Ana Žontar Kristanc: Prava strokovnjakinja za dojenje

14. 11. 2016 | Vir: Lady
Deli
Ana Žontar Kristanc: Prava strokovnjakinja za dojenje (foto: Goran Antley)
Goran Antley

Pisateljica in televizijska kuharica Ana Žontar Kristanc je konec julija povila svojega drugega otroka, sinčka Liama. Mlada mamica je tri mesece po porodu že v polni delovni formi in med porodniško pridno ustvarja ter seveda kuha za svoje fante. Zaupala nam je tudi, kaj stori, ko se na vratih prikažejo nenapovedani gosti.

Ana prizna, da je z dvema majhnima otrokoma vsak teden lažje, toda še vedno se najdejo dnevi, ko sta oba fantka slabo razpoložena in jokava. "Nič ne bom rekla, z dvema tako majhnima otrokoma je naporno, ampak vseeno je to lepo obdobje in nekateri trenutki so res neprecenljivo lepi. Na primer, ko se moja fanta pogovarjata in objemata. Nič ni lepšega kot to," se je raznežila mamica Ana, ki je navdušena, da je Liam dobrovoljček in se veliko smeje. Tudi dojenje jima je odlično steklo. "Mislim, da gre veliko zahval za to mojemu dobremu preučevanju dojenja, ki sem ga potrebovala, da sem lahko izdala priročnik Anina kuhinja za nosečnice in doječe mamice. Lahko rečem, da sem postala prava strokovnjakinja za dojenje. Sploh pa je lažje, saj sem sama enkrat vse to že dala skozi. No, pa tudi Liam je pravi mali požrešnež," je v smehu povedala Ana, ki z lahkoto usklajuje skrb za dva majhna fantka. "Timon je v varstvu do dvanajstih ali enih, nato pa doma sledi kratek popoldanski spanec. Potem sem večinoma sama z njim do večera, saj je mož zadnje mesece obložen z delom," nam je zaupala plavolaska.

Hiša diši po pecivu

Kljub družinskim obveznostim najde čas tudi za poslovne aktivnosti, saj ima srečo, da lahko dela od doma. Izdala je namreč novo knjigo z naslovom Anina kuhinja za nenapovedane goste. "Kot se lahko razbere že iz naslova, je namenjena tistim, ki morajo na hitro nekaj 'vreči skupaj', da očarajo svoje goste. Vsi se radi pred obiski pokažemo v dobri luči in ti recepti nam resnično ne vzamejo celega popoldneva, temveč le kratek čas," je povedala pisateljica in dodala, da knjiga vsebuje sladke in slane recepte, primerne skozi celo leto. Nekateri recepti so lahko tudi brezglutenski in tako primerni za ljudi s celiakijo. "Marsikdo zaradi prenatrpanega urnika in služb nima vsak dan časa kuhati kosila. A pred gosti se vseeno radi pohvalijo s kakšno kulinarično umetnino. Sama sem dolgo časa zbirala in si zapisovala hitre ideje. Zdi se mi, da bodo marsikomu prišle prav, pa tudi meni, ko se bo kdo nenapovedano oglasil," je navdušeno povedala Ana. Pa se tudi pri njej gostje kdaj nenapovedano oglasijo? "Glede na to, da je Liam star dobra dva meseca, zaenkrat še zahtevam napovedane obiske," je povedala ljubiteljska kuharica, ki svoje obiske rada 'pocrklja' s piškoti ali preprostim pecivom, po katerih diši cela hiša. "Dostikrat pa se znajdem tudi s kakšnimi jagodnimi limonadami, vročimi čokoladami ali pa bogatimi ledenimi kavami," je razkrila nekaj svojih slastnih predlogov.

Tekst: Barbara Majič

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan