Ana Žontar Kristanc: Razvaja svoje tri fante

15. 11. 2016 | Vir: Nova
Deli

Deževno in hladno popoldne smo izkoristili za obisk simpatične kuharske mojstrice Ane Žontar Kristanc, ki nas je povabila v zavetje lastnega doma. Tako smo lahko spoznali malega Liama in nagajivega Timona, ki je skrbel za smeh in nas kratkočasil s svojo izjemno energijo.

Anina domača kuhinja v hiši v Vogljah pri Šenčurju je zelo svetla in prostorna.
"Fantje obožujejo palačinke. Timon v obliki medvedkov in različnih oblik, medtem ko je Kristijana mogoče dobro podkupiti s slastnimi palačinkami. To je pravi hit, pa seveda goveje juhice."

V družini Žontar Kristanc res nikoli ni dolgčas, zato smo se prepustili vzdušju, medtem ko nam je Ana pripovedovala o novi dinamiki v hiši. Ljubki družinici se je v sredini poletja pridružil nov družinski član, ki je prinesel veliko spremembo predvsem za Timona. Ta je bil namreč navajen privilegijev edinca.

"Bratca ima sicer zelo rad, vendar so trenutki, ko me želi imeti le zase. Takrat je zelo občutljiv. Kadar sem sama z njima, se je nemogoče posvetiti le enemu samemu. Zato smo šele v fazi učenja in Timonu prigovarjamo, da tudi Liam potrebuje najino pozornost," pove Ana in prizna, da je zato včasih zelo hudo. Ob dveh otrocih tako z možem Kristjanom tudi nimata več časa zase. Ana verjame, da je precej lažje, če med delovnikom zamenjaš okolje. Pri njiju z možem to ni mogoče, saj sta partnerja tudi poslovno, vse njene kuharske knjige so namreč rezultat njunega skupnega truda in dela. Med drugim tudi zadnja, Anina kuhinja za nenapovedane goste.

Ker Ana večino dneva preživi z otrokoma, največ idej dobi kar med dojenjem ali ležanjem v postelji. Ko uspava otroka, mora to početi v tišini in takrat je lahko sama s svojimi mislimi. "Pol ure se delam, da spim, zato da otroka navzame spanec, in takrat lahko razmišljam o vsem mogočem. Največkrat se domislim novih idej, novih kombinacij sestavin in vse skupaj pridno zapisujem na telefon," pojasni Ana. "Če preveč eksperimentiram, Timona le težko prepričam, predvsem z začimbami. "Mami to ven!" mi velikokrat reče, če vidi delce nepoznanih začimb plavati v juhi ali omaki. Če ga med kuhanjem prepričam, da jed poskusi, je običajno zadovoljen in pridno poje," v smehu prizna mlada mamica, ki ima ob Timonovi pomoči običajno le še več dela. Kljub temu pa je fantek že 'podedoval' tudi nekaj njene kuharske nadarjenosti. Zdaj si namreč za večerjo že sam vmeša jajčka. Ana pa ga je naučila tudi, da pazi in se ne opeče. "Je kar spreten in očitno mu je kuhanje tudi pisano na kožo. Želim si, da bi postal samostojen v kuhinji. To se mi zdi pomembno, ne glede na spol. Tako je lažje živeti! Moja dva brata sta glavna kuharja v družinah," zadovoljno pove.

Časa zase seveda nima, saj si le s težavo v miru umije lase. Otroci so namreč naše največje bogastvo, vendar pa se je treba na njihov račun tudi marsičemu odpovedati. Pa tudi pogovori med partnerjema se kar naenkrat vrtijo le še okrog otrok in – kot v Aninem primeru – okrog dela. "Najini pogovori niso povezani z načrti za vikend, temveč predvsem z novimi projekti in malčkoma," prizna nadarjena kuharica, ki si je vedno želela imeti dva fantka in kot dekle nikoli ni hrepenela po deklici. Po njenem mnenju so sicer punčke zelo prijetne, vendar dosti bolj zahtevne, medtem ko so fantje precej bolj preprosti. Takšni pa so tudi recepti v njeni novi kuharici. "Nova praznična kuharica bo namenjena reševanju zagat ob nenapovedanih obiskih. Ideja se mi je porodila povsem naključno. Kdaj kuhajo tudi ljudje, ki si na ne pripravljajo kosila vsak dan?! Ob obiskih se vsi radi malo postavimo in pokažemo svoje vrline, tudi za štedilnikom. Da pa ne bi preveč ponavljali svojih mojstrovin, so v knjigi na voljo zanimivi in novi recepti. Ti nasveti bodo olajšali stres in norenje nekaj minut pred obiskom," pove Ana in obljubi, da nam bo ob naslednjem obisku pripravila domači nacho sir, po receptu iz knjige, ki jo je še posebej navdušil.

Nika Arsovski

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan