Avtorica kuharskih knjig Ana Žontar Kristanc je pred dvema tednoma povila drugega sinčka. Njenemu Timonu se je pridružil bratec Liam. To pa ni edino veselje, ki je prišlo v hišo. Ana je tik pred izidom svoje nove kuharske knjige, ki jo že napoveduje za jesen.
Story: Ana, dobra dva tedna ste že skupaj s sinčkom Liamom. Kako je bilo, ko ste prišli domov?
Komaj sem čakala, da grem domov iz porodnišnice, saj me je doma čakal moj dvoletnik in vedela sem, da me že močno pogreša. Timon je bil nad bratcem navdušen, no, še vedno je. Kljub temu pa ga včasih popade ljubosumje in s tem se še vedno spopadamo. Zanj je to velika sprememba.
Story: Glede na to, da ste pred kratkim rodili – kakšen je bil porod?
Porod je bil bolj neprijeten, kot sem pričakovala. Zagotovo bolj kot prvi. Razlog je bil, da je Timon ravno dva dni pred tem bruhal vso noč in dve noči zaradi njegove trebušne viroze nisem nič spala, potem pa me je čakal porod, ki se je zavlekel pozno v noč. Lahko rečem, da tako izčrpana še nikoli nisem bila. Kljub temu sem rodila naravno, na kar sem zelo ponosna.
Story: Kako ste se navadili drug na drugega?
Se še navajamo, saj smo skupaj šele dva tedna. Malce smo neprespani in utrujeni, ampak gre. Z možem sva se na neprespanost psihično pripravila vnaprej. Vedela sva, da bova kar nekaj časa brez spanca. Tako pač je z dvema majhnima otrokoma. Temu ne uide nihče.
Story: Timon je postal starejši bratec. Kako je sprejel Liama?
Timon ga obožuje. Ves čas ga objema in daje poljubčke. Kljub temu ga včasih popade ljubosumje, sploh kadar si zapiči v glavo, da hoče mene, jaz pa recimo ravno dojim. Čez dan še ni težav, bolj so ponoči, ko se zbudi in želi mene, jaz pa imam polne roke dela z Liamom. Je pa vsak dan bolje in mislim, da bomo v mesecu dni prebrodili te ljubosumne težavice.
Story: Pravijo, da je v drugo veliko lažje. Sploh, ko imaš drugega otroka. Kako bi lahko primerjali nosečnost s Timonom in kako z Liamom ter kako je steklo, ko ste prišli domov?
Moja druga nosečnost je bila bistveno težja kot prva. Prav tako porod. Mislim, da sva z dragim kar sprejela dokončno odločitev, da sva z dvema zdravima fantkoma več kot zadovoljna in da novega otročka v prihodnosti ne bo. Sploh pa je meni zelo pomembna tudi kariera, ki si jo še vedno gradim, in to bo težko nadaljevati že z dvema majhnima otročkoma, ne predstavljam si, da bi mi uspelo s tremi.
Story: Kako zdaj preživljate svoje dneve?
Moji dnevi so popolnoma zapolnjeni z dojenjem, ukvarjanjem s Timonom in Liamom, pa seveda kuhanjem in gospodinjstvom. Že da mi uspe vse to, se počutim kot heroj. (smeh) Za kaj drugega časa trenutno ni. Bo pa vsak mesec lažje.
Story: Kaj vam je najtežje in kaj je najlepše?
Najtežje so noči brez spanca. Najlepše je, ko vidim svoje tri fante, kako se imajo radi. Kar solze me oblijejo, ko Timon objema in poljublja svojega bratca ali ko vidim, kako nežno mož uspava Liama. So trenutki, ki so res neprecenljivi in zaradi katerih je vse vredno. Se pa veselim, da bo Liam star leto ali dve in bo v hiši postal pravi igrivi živžav.
Story: Kljub temu ste ves čas polno zaposleni. Pred kratkim ste spet napisali kuharsko knjigo. Kako vam vse to uspeva?
Res je, jeseni izide nova praznična kuharica z zelo zanimivim konceptom - imenovala se bo Anina kuhinja za nenapovedane goste. Vsebovala bo slane in sladke recepte, ki so ekspresni, zanimivi in nadvse primerni za takrat, ko moramo na hitro nekaj 'vreči skupaj' in očarati goste. Kuharica je bila seveda pripravljena že pred porodom. Priznam, da sem si ogromno stvari pripravila vnaprej, tako da se bo kljub mojemu novorojenčku veliko dogajalo. Bom pa seveda aktivna na svojem spletnem portalu Anina kuhinja, kjer pišem tudi o svojem življenju, materinstvu, objavljam video recepte in še in še.
Story: Kaj pa počitnice?
Letos smo bili na dopustu še pred mojim porodom. Dvomim, da nam bo uspelo letos še kaj dopustovati. Mogoče oktobra za kakšen vikend. Sem pa seveda poskrbela, da sem na dopustu razvajala svojega prvorojenca, ker so bili to zadnji tedni le z njim. No, sploh pa je on razvajal mene. Pri svojih dveh letih je namreč tako posrečen, da mi polepša vsako sekundo, ko sem z njim.
Napisala: Mihaela M. Kocbek
Fotografije: osebni arhiv