Ana Žontar Kristanc: Fantek bo!

2. 3. 2016 | Vir: Lea
Deli

Polno zaposlena mamica in kuharska mojstrica Ana Žontar Kristanc znova pripravlja prav posebno presenečenje za mamice. Kmalu bo namreč izšel njen prvi priročnik za doječe mamice in nosečnice. Razlog za novo knjižico se skriva tudi v tem, da je Ana znova v veselem pričakovanju.

Ana je, kljub nosečniškim slabostim, ki jo spremljajo, vseskozi delavna.
Kristijan in Timon se že veselita naraščaja.
Timon bo starejši bratec
Kristijan je vesten in skrben očka.

Mlada družinica bo kmalu znova zaslišala otroški jok. Njenemu sinčku Timonu se bo kmalu pridružil še bratec.

"Timon bo maja star že dve leti in včasih me kar strese, kako hitro čas beži. Timon obiskuje zasebno varstvo, kjer uživa sto na uro. V bistvu imamo velikokrat težave, kako domov, saj si je tam zgradil prava prijateljstva. Prav luštno ga je gledati, ko gre zjutraj s takim veseljem tja. Sama tako brez slabe vesti in skrbi vmes postorim čim več, kolikor pač zmorem. Sicer pa se mi zdi, da smo trenutno v najlepšem obdobju. Timon je velika ragljica po mamici in njegovo govorjenje je tako posrečeno, da nama z možem vsak dan polepša dan. No, pa tudi nasploh je pravi mali srček. Sicer lumpast, ampak srček. (smeh) To starostno obdobje se mi zdi daleč najlepše od vseh prej. Timon je že zelo samostojen in se rad tudi sam igra. Rad mi pomaga pri kuhanju, in sicer tako, da poje večino sestavin, še preden jih dam v jed. Neverjetno je zgovoren in zelo družaben. Obožuje družbo, in ko se novih ljudi malce privadi, postane pravi mali nastopač. Res je posrečen. Zlahka rečem, da sem nad njim očarana, sploh zato, ker je tudi moj in moj prvi," doda Ana.

"Biti mamica se mi zdi nekaj najlepšega, kar obstaja. Ne glede na to, kaj mi življenje vrže pred kolena, je s Timonom lažje. Njegova ljubezen in ukvarjanje z njim mi pomagata, da kljub slabim dnevom ostanem pozitivna. Spomnim se, kakšno srečo imam, da je moj malček zdrav, in kakšno čast, da sem mu lahko mama."

Delavna

Kljub družinskim obveznostim je Ana zelo aktivna tudi pri pisanju knjig. Lansko jesen je izšla njena zadnja knjiga Sladka Anina kuhinja, ki vsebuje več kot 150 sladkih receptov, razporejenih v pet kategorij. Primerni so za prav vse različne priložnosti in letne čase.

»Kuharica Sladka Anina kuhinja je bila fantastično sprejeta. Če sem iskrena, nisem pričakovala takšnega odziva. Dobivam ogromno slikic in sporočil in počaščena sem, da ljudje recepte dejansko uporabljajo in se na knjigah ne nabira le prah. Kuharico še sama večkrat odprem, saj so v njej vse sladice, ki so pri nas redno na meniju, že odkar pomnim. Prav tako me je presenetil odziv nad brezglutensko kategorijo sladic. Ogromno ljudi, ki jim gluten povzroča težave, je bilo presrečnih, da sem celotno kategorijo namenila njim. Glede na to, da so sladice vedno priljubljene in da je bil ta odziv tako dober, mogoče celo pride do ponatisa," doda. Ana pa že pričakuje izid novega priročnika.

"Moj novi priročnik Anina kuhinja za nosečnice in doječe mamice se ravno tiska. Vsebuje odgovore na najpogostejša vprašanja in več kot 100 preizkušenih receptov. Vedno neko obdobje doživim sama in potem v svoje izdelke vključim osebno noto. Nosečnost in čas dojenja sem enkrat že dala skozi in spomnim se, koliko različnih mnenj in informacij sem prejela. To sta ena izmed najbolj 'zbeganih' obdobij v življenju vsake ženske in to, da ni neke literature in idej za recepte na enem mestu, se mi zdi nedopustno. Moj namen je torej bil olajšati skrbi kakšni nosečnici in doječi mamici in zanje narediti domačo nalogo ter jim ponuditi vse informacije in ogromno receptov na enem mestu. To je bil projekt za dušo in vanj sem vložila vso svojo ljubezen. Pisala sem ga dolgo in kuhala zanj še dalj. Z veseljem ga bom tudi sama večkrat odprla. Na ta priročnik sem zelo ponosna in prepričana sem, da bo olajšal življenje marsikateri nosečnici ali sveži mamici."

Vesela novica

Ob novem priročniku pa nam je Ana razkrila še veselo novico, ki jo je še dodatno spodbudila k ustvarjanju. Ana namreč pričakuje drugega otroka.

"Presrečna sem, da bom spet mamica. Trenutno sem že na koncu četrtega meseca, tako se že pridno kaže trebušček. Ljudje okrog mene so najbrž sklepali, da so me vse tiste sladice iz moje nove sladke kuharice konkretno poredile. (smeh) No, zdaj jim končno lahko povem, da razlog niso tortice, ampak mali dojenček," pojasni v šali. "Moja druga nosečnost je popolnoma drugačna od prve. Veliko težja je, saj me že skoraj tri mesece spremlja huda nosečniška slabost. Najbrž je še toliko hujša, ker sem ogromno okrog hrane. Čeprav jo obožujem, mi skoraj vse smrdi in veselim se normalnega apetita. Moja ginekologinja pravi, da bo najbrž minilo, ko bodo prišle prve brce, in priznam, da jih nestrpno čakam."

Seveda je nosečnost za vsako mamico, ki ima doma še malega otroka, precej naporna. Ana se zato izogiba prevelikim naporom. "Seveda pazim, da Timona pretirano ne nosim, čeprav je to včasih težko. Timon je še premajhen, da bi razumel, da ga mamica ne more nositi, ker nosi dojenčka v trebuhu. Pa seveda kakšne njegove salte čez moj trebuh, medtem ko mi je slabo, niso ravno prijetne. Drugače pa je vse tako, kot prej. Priznam, da se res nestrpno veselim prvih brc, saj me grozno zanima Timonov odziv nanje. S Kristijanom sva se vedno strinjala, da bova imela dva otroka in da ne bosta preveč narazen po letih. Nekako se mi zdi vse ravno tako, kot mora biti. Družina je bila seveda presrečna. Timon pa še ne razume popolnoma, kaj to pomeni. Bomo videli, kako se bo počutil, ko bo dojenčka dejansko videl."

Ana Žontar Kristanc še:

  • "Ker sva zaradi slabših meritev nuhalne svetline opravila dodatne teste, da sva se prepričala, da je otrok zdrav, zagotovo veva, da nas bo osrečil še en mali lumpek. Imeli bomo še enega zdravega fantka in psrerečna sva. Zame to pomeni, da imam že vse pripravljeno - le vzamem vreče s podstrešja ter vse preprem in očistim."