Ana Žontar Kristanc o poletnih načrtih z družino in poletnem kuhanju

Ana Žontar Kristanc o poletnih načrtih z družino in poletnem kuhanju (foto: Foto: Oa) Foto: Oa
Vir: Story
19. 7. 2020

Ana Žontar Kristanc je avtorica številnih kuharskih knjig, blogerka, vplivnica, TV-voditeljica, žena in mama. Povedala nam je, kako je njena družina preživljala čas med epidemijo, kaj bodo počeli in kuhali to poletje.

Kako boste z družino preživeli letošnje počitnice? Bodo kaj drugačne?

Že nekaj let zapored smo poleti načrtovali roadtrip po evropskih državah. Letos ga bomo preskočili. Kot vsako leto pa se bomo julija odpravili na dopust na Hrvaško.

Ali ste bili delovni med koronakrizo ali ste izkoristili čas in bili več doma z otrokoma?

Med krizo sem imela še več dela kot običajno, saj je bilo na spletu veliko več aktivnosti, ljudje so ogromno kuhali, spraševali za ideje, o receptih, zato sem samo za komunikacijo z bralci po svojih spletnih platformah porabila ves dan, včasih celo dva dni na teden. Priznam, da sem tako težko usklajevala delo in skrb za moja fanta, ki sta stara tri in šest let. Večinoma se mi je delo razvleklo čez ves dan in smo tako veliko manj časa preživeli aktivno skupaj, saj sem ves čas delala. Zdaj ko sta v vrtcu, sem več z njima, saj končam delo prej in potem se aktivno posvetim le njima. Vesela sem, da je tisto obdobje za nami.

Ana Žontar Kristanc

Ali si z možem vzameta čas samo zase oziroma vsak zase?

Vsak konec tedna za kar nekaj ur malčka vzameta tast in tašča in takrat je čas za naju. Tega se vedno zelo veseliva.

Kako se kratkočasite, ko ste z otrokoma doma?

Večinoma se igramo pred hišo, kuhamo, hodimo na sprehode, igramo družabne igrice.

Ali otrokoma omejujete gledanje televizije, uporabljanje telefona, pametne tablice?

Večinoma ja. Med koronakrizo pa priznam, da sem bila bolj popustljiva, saj je bil to dostikrat edini način, da sem v miru pripravila vsebine in stvari za delo. Je pa na srečo bilo lepo vreme, zato sta večji del dneva preživela pred hišo.

Katero risanko ali igrico imata najraje?

Najraje gledata televizijo in še dobro, da smo med krizo dokupili največji EON-paket in imeli ogromno izbiro v Video klubu. Običajno smo imeli pravilo, da vsak dan eden izbira, kaj bosta gledala. Glede najljubših risank pa se obdobja zelo spreminjajo. Še pred mesecem dni so bili to Blaze in megakolesniki, trenutno pa najraje gledata Turbo polža iz kinoteke.

Kaj je trenutni hit pri vas doma, kaj najraje skuhate družini?

Vsi obožujemo polnjene paprike, zato jih večkrat pripravim. Zanje sem ravno posnela videorecept, ki je v bistvu recept moje mame – za moje pojme najboljši (smeh).

Kakšne projekte imate v načrtu za letos, kaj pripravljate?

Letošnje leto je prvo po sedmih letih, ko sem se odločila, da si zaslužim malce lažji tempo, zato ne pripravljam nove kuharice. V teh letih jih je namreč izšlo dvanajst, in če to dodam k delu za splet in k dvema nosečnostma/dojenčkoma, je bil res čas, da malce zadiham. Priznam, da mi spletna stran in pripadajoči socialni mediji zapolnijo delavnike, zato svojo energijo usmerjam tja.

Kako komentirate 6 Michelinovih zvezdic za Slovenijo, Hiša Franko je dobila kar dve?

Zelo ponosna sem in srečna za vse, ki so zvezdice prejeli. Sama sem že dolgo vedela, da je v Sloveniji ogromno vrhunskih restavracij, ki bi si zvezdico res zaslužile, zato je bil že čas, da so jo končno dobile. Bravo!

Napisala: Lidija Petek Malus // Fotografije: Kristijan Žontar

Annin recept: Polnjene paprike

Postopek:

Najprej pripravimo nadev. V vroči ponvi popečemo meso. Ko spusti maščobo in se malo popeče, na tej maščobi popečemo še drobno narezano čebulo. Sestavini posolimo in pražimo, da se čebula razpusti. Takšni dodamo riž in ga minuto ali dve pražimo. Prilijemo 1 liter vode. Dodamo sol in poper ter riž skuhamo do al-dente teksture.

Po potrebi prilijemo še malce vode, če ta med kuhanjem izhlapi.

Kuhani rižoti primešamo narezan svež peteršilj in jo odstavimo.

Med kuhanjem riževega nadeva pripravimo omako. Čebulo drobno narežemo in jo popražimo na malce olja. Popraženi čebuli dodamo narezan česen, sladko papriko, mezgo in poper. Pražimo minutko, nato pa primešamo svež paradižnik. Pražimo minuto ali dve, nato pa zalijemo s pelati. Prilijemo še 2 do 3 dl vode, dodamo sol, sladkor in poper ter baziliko in drobnjak. Premešamo in na nizkem ognju kuhamo vsaj 15 do 20 minut.

Paradižnikovi omaki odstranimo drobnjak in baziliko ter jo pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Rižoto nadevamo v izdolbene paprike in jih pritrdimo z zobotrebcem. Položimo jih v paradižnikovo omako in jih kuhamo nadaljnjih 15 do 20 minut, odvisno od želene kuhanosti paprike.

Če želimo omako dodatno zgostiti, kuhane paprike poberemo iz omake. V manjši posodi fino zmešamo 1 do 2 dl vode in moko. Vsebino med rednim mešanjem zlijemo k paradižnikovi omaki. Omako zavremo in kuhamo nadaljnjo minuto, da se malce zgosti, nato pa jo dodamo h kuhanim nadevanim paprikam.

Poleg nadevanih paprik postrežemo kruh ali krompirjev pire ali pa jih jemo kar same.

Sestavine za paradižnikovo omako:

(količina za 6 do 7 nadevanih paprik)

700-800 gramov paradižnikovih pelatov

1/2 rumene čebule

2 stroka česna

2 žlici dvojnega paradižnikovega koncentrata

2 žlici sladkorja

vsaj 1 ali 1,5 čajne žličke soli

1 čajna žlička sladke paprike v prahu

beli poper po okusu

nekaj listkov sveže bazilike

nekaj vejic svežega drobnjaka

Opcijsko za zgostitev: 1 dl vode + žlica moke

Sestavine za polnjene paprike:

300 gramov srednjezrnatega riža

300 gramov mletega mesa (mešanega ali govejega)

1/2 rumene čebule

majhen šopek svežega peteršilja

sol in poper po okusu

6-8 paprik babur

zobotrebci

Recept oz. video različico najdete na spletni strani www.aninakuhinja.si

Nova Story že v prodaji

Story