Ana Žontar Kristanc prisega na družinski duh in skupno kuhanje

Ana Žontar Kristanc prisega na družinski duh in skupno kuhanje (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
24. 12. 2016

S pisateljico in televizijsko kuharico Ano Žontar Kristanc smo tokrat pobrskali po njeni preteklosti, predvsem po otroštvu, ki se ga spominja na najlepši možen način. V prazničnem času je s starši in bratoma okraševala dom, z mamo pekla slastne dobrote ter ustvarjala na tisoč in en način. In to tradicijo želi prenesti tudi na svoja sinova.

Ana se počitnic in praznikov iz otroštva spominja med drugim tudi po gledanju televizije. "Pri nas doma smo zelo radi gledali filme, smo ljubitelji televizije. Najprej smo pojedli večerjo, potem pa skupaj pogledali kakšen dober film in se podružili. Nato smo šli k polnočnici. No, za novo leto smo prav tako imeli večerjo, nato pa smo šli vsak po svoje. Mi mladi na razna druženja s svojimi vrstniki, starša pa po svoje," je za začetek povedala Ana, ki ji je december že od nekdaj ljub in poseben, saj je tudi sama odraščala v družinskem duhu, ustvarjanju in skupnem kuhanju.

"Ponavadi smo pekli potičko, piškote ter delali večerje. Decembra nihče ne gleda na kalorije, bolj je pomembno vzdušje. Božična večerja pri nas je bila klasika: pečenka, krompir, potička. Te stvari imamo še danes radi," je razložila plavolaska, ki nam je zaupala tudi, kaj se ji je kot majhni deklici najbolj vtisnilo v spomin. "Običaj pričakovanja Miklavža, saj smo z bratoma seveda pričakovali darila. Prej smo mu tudi napisali pisma. In tisti večer smo morali iti v sobo počakat, če nam bo kaj prinesel. Bili smo vznemirjeni, polni pričakovanj, ali smo bili sploh dovolj pridni. Skrili smo se tudi pred parklji in gledali čez okno. Potem pa sta nas starša poklicala v dnevno sobo in dobili smo darila," je obudila spomine.

Vsa družina za eno mizo

Ana pravi, da jo je njena mama naučila vsega, kar danes zna. "Njej je bilo vedno pomembno, da smo skupaj, da smo te večere izkoristili v krogu družine, se pogovarjali, pripravljali mizo, večerjo. Te družinske vrednote danes najbolj cenim," je povedala Ana, ki bo tradicijo svoje mame z možem Kristijanom prenesla na sinova Liama in Timona. "Vsekakor imam to željo. Sicer pa vse praznike praznujemo skupaj z mojo in moževo družino, kar mi je zelo všeč, saj nas je več na kupu. Družinsko vzdušje je zelo luštno. Decembra bomo praznovali vse, kar se da," je povedala v smehu.

Pripravila bo tudi posebno slaščico po receptu svoje mame."To so medvedove šapke, te so bile vedno za praznike pri nas doma, obožujem jih. Pekli sva jih skupaj z mami. Tudi recepti stare mame so najboljši, kljub številnim novodobnim receptom prisegam na klasiko, saj je ta najboljša," je razkrila Ana, ki bo kakšen recept vzela tudi iz svoje nove kuharice Anina kuhinja za nenapovedane goste, predvsem se veseli zdravih čokoladno-rožičevih truflov. "Sicer pa s Timonom že pridno pečeva. Zadnjič sva delala čokoladne žličke, zelenjavne pica smrekice, Božičkova nabodala. Pekla bova še piškotke in v polni meri izkoristila praznike," je za konec povedala simpatična kuharica.

Barbara Majič