Ana Žontar Kristanc: Prvi božič z Liamom

Ana Žontar Kristanc: Prvi božič z Liamom (foto: Kristijan Žontar, Goran Antley) Kristijan Žontar, Goran Antley
Vir: Story
24. 11. 2016

Na ulicah se bodo kmalu prižgale pisane lučke, v kuhinjah pa bo zadišalo po prazničnih dobrotah. Prav nič drugače ne bo niti v kuhinji, kjer dobrote ustvarja Ana Žontar Kristanc, avtorica kuharskih knjig in številnih okusnih receptov. Tudi letošnje praznike bo tako z družino spekla nekaj piškotov in postavila malo plastično smrečico, saj si ob dveh nadobudnih korenjakih tiste prave s steklenimi okraski ne more privoščiti.

"Če nama bo do decembra uspelo vse narediti, si bova vzela nekaj tednov za preživljanje kvalitetnega prostega časa z otroki. Mislim, da bo najin praznični mesec zelo zanimiv. Malo bomo ustvarjali, saj bo tudi Liam dovolj star za kaj takega. Tega se že zelo veselim," je priznala simpatična kuharica, ki obožuje čarobno decembrsko vzdušje. V njeni družini se običajno obdarujejo že na začetku meseca, ko na vrata potrka sveti Miklavž, zaradi številnih malčkov pa so ta snidenja še posebej zabavna.

"Ker je naša družina zelo velika, se takrat dobimo in si izmenjamo darila. Vseeno pa so to bolj male pozornosti, ki osrečijo malčke. Nisem navajena velikih obdarovanj, saj smo si tudi v družini velikokrat izmenjali le mala darilca. Pri Kristijanu so vedno praznovali Božička, mi pa na začetku decembra prihod svetega Miklavža. V naši družini vsako leto dobimo novega člana. Prav zato je to prava norišnica," v smehu pove Ana, ki najbližjim vsako leto podari svojo novo kuharico. Zadnjič jo je tako že poslala prijateljici in napisala, da naj ob njenem naslednjem nenapovedanem obisku pripravi kakšen slasten recept. Sama med prazniki težav s pripravo jedilnikov nima, saj za njihove želodčke v času veselega božiča poskrbijo stari starši.

"Prazniki se mi zdijo zelo pomembni, predvsem za male otroke. Vse to navdušenje nad prazničnim čarobnim vzdušjem in darili. Mize se šibijo pod prazničnimi jedmi in piškoti," svoje navdušenje izrazi mlada mamica, ki bi letos rada pričarala prav posebno doživetje tudi za malčke. V decembru bi tako rada povabila vse male sorodnike, jim pripravila testo za piškote in jih povabila k ustvarjanju. Letošnji decembrski prazniki bodo namreč nekaj posebnega tudi za malega Timona, ki se lani dogajanja še ni dobro zavedal. Je pa zato z velikim veseljem občudoval smrečico.

"Lani prave smrekice zaradi Timona nismo imeli. Okrasili smo le manjšo s plastičnimi okraski in mislim, da bo tudi letos tako. Kupila sva tudi čokoladne obeske, vendar sva ugotovila, da jih je želel pojesti naenkrat. Zato sva vsak dan enega skrila in malček ga je moral poiskati," v smehu pojasni Ana. Prihajajoče praznike bodo prvič praznovali vsi štirje, saj se je simpatični družinici v sredini avgusta pridružil nov družinski član, Liam. Kot nam je zaupala svetlolaska, je pri slednjem dokaj lažje, saj je približno že vedela, kaj lahko pričakuje. Prav zato se ji zdi še kako pomembno, da svoje izkušnje deli z drugimi mamicami.

"Zanimivo mi je bilo, kolikšno podporo sem dobila ob nosečniškem diabetesu ali rezultatih nuhalne. Ženske že tako preveč tekmujemo med seboj in lepo je, da se na področju materinstva lahko povežemo," prizna z velikim navdušenjem v glasu. Vendar pa kljub temu o tretjem otroku še ne razmišlja. Njen urnik je namreč popolnoma zapolnjen z obema malčkoma in kuharskimi obveznostmi, zato se ji ob treh otrocih vse skupaj preprosto ne bi izšlo. Dva sta tako čisto dovolj, poleg tega pa za kakšnega člana niti ni več prostora. Z grenkobo v glasu prizna, da je bila druga nosečnost tudi bolj zahtevna, zato je danes vesela, da je to mimo.

"Če bom imela čez pet let veliko željo po še enem, potem mogoče, vendar si za zdaj tega ne predstavljam," za konec še pristavi simpatična kuharica in objame svoje tri fante.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Kristijan Žontar, Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story47/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 47/2016

Story 47/2016, od 17. 11. 2016