kuham sama. In to čisto preveč, saj z vsakega dopusta z možem prideva s kilogramom več," je v smehu dejala Ana, ki se je lotila tudi novih receptov in peke, v proces pa poskušala vključiti tudi otroka. "Večkrat na dan smo kuhali kašice, prvič letos jedli lubenico, pekli kolačke, delali hitri domači čokoladni sladoled, za katerega lahko najdete recept na moji spletni strani Anina kuhinja. Pri nas je stalnica, saj je odličen, zdrav, brez mleka in jajc," je zaupala Ana, ki je malčkoma ponudila tudi morske specialitete. "Morski sadeži so pri nas prepovedani, saj so navzkrižna alergija na pršico. Tako večkrat izberemo sveže ribe, ki jih obožujeta oba. Sploh Liam je nor na vse kašice, v katere vključim ribe," je ponosno dejala.

Odprli sezono piknikov

Ko se je družinica vrnila z morja, pa so Timonov tretji rojstni dan praznovali še doma z družino, bratranci, sestrično in prijatelji in odprli sezono piknikov. "Seveda ni šlo brez torte. Sploh v teh letih, ko je to nekaj najbolj pomembnega, poleg pihanja svečk," je v smehu dejala Ana, ki je pripravila kar dve torti.

"Eno čokoladno z malinami in jagodami ter eno malce lažjo osvežilno jogurtovo z jagodami. Timon namreč obožuje jagode, zato si je iz njih zaželel tudi več tort in seveda sem mu ustregla," je navdušeno povedala mamica, ki je poskrbela, da je njen triletnik za rojstni dan dobil peskovnik, ki si ga je že dolgo želel. "Prej je brskal zemljo po vrtu in vsepovsod okoli. Zato je bil zadnji čas, da pusti vrt pri miru, da lahko na njem v miru raste zelenjava. Tako se zdaj cele ure zamoti v peskovniku, zelenjava pa v miru raste," je z nasmeškom povedala Ana, ki kljub dvema malima nadobudnežema včasih razmišlja o tretjem otroku.

"Vsekakor ne izključujem tretjega malčka v prihodnosti, saj sta sinova čisto prehitro zrasla. Imam dneve, ko me zamika, da bi k sebi stiskala malega novega dojenčka. Liam že tako pridno stoji in bo kmalu shodil. V mislih ustavljam čas, ker je zares tako poseben in čaroben," je bila iskrena Ana, ki prizna, da si po dveh fantkih želi še male princeske. "Če bi vedela, da bo tretja punčka, potem sploh ni debate o še enem. Ampak ker tega ne vem in ker je še prekmalu, bo o najini odločitvi pokazal čas," je sklenila Ana.

Barbara Majič