Ana Žontar Kristanc z mislimi že pri praznikih

23. 11. 2018 | Vir: Lady
Deli
Ana Žontar Kristanc z mislimi že pri praznikih (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Ana Žontar Kirstanc znova navdušuje ljubitelje kulinarike. 

Prav te dni je izšla njena že 11. kuharska knjiga z več kot 100 recepti. Polno zaposlena mamica dveh sinčkov uživa ob ustvarjanju novih dobrot, ki jih nato deli tudi s svojimi sledilci in ljubitelji kulinarike. 

► Ana, dolgo že nisva poklepetali. Fanta rasteta in izdali ste že 11. kuharsko knjigo. Kdaj najdete čas za vse to?

Uf, fanta rasteta čisto prehitro. In res je, pri meni je že moja 11. knjiga. Tokrat splošna kuharica Anina kuhinja po navdihu, ki vsebuje več kot 100 fotografiranih in preizkušenih receptov. Bralci moje spletne strani Anina kuhinja so me zanjo prosili dobro leto, saj je bila moja prva splošna kuharica razprodana. In seveda sem jim ustregla. V moji spletni trgovini bo dosegljiva od 15. 11., in to za pol cene, kar pomeni, da jo lahko ljudje za praznična darila dobijo po zares smešni ceni malo več kot 10 evrov in bo dosegljiva prav vsem. To je moje praznično darilo mojim bralcem.

► Po kakšnem navdihu ste jo pripravljali?

Z vsako knjigo je veliko dela, ampak če delo opravljaš z veseljem, potem vse gre. Ena največjih želj, ki sem jih imela, ko sem se zaljubila v misel, da bi rada kuhala tudi zares, je bila ta, da bi ustvarjala kuharice. Splet je super, ampak fizične knjige mi dajejo prav poseben občutek.

► Kakšne recepte ste vključili?

Najnovejša kuharica se imenuje Anina kuhinja po navdihu. Vanjo se strnila trenutno svoje najljubše recepte in vse, ki so v zadnjem letu v meni zbudili navdih po ustvarjanju. Na primer: pica v ponvi, čokoladni kolač iz ajdove kaše in japonske nekaj centimetrov debele puhaste palačinke, domača azijska sladko-kisla omaka, krompirjeve bombetke ... Vsi recepti v knjigi so zares nekaj posebnega. Seznam receptov, ki sem jih želela umestiti, sem zbirala skoraj leto in mesto v knjigi so dobili le najboljši. Poleg tega je prav vsak fotografiran, da si bralec lahko dobro predstavlja, kakšen je končni izdelek.

► Pri 11 knjigah bi človek že rekel, da potrebuje veliko idej. Od kod črpate navdih?

To je najljubši del moje službe. Razmišljanje o tem, kako bi lahko kaj pripravila drugače. Včasih kje za idejo najdem navdih in jo spremenim, včasih nekaj čisto novega kar prileti v mojo glavo in si zapišem, včasih kuham in sproti improviziram ... Ustvarjanje s sestavinami je zame sprostitev in izziv. Po desetih letih nenehnega kuhanja lahko rečem, da sem usvojila vse potrebne tehnike, da lahko sama improviziram, tudi s sestavinami pri sladicah. Ker vem, kakšne količine sestavin so potrebne, lahko ustvarjam popolnoma nove recepte.

► Katera hrana je vaši družini najljubša in kako se prehranjujete doma?

Prehrana je pomemben del naše družine. Pazim, da vsi pojemo dovolj zelenjave, sadja in vseh potrebnih hranil, ki jih potrebuje vsako telo. Ker ogromno kuham za spletne recepte/videorecepte in za knjige, je velikokrat na mizi kaj drugega, tako pri nas ni nikoli dolgčas. In še dva najbolj iskrena ocenjevalca jedi imam. (smeh)

► Kako kombinirate okuse?

V moji glavi ni omejitev. Sicer pa čim več uporabljam sezonsko hrano in ustvarjam recepte iz sestavin, ki jih vsak lahko povsod najde in so slovenskim kuharjem znane. Moja kuharija je bolj z namenom, da ljudem dajem nove ideje, ki pa spet niso tako tuje ali ekstravagantne, da bi se jih ustrašili že ob branju recepta.

► Uporabljate tradicionalne slovenske sestavine? Katere ne manjkajo v vaši kuhinji?

Moja kuhinja in shramba sta vedno založeni, saj res ogromno kuham in imam rada večino stvari pri sebi, zato da se potem lahko sproti izmišljujem, kaj bom delala. Obožujem preproste recepte, sploh ker živimo v času, ko za pripravo obrokov nimamo veliko časa. Moji recepti so prav takšni – hitri in preprosti. No, vmes se najde tudi kakšen malce bolj zahteven za ustvarjanje med prazniki in vikendi.► Kako pa je, ko kuhate za naročnika?

Kadar kuham za knjige ali splet, je organizacija malce bolj dovršena. Ker so recepti vnaprej pripravljeni, potem vedno poskrbim za nabavo in testiram ideje, sproti tehtam, merim, zapisujem … Kuhanje tako ni toliko improvizirano, čeprav velikokrat sproti kaj spremenim po navdihu. Kadar pa kuham za naša kosila, večerje, se s fanti skupaj odločimo, kaj bom skuhala.

► Kako pa gledate na nepravilno prehranjevanje ljudi v zadnjem času in problem debelosti, ki se pojavlja tudi v Sloveniji? Kaj bi morali starši upoštevati, da bi bilo prehranjevanje za vse boljše in zdravo?

Današnji tempo je prehud in ljudje velikokrat ne zmorejo imeti optimalnih prehranjevalnih navad. Ne obsojam, saj sem tudi sama mama dveh majhnih fantkov s svojim podjetjem in mi včasih kakšen obrok uide. Vseeno je del moje kuharije namenjen ravno ljudem, ki nimajo časa, saj je v moji shrambi (na spletu in v knjigah) ogromno zares hitrih idej za domač obrok.

► Kaj pa vaša sinčka Timon in Liam? Sta izbirčna pri hrani?

Načeloma ne. Liam sploh še je popolnoma vse. Timon pa ima obdobja, ko iz vrtca prinese kakšne prehranjevalne muhe, ki trajajo kakšen mesec, dva, potem pa ga mine. (smeh) Imava pa dogovor, da vedno poskusi in potem mu pustim, da se sam odloči – sploh, kadar kuham nove jedi. Je pa velikokrat ta del zelo preprost, saj mi pogosto pomagata pri kuhanju – po tem, ko sama kuhata, pa seveda sploh ni debate, da tega ne bi jedla.

► Seveda moram vprašati, kaj bo sledilo. Imate morda že kakšne nove izzive?

Trenutno je moja energija pri Anini kuhinji po navdihu. Seveda imam nove izzive – teh mi nikoli ne manjka. Ogromno zanimivih projektov za spletno stran Anina kuhinja in spomladi prihaja nov priročnik z recepti, o katerem bom še malo skrivnostna. Vsekakor mi ne bo dolgčas.

► Pri vsaki knjigi sodeluje tudi vaš partner, mož Kristjan. Koliko je vpet v proces kuhanja in koliko zaupate njegovi presoji pri ustvarjanju?

Kristijan poskrbi za vse, česar jaz ne znam. On fotografira, oblikuje in pripravi knjigo vse do tiskarne. Občudujem njegovo delo in postal je pravi mojster za knjige. Pa seveda je moj najbolj iskreni kritik, saj ve, da to od njega pričakujem. Njegovo delo za vsako knjigo je neprecenljivo. Definitivno bi lahko rekla, da tako kot jaz obožuje hrano, razlika je le v tem, da jaz obožujem še kuhanje, on pa bolj ta del, ko hrano poje. (smeh)

Ingverjevo-žajbljevi medeni bombončki za blaženje bolečega grla

Sestavine: 200 g sladkorja, 3 žlice žajbljevega medu, 80 ml vode, 1 žlica limonovega soka, 1 čajna žlička ingverja v prahu, 4–5 žlic sladkorja v prahu

Priprava: Sestavine damo v kozico in jih na srednjem ognju kuhamo 10–15 minut (če imamo termometer, segrevamo do 150 °C). Zmes z žlico nakapamo na papir za peko v obliki majhnih bombončkov. Ko se bombončki nekoliko ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu in shranimo v posodico, v kateri je prav tako nekaj sladkorja v prahu (da se ne bi sprijeli). Ohlajene skupaj s sladkorjem stresemo v cedilo in malo potresemo, da odstranimo odvečni sladkor, nato jih shranimo.

Nasvet: Za pristnejši okus lahko namesto vode uporabimo 100 ml ingverjevega čaja.

Besedilo: MIMA // Fotografije: osebni arhiv