Ana Žontar Kristanc: Njene dobrote obožuje cela družina

Ana Žontar Kristanc: Njene dobrote obožuje cela družina (foto: Kristjan Žontar) Kristjan Žontar
Vir: Lady
22. 11. 2016

Pisateljica in televizijska kuharica Ana Žontar Kristanc obožuje jesen, a ne samo zaradi čudovite in pisane narave, temveč predvsem zaradi jesenskih dobrot. Te rada pripravi v svoji kuhinji in z njimi 'pockrlja' svoje fante ali pogosti obiske. Zaupala nam je, katere so te, ter razkrila tudi tipičen jesenski recept, ki bo navdušil vaše brbončice.

Ana prizna, da so njena prva misel za jesensko hrano kostanj, gobe in buče. Medtem ko je buč vedno dovolj, je letos razočarana nad kostanjem in gobami. "Z mojima malčkoma smo namreč po dveh urah nabiranja kostanja v gozdu nabrali le dobro pest in tako smo se odločili, da ga letos kar kupimo. Medtem ko gobice na žalost nismo našli nobene," je potrto povedala Ana, ki je s kupljenim kostanjem doma naredila pravo pojedino. Pri tem ji je seveda pomagal sinček Timon. "Ker jeseni strašno pašejo jedi na žlico, sva naredila kostanjevo obaro. Bila je res odlična. Pa seveda kostanjevo kremo/marmelado, ki je šla v shrambo in jo bomo pojedli čez zimo," je povedala Ana in dodala, da je bil Timon povsem navdušen nad obaro in jo pojedel cel krožnik ter že komaj čaka, da mamica spet pripravi krožnik slastne "juhe s kostanjem", kot se je izrazil sam.

Vampi ne pridejo na jedilnik

Oba njena fanta, tako Timon kot mož Kristjan, obožujeta juhe, zato so te kar redno na njihovem jedilniku. Največkrat sta to goveja juha ter seveda sezonska iz buč in cvetače. "Mojemu možu so vedno najbolj všeč palačinke, pa naj bo to poletje, zima ali jesen. Je pa tudi velik ljubitelj juh, ki so jeseni in pozimi pri nas večkrat na jedilniku," je razkrila plavolaska in nam zaupala, po čem v njenem stanovanju zagotovo ne bo dišalo. "Jaz ne jem le ene jedi in to so vampi. Ker jih tudi dragi nima pretirano rad, jih praktično ne pripravljam. Drugače pa s fanti jemo vse. Naši jedilniki so raznoliki in zanimivi in seveda, kar je najbolj pomembno, topli in skuhani doma," je navdušeno povedala. Glede na to, da je Ani zdravje na prvem mestu, jeseni rada pripravlja hrano, ki pogreje naše telo in poskrbi za močan imunski sistem. "Jesen je polna buč, jabolk, cvetač, kislega zelja, repe ..., vsa ta zelenjava je neverjetno zdrava in da se jo pripraviti na tisoč in en način. Priporočam vsem, da izkoristijo sezonske dobrote in jih poskušajo čim večkrat vključiti v jedilnik. Sicer pa je najbolj pomembno, da je obrok domač in topel ter preživet ob druženju s svojimi najbližjimi," je za konec povedala Ana.

Kostanjeva obara z govedino in rdečim vinom

Sestavine:

• 350–400 gramov govejega plečeta • korenje (večje, 2–3) • 6 manjših krompirjev
• 2 stroka česna • 1 manjša čebula • 2 pesti pečenega ali kuhanega kostanja
• ščepec peteršilja, majarona, sladkorja in popra • sol po okusu • 2 dcl rdečega vina
• 500–800 ml goveje juhe ali vode • 1/2 čajne žličke paradižnikove mezge/koncentrata

Priprava:

Meso dobro zapečemo na nekaj žlicah oljčnega olja. Popečenega odstranimo na krožnik. Na olju popečemo še drobno narezano čebulo, da se nežno razpusti, nato pa ji dodamo na večje koščke narezano korenje in krompir. Pražimo ju le toliko časa, da se nežno obarvata, nato pa dodamo drobno narezan česen, počakamo, da zadiši, in dodamo meso.

Prilijemo vino. Vsebini dodamo slabo čajno žličko soli in lep ščep popra, ščepec sladkorja ter ostale začimbe. Prilijemo jušno osnovo in vsebino zavremo.

Na nižji temperaturi jed počasi kuhamo nadaljnjo uro ali dve. Zadnjih 10–15 minut dodamo pečeni kostanj in paradižnikovo mezgo. Po okusu dosolimo in kuhamo še 10–15 minut.

Barbara Majič