Ana Žontar Kristanc: Timon obiskuje zasebni vrtec

18. 11. 2015 | Vir: Lea
Deli

Mojstrica kuhanja Ana Žontar Kristanc ima te dni polne roke dela. Na knjižne police bo kmalu prišla njena nova knjiga. Tokrat je pri njej zadišalo po sladkem pecivu. Ob pisanju različnih receptov pa je tudi mamica, ki je polno zaposlena z vzgojo sinčka Timona.

Kar nekaj časa ste se pripravljali na izid nove knjige. Nam zaupate, s čim boste tokrat presenetili ljubitelje svoje kuhe?

Nova kuharica je namenjena sladkosnedom, vsebuje več kot 150 sladkih receptov, ki so razporejeni v pet kategorij in primerni za različne priložnosti in letne čase. Predstavljene so brezglutenske sladice, pa poletne, preproste, praznične sladice in ideje za sladka darila. Za vse, ki radi doma ustvarjajo in s svojimi izdelki obdarujejo najbližje. Veliko receptov je tudi brezlaktoznih. Knjigo sem pripravljala poleti. Ko je bilo zunaj vroče kot strela, sem pekla sladice. Sem se šalila, da imamo v stanovanju ves dan dišečo savno. S sladkimi dobrotami sem nahranila vse sosede in širšo družino. Toda ni mi žal niti minutke. Končni izdelek je prelep in nanj sem zelo ponosna. Že dolgo sem si želela izdati kuharico s samimi sladicami – in zdaj je tu.

Kuharski šovi in vse, kar je povezano s kuho, so v tem obdobju precej pogosti. Kaj menite, zakaj?

Mislim, da se ljudje vračajo v svoje kuhinje in ugotavljajo, da je domače najboljše, da je kuhanje lahko zelo zabavno in poleg vsega še povezovalno za družino. Kuhanje doma je ritual in domača kosila so nekaj najlepšega, kar obstaja, saj si takrat vzameš pol ure in ta čas nameniš družini. Topel občutek, da svojim otrokom ponudiš vsak dan domač obrok, pa je sploh veliko vreden.

Zato menim, da ni kuhanja na televiziji nikoli preveč, saj se z njim spodbuja kuhanje doma, in to je vedno dobro. Sploh pa, iskreno, ni bolj luštnega kot gledati kuharske oddaje in kuharsko ustvarjanje. Upajmo, da bo to navdušenje nad kuharijo ostalo, ker pozitivno vpliva na ljudi in jih spodbuja k domači pripravi obrokov.

Pa smo Slovenci gurmani? Se prepuščamo novim kulinaričnim izzivom ali raje ostajamo zvesti stari domači kuhinji?

Ne bi se zmotila, če bi rekla, da smo Slovenci gurmani. Vsekakor se vsa večja praznovanja vrtijo okrog dobre hrane in dobre družbe – že od nekdaj, kolikor mi je znano. Sicer pa menim, da je mogoče tudi z zelo okrnjenim znanjem kuhanja ustvariti veliko. Saj za kosila ne potrebujemo zelo prefinjenih obrokov. Obstaja ogromno preprostih, ki so veliko bolj zdravi kot predpripravljeni kupljeni obroki. Treba je imeti samo pogum. In seveda: vaja dela mojstra.

Bili ste med prvimi, ki ste imeli svojo kuharsko oddajo. Bi še stopili pred male zaslone ali se raje predajate pisanju novih receptov in kuharskih knjig?

Obožujem kuhanje pred kamerami. Kamere sem že konkretno pogrešala, zato sva se z možem lotila snemanja spletnih video receptov, ki bodo zdaj stalnica na mojem spletnem portalu www.aninakuhinja.si. Sploh pa so ljudje ves čas prosili še za kakšno takšno kuhanje. Še vedno si želim kuhati na malih zaslonih, ali bom še kdaj imela to čast, pa bo pokazal čas. Upam, da ja. V vmesnem obdobju pa bom z največjim veseljem in strastjo ustvarjala spletne video recepte, pisala kuharice, vodila kuharske delavnice in še in še.

Sladka Anina kuhinja bo vsebovala več kot 150 receptov za vse priložnosti. Od kod ste črpali navdih za pripravo receptov in katere recepte boste izpostavili?

V kuharico sem vključila vse preizkušene sladice, ki jih redno pečemo v moji družini. Seveda sem jih sestavljala in kreirala vse leto, da sem jih zbrala v takem številu. Vsekakor bom tudi sama redna uporabnica te kuharice. V njej so vse moje najljubše sladice in še nešteto drugih. Mislim, da bo med temi recepti vsak našel nekaj svojih najljubših.

Knjiga bo vsebovala tudi brezglutenske sladice. Kako gledate na to področje?

Veliko sodelujem s podjetjem Schär, ki izdeluje odlične brezglutenske izdelke. Med našim sodelovanjem sem se podrobno seznanila s to problematiko in zdelo se mi je edino primerno, da celotno kategorijo namenim vsem, ki jim gluten povzroča težave. V brezglutensko kategorijo sem vključila tudi kar nekaj receptov, ki ne vsebujejo mlečnih izdelkov in jajc. Tako so recepti res primerni prav za vse. In iskreno šokirana sem bila, kako okusni kolački se spečejo brez glutena, jajc in mlečnih izdelkov. Pri nas smo jih zmazali v nekaj trenutkih. (smeh)

Pred kratkim ste izdali tudi knjigo Anina kuhinja za najmlajše, ki jo že čaka ponatis. Pri njej vam je pomagal tudi vaš Timon. Nam zaupate kaj o tem?

Na uspeh kuharice Anina kuhinja za najmlajše sem izredno ponosna. Kuharica je namenjena uvajanju goste prehrane in vsebuje več kot 130 preizkušenih idej za kašice. Prav tako odgovarja na najpomembnejša vprašanja v tem pomembnem obdobju in za piko na i so knjigo pregledali strokovnjaki. Mamice so nad njo navdušene in s takim tempom bo v mesecu dni popolnoma razprodana. To pomeni, da je pošla v dobrega pol leta, kar je za slovenski trg velik uspeh. Toda brez skrbi, knjiga se že pripravlja na ponatis in bo na začetku prihodnjega leta spet povsod dosegljiva.

Ob vsem delu, ki ga imate, ste tudi polno zaposlena mamica. Kako je Timon in kako danes preživljate skupne trenutke?

Moj mali Timon je pred dobrim mesecem začel hoditi v zasebno varstvo. Odločila sem se, da ga pri njegovi starosti – dobro leto – še ne bom dala v vrtec. V varstvu uživa na polno, jaz pa takrat postorim vse, kar je potrebno za delo. Tako so popoldnevi najini, razen kadar imam izjemoma delo. Sicer pa je zadnja dva meseca postal prava ragljica. Mislim, da ima to po mamici. (smeh) Ogromno že zna povedati in njegove besede so tako posrečene, da se mu včasih kar malo nasmejiš. Mislim, da smo trenutno v najlepšem obdobju in z možem črpava vsako sekundo, ki jo imava z njim.

Poletje se je verjetno prehitro poslovilo. Kako ste ga preživeli in kaj vas čaka zdaj v jesenskem času oziroma kako bodo stekle priprave na konec leta?

Naše poletje je bilo zelo delovno, toda po treh mesecih smo ujeli zadnje žarke sonca in si privoščili tri tedne odklopa ter se razvajali na morju. Timon obožuje vodo in z možem sva izpraznila urnika, kolikor se je le dalo, da se je malček lahko naužil morskega čofotanja. Zdaj pa smo spet v polnem pogonu, a se ne pritožujem. Vesela sem, da imam delo in da na srečo delam to, kar sem si vedno želela.