Mlada mamica in odlična kuharica Ana Žontar Kristanc je v veselem pričakovanju. Samo za Story je zaupala, kaj jo bo osrečilo in kako se z družino pripravlja na prihod novega člana. To pa še ni vse. Veselo obdobje, ki ga trenutno preživlja, je povezano tudi z izdajo novega priročnika za doječe mamice in nosečke!
Story: Ana, ob zdaj že skoraj dveletnem Timonu ste ves čas aktivni. Še pred koncem lanskega leta ste izdali kuharico Sladka Anina kuhinja, ki vsebuje več kot 150 sladkih receptov. Kako usklajujete pisanje in delo z otrokom?
Biti mamica se mi zdi nekaj najlepšega, kar obstaja. Ne glede na to, kaj mi življenje vrže pred kolena, je s Timonom lažje. Njegova ljubezen in ukvarjanje z njim mi pomagata, da kljub slabim dnevom ostanem pozitivna. Spomni me, kakšno srečo imam, da je moj malček zdrav, in čast, da sem mu lahko mama. Obiskuje zasebno varstvo in tam res uživa. Velikokrat imamo težave, da gre domov, saj si je tam zgradil prava prijateljstva. Sama tako brez slabe vesti in skrbi vmes postorim čim več, kot zmorem.
Story: Sladka Anina kuhinja je bila fantastično sprejeta. Zakaj ste celotno knjigo posvetili prav sladicam?
Zdi se mi, da smo Slovenci veliki sladkosnedi, in medtem ko med kuhanjem kosil in večerij lahko uporabljamo veliko domišljije, je ta pri sladicah včasih omejena. Pri sladicah je velikokrat treba biti natančen in ogromno vrednost imajo recepti, ki so preizkušeni in so količine prave ter točne. Zdelo se mi je simpatično spraviti vse najbolj odmevne, vse moje najljubše in še ogromno novih, zanimivih, drugačnih receptov na kup in očitno je bilo to simpatično tudi ljudem.
Story: V bistvu ste ves čas delavni. Na uho mi je prišlo, da boste marca izdali nov priročnik za nosečke in doječe mamice. Kako to, da ste se lotili pisanja nove knjižice oz. priročnika?
Ko sem pred nekaj meseci drugič zagledala plusek, je bila odločitev, da začnem pisati priročnik, dokončna. Zase in za vse nosečnice sem spisala vso najpomembnejšo teorijo v zvezi s prehrano v tem pomembnem obdobju. Seveda sem se o prehrani posvetovala z ginekologinjo, dietetičarko in toksikologom. Tako so teksti res kvalitetni. Zraven pa sem vključila še osebno noto, ki se mi zdi zelo pomembna. To nosečnost sem se in se še zelo borim s slabostjo, in ta mi je ponudila zagon, da sem kreirala še boljše recepte za to pomembno obdobje. Poleg nosečnosti pa sem želela s priročnikom pokriti še čas dojenja. Sploh začetke, ki so velikokrat zelo naporni in težki. V teoretičnem delu sem se razpisala o svoji izkušnji z dojenjem in poskušala spodbujati mamice, naj bodo vztrajne. Razčistila sem področje prehrane v tistih prvih tednih po porodu, ko so mamice zbegane, kaj sploh lahko jejo, in končala z ogromno recepti, ki jih lahko pripravljajo od prvega dneva, ko pridejo iz porodnišnice.
Story: Veseli me, da vedno znova povezujete in ustvarjate vzporedno s prelomnicami v svojem življenju. Tako je nastala tudi Anina kuhinja za najmlajše in Zajček Timi in čarobni nasvet ...
Res je. Kuhanje in prehrana me navdušujeta. V bistvu resno razmišljam o izobrazbi v smeri nutricionizma. Sploh obdobja nosečnosti, dojenja in uvajanja goste prehrane. To so zelo pomembna obdobja in ljudje se velikokrat v njih ne znajdejo. Zato se odločam za pisanja priročnikov z recepti, ker so kot mali paketki vsega na enem mestu. Za dosegljivo ceno so to najboljša darila. Meni pa pomeni vse na svetu, ko vidim, da sem nekomu malce olajšala to obdobje in so ogromno časa namesto brskanju za informacijami raje namenili partnerju ali otroku.
Story: Seveda pa tudi iskrene čestitke! Kako se počutite kot nosečka in kako so minili prvi tedni? Je ta nosečnost kaj drugačna kot prva?
Druga nosečnost je popolnoma drugačna od prve. Veliko težja je, saj me že skoraj tri mesece spremlja huda nosečniška slabost. Trenutno sem že na koncu četrtega meseca, tako da se že pridno kaže trebušček.
Story: Je bila tudi nosečnost spodbuda, da ste začeli pisati priročnik za nosečke?
Ja, moja odločitev je padla, ko sem zagledala plusek in začela osveževati znanje o prehrani v tem obdobju. Ugotovila sem, da sem kar nekaj stvari pozabila. Sploh pa sem se posvetila področju receptov, ki pomagajo proti slabosti v tem obdobju. Ker pa je pred mano obdobje dojenja, ki mi je prvič povzročalo ogromno težav, sem se odločila, da vse združim na eno mesto. Teorija in recepti za obdobje dojenja mi bodo zagotovo prišli prav. Tako sem jih pisala tudi malo zase, za vnaprej. (smeh)
Story: Navadno pravijo, da mamice pri drugi nosečnosti ne komplicirajo tako kot pri prvi. Kako se vi znajdete?
To pa res drži. Bolj ali manj zato, ker nimamo več toliko časa zase, saj večino prostega časa namenimo malčku. Sploh pa skozi prvo nosečnost, porod in dojenje bolj spoznamo svoje telo in nam vsaka malenkost, ki se med nosečnostjo dogaja, ni uganka. Za zdaj nekih priprav na novega dojenčka ni. Se mi zdi še prekmalu. Sva pa že začela učiti Timona, da mora igrače deliti, saj so bile za zdaj le njegove. To bo še težava.
Story: Baje vas bo presenetil fantek. Bi si morda želeli imeti še deklico? Kako je z imeni?
Vsak par si želi imeti fantka in punčko, že zato, da res doživiš tiste male razlike, ki jih ponuja različen spol. Toda konec koncev to res ni niti najmanj pomembno. Šteje, da je otrok zdrav. Prvo ime sem izbirala jaz, drugo izbira mož. Lahko povem, da ga je že izbral in je všeč tudi meni. Toda z njim bom počakala, če si še premisli. (smeh)
Story: Prvič ste že rodili po naravni poti. Bo tako tudi drugič?
Sama imam na naraven porod lepe spomine. Moja izkušnja je bila prelepa, in če bom le zmogla, bom naravno rodila tudi drugič.
Story: Si boste, ko bo prišel novi član, vzeli kaj več časa zase ali boste še naprej tako aktivni?
Moja odločitev je bila, da aktivno delam do konca maja. Izpeljem vse projekte in pripravim še nekaj projektov za vnaprej. Potem pa si bom vzela zadnja dva meseca prosta. Prav tako nameravam biti prosta tudi pol leta po porodu. Seveda z redkimi izjemami, kot je pisanje portala in mogoče še kaj. Vem, da me čaka naporno, neprespano obdobje, in po vsem delu si tistih šest mesecev zaslužim.
Story: Kdo vam pri vseh opravilih največ pomaga?
Mož. S Kristijanom sva popoln tim. Poleg skupnih projektov imava oba ogromno drugih službenih obveznosti in vse skupaj zorganizirava ter speljeva. Veliko je usklajevanja, ker sta na najinih urnikih tudi Timon in vse gospodinjstvo, vendar nama gre. Brez njega si ne predstavljam, kako bi mi uspelo. Pa nočem biti osladna, ampak je res najboljši mož. Težko bi si kdaj želela boljšega.
Story: Pred vrati so velikonočni prazniki. Kako se boste pripravljali in kaj bo takrat zadišalo na vaši mizi?
Velikonočni prazniki bodo zame obarvani z veliko tečaji/delavnicami. Seveda pa ne bi nikoli dopustila, da jih ne bi v pravi meri doživeli tudi doma. Tako komaj čakam barvanje pirhov, peko potice in prate ter še in še. Sploh pa celotno družino na kupu.
Napisala Mima
Fotografije Primož Predalič