Ana Žontar Kristanc: Stradanju se lahko izogneš

12. 3. 2017 | Vir: Lady
Deli
Ana Žontar Kristanc: Stradanju se lahko izogneš (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Pisateljica in televizijska kuharica Ana Žontar Kristanc se je med zadnjo nosečnostjo soočila s težavo, ki je ni pričakovala. Kljub temu, da nikoli ni imela odvečnih kilogramov in je zdravo jedla, jo je doletel precej pogost nosečniški diabetes. Ker ji ni preostalo drugega, kot da bolezen uravna, se je lotila popolne preobrazbe svojega jedilnika.

"Priznam, da sem bila na začetku popolnoma izgubljena in nikakor nisem vedela, kaj smem jesti in česa ne, da moj sladkor ne bo povišan. Najbrž mi ni treba omenjati, da je bil moj apetit ogromen, sama pa zaradi strahu, da bom pristala na inzulinu, nisem upala jesti. Po dveh kosih kruha in pečenem krompirju sem imela povišan sladkor, a nisem vedela zakaj. Potem sem se nehala smiliti sama sebi, se izobrazila ter si ustvarila jedilnike in začela v hrani spet uživati. Svoj mesečni sladkor sem v enem mesecu s 5,4 spravila nazaj na 4,9. Vse to s svojimi lastnimi jedilniki, na kar sem bila zelo ponosna," nam je zaupala Ana, ki ob tem nikakor ni stradala, saj je ves čas nekaj jedla.

"Mogoče sem imela diabetes zato, ker imam to bolezen tudi malce prirojeno ali pa sem preprosto padla v to obsežno skupino nosečnic, ki se s tem soočajo. Kar veliko nas je namreč," je potožila mlada mamica, ki se ji je bilo najtežje odpovedati velikim količinam sadja in sladoleda, sploh ker je bila na vrhuncu nosečnosti ravno med vročim poletjem.

"Kljub temu sem se znašla in se večkrat po malo sladkala s primernim sadjem, pa s črno čokolado. Tudi kakšno kepico sladoleda sem pojedla, a le izjemoma. Predvsem sem pazila na količine," je razkrila simpatična plavolaska.

Starajo se drugače: astrološka znamenja, ki ostajajo mladostna

Napisala že osem knjig

Ana je vso možno strokovno literaturo o diabetesu vzela kar s seboj na plažo ter se izobrazila do te mere, da si je začela kuhati in preizkušati zdrave recepte, ki uravnavajo krvni sladkor.

"Seveda sem ga merila po vsakem obroku. Ko sem ugotovila, da moji recepti zelo dobro delujejo, sem se odločila, da jih spravim na papir. Tako lahko olajšam življenje nosečnicam ter na splošno ljudem z diabetesom, ki nimajo take strasti do ustvarjanja receptov in jedilnikov kot sama," je povedala ljubiteljska kuharica, ki je napisala že svojo osmo knjigo z naslovom Anina kuhinja za nosečnice z nosečniškim diabetesom. "Za to knjigo sem se od vseh najbolj potrudila," je še dodala Ana.

Barbara Majič

Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"