Ana Žontar Kristanc: "Moj sin mi je največji navdih"

15. 4. 2015 | Vir: Lea
Deli
Ana Žontar Kristanc: "Moj sin mi je največji navdih" (foto: Lea)
Lea

Mlada mamica, pisateljica in mojstrica kuharskih veščin Ana Žontar Kristanc je po knjižnih uspešnicah, ki jih je izdala lani, znova predstavila novo knjigo. Tokrat ji je bil navdih sinček Timon in Ana je pripravila zbirko receptov za uvajanje dojenčkove prehrane.

Ana, imate kot polno zaposlena mamica sploh še kaj prostega časa?

Hm, kaj je že to prosti čas? (smeh) Ves čas, ki mi ga ponuja dan, namenim Timonu, gospodinjskim opravilom in delu. Priznam, da si proti večeru nekajkrat na teden rada utrgam uro ali dve za moža in se skupaj malo razvajava ob kakšnem filmu, dobri hrani, knjigi, kopeli ali pa preprosto klepetava.

Ob majhnem Timonu pripravljate tudi številne kuharske tečaje. Nam zaupate kaj več?

Moj navihanček je star deset mesecev in čas res prehitro beži. Vedno sem si želela voditi tečaje in v tem delu neizmerno uživam. Ni boljšega kot pozitivna družba in kuhanje dobre hrane. Tečaji so po moji želji zasnovani tematsko, zato smo začeli z velikonočnim, potem sledi pomladni in nazadnje lahke poletne sladice. Na vsakem tečaju gostim tudi znanega gosta ali gostjo. Na velikonočnem je bila Ana Klašnja, na pomladnem pa Anže Gallus Petelin. Komaj čakam! Mimogrede, več informacij o tečajih najdete na www.aninakuhinja.si/delavnice.

In po čem je nazadnje zadišalo iz vaše kuhinje?

Nazadnje je pri nas dišalo po domači calzone pici s sirom s tartufi in pršutom. Timonov zadnji obrok pa je bila jabolčna čežana z rozinami, cimetom in domačimi keksi.

Vaša knjiga z naslovom Anina kuhinja je bila precej uspešna. Kaj ste po njej še pripravili?

Zelo sem zadovoljna z odzivom na kuharico Anina kuhinja. Vanjo sva z možem vložila veliko ljubezni in vesela sva, da so ljudje to začutili. Kuharica je zelo uporabna in neverjetno me osrečuje, da redno prejemam slike jedi, ki jih ljudje pripravijo po mojih receptih iz knjige. To je najboljši občutek na svetu. Knjiga vsebuje vse moje najljubše recepte. Te jedi se velikokrat znajdejo na mojem meniju in lahko rečem, da sem jih skozi leta dodobra izpopolnila.Strnila sem jih v kuharico in zdaj tudi meni večkrat pride prav. Sploh pri peki, kadar je treba biti malce bolj natančen.

Hkrati pa ste lani predstavili tudi svojo prvo otroško knjižico Zajček Timi in čarobni recept. Bo nastala še kakšna knjiga za otroke?

Naslednja otroška pravljica je v načrtu za čas, ko bo na svet pokukal Timonov bratec ali sestrica. Do takrat lahko še malce traja, tako da bi jo težko napovedala.

Materinstvo vas je popolnoma prevzelo, če se ne motim, ste vse izkušnje s hrano strnili in pripravili prav posebno knjigo, namenjeno mamicam in njihovim malčkom. Nam zaupate kaj o tem?

Odkar sem zanosila, sem si želela pripraviti in izdati kuharico z otroškimi kašicami. Seveda moram stvari najprej preizkusiti in šele nato lahko posredujem svoje izkušnje naprej. Tako sem storila tudi zdaj. Počakala sem, da je moj Timon začel jesti gosto hrano in si med najino potjo okušanja dobro zapisovala in beležila. Tako je nastala dolgo pričakovana kuharica z imenom Anina kuhinja za najmlajše. Kuharica vsebuje več kot 130 receptov za kašice oziroma jedi, primerne za otrokovo prvo leto. Poleg receptov vsebuje tudi odgovore na nekaj najbolj pomembnih vprašanj, ki si jih starši postavljajo ob začetkih z gosto hrano. Kuharico sta pregledali Timonova pediatrinja in patronažna sestra, ki sta preverili, da sledi najnovejšim smernicam glede otroške prehrane. Menim, da bo knjiga marsikateremu bodočemu staršu ali pa staršu še majhnega dojenčka prišla zelo prav. Mimogrede je to tudi super ideja za darilo ob rojstvu otroka, da ne kupimo vedno kakšnega oblačila ali plišastega pajacka.

Pri nas ni veliko avtorjev, ki bi se specializirali za to področje. Kje ste iskali navdihe in ideje?

Res je. Iskala sem knjižice, ki bi zajemale to pomembno obdobje z vidika informacij in idej za kašice. Našla sem kar nekaj zastarelih, ki niti najmanj ne sledijo današnjim smernicam, večina pa je bila prevedena iz tujega jezika. S tem sicer ni nič narobe, ampak v njih sem pogrešala slovenske sestavine, kot so polenta, ajdova kaša, prosena kaša. Te so zelo zdrave in priprava z njimi je preprosta, pa še dojenčki jih obožujejo. Tako sem prišla do sklepa, da bodo moje preizkušene ideje in pridobljeno znanje zelo koristili marsikateri mamici, ki ni prepričana, kako se tega lotiti, in moja odločitev je bila tako dokončna. No, največja zahvala, da je priprava knjižice sploh uspela, pa gre seveda Timonu. Imam neverjetno srečo, da je Timon pravi gurman in sem se nad njim res lahko kulinarično izživljala. Edina sestavina, ki je nima preveč rad in jo zato malce skrivamo v jedeh, je brokoli. Ima zelo izrazit okus in večinoma ga je fino omiliti s krompirjem, polento ali mešano zelenjavo.

Nam zaupate svoj najljubši recept za Timona?

V knjižico sem vključila oznako Timon priporoča. Tako so označeni vsi njegovi najljubši recepti. To se mi je zdela lepa osebna nota. Lahko pa povem, da je bila njegova najljubša jed do pred kratkim ajdova kaša z jabolki, ki ji včasih dodam tudi suho sadje, kot so rozine, suhe nežveplane marelice ali suhe slive.