Ana Žontar Kristanc: Ob praznikih ne gledam na linijo

30. 3. 2018 | Vir: Lady
Deli
Ana Žontar Kristanc: Ob praznikih ne gledam na linijo (foto: Kristjan Žontar)
Kristjan Žontar

Ana Žontar Kristanc je svojo kuharsko pot sem začela pred osmimi leti s pisanjem osebnega kuharskega bloga Ljubezni polna skleda, ki jo je, zahvaljujoč pridnemu objavljanju, leta 2012 popeljal do snemanja reklamnih televizijskih oglasov za kuhinjsko posodo.

Po snemanju oglasov se je njena zgodba nadaljevala z vodenjem lastne televizijske kuharske oddaje, v tistem obdobju pa je izdala tudi prvo knjigo. Nato je pot nadaljevala z lastno blagovno znamko Anina kuhinja, pod katero je leta 2014 izšla njena prva splošna kuharica z naslovom Anina kuhinja.

Pred kratkim ste izdali knjigo Anina kuhinja za malčke. Ker se bližamo veliki noči, ko ne manjka pirhov, ki jih mlajši še posebej obožujejo ... imate morda kakšen nasvet, idejo, recept, kako z najmlajšimi narediti veliko noč še slajšo?

Res je, pred dobrima dvema tednoma je izšla moja deveta knjiga oziroma priročnik z recepti Anina kuhinja za malčke, ki je namenjena otrokom od enega leta in je pravzaprav družinska kuharica. Vsebuje več kot sto receptov s fotografijami, dodan je tudi predel za ustvarjanje. (smeh) Za veliko noč predlagam velikonočna gnezdeca s pisanimi pirhi – videorecept najdete na moji spletni strani Anina kuhinja, recept s fotografijo pa dodajam tudi tukaj.

Kaj v tem prazničnem času priporočate drugim, da se ob veliki noči ne bodo le nažirali?

Ojoj, prazniki so namenjeni temu, da pojemo malo manj zdrave hrane kot sicer. Sama ob praznikih ne gledam na linijo, ampak uživam v dobri hrani. Ko je praznikov konec, pa rada posežem po kakšni solati ali sadju več. Velikokrat si za zajtrk zmešam kakšen svež sadno-zelenjavni napitek, ki je super za prebavo. Odličen recept, ki je moj najljubši za takšen napitek, najdete tudi med mojimi videorecepti na spletni strani.

Kako sicer praznujete ta praznik, katere dobrote po vašem mnenju ne smejo manjkati na mizi?

Velika noč je pri nas pomembna, zato se vsako leto peče potička, dela prata, barvajo se pirhi. V naših koncih brez velikonočne prate ne gre. Vem pa, da po drugih koncih Slovenije ni tradicionalna, zato recept delim – mogoče pa še koga navdušim za pripravo.

Ob praznikih ne gledam na linijo

Kaj si najraje privoščite, ko ne ustvarjate oziroma ne kuhate?

Z dragim pogledam dober film ali serijo ali pa se igram s svojima fantoma. Če ste imeli v mislih hrano, pa grem rada na kakšen gurmanski burger.

Menda vam v kuhinji na pomoč priškočijo tudi otroci?

Kot sem že omenila, vsako leto barvamo pirhe, trgamo kruh za velikonočno prato, pa seveda ne manjka tudi potička. Letos bom delala malce drugačno, in sicer hitro sestavljeno potičko po zgledu potratne potice, za katero sem video­recept objavila pred nekaj tedni. Odlična je in le trga se stran. Vsak košček pa ima drugačen nadev, tako ima še faktor presenečenja. Pa seveda ni skrbi, da bi se ponesrečila in počila, saj je že tako oblika čisto drugačna.

Besedilo: Alesh Maatko // foto: Kristjan Žontar, osebni album