Anča Gradišar: ''Ob vsakem projektu se noro zabavam!''

Vir: Story
2. 8. 2011

Na Storyjev klepet smo povabili Ančo Gradišar - glavno kreativno producentko resničnostnih šovov na televiziji TV3, ki bo jeseni postregla z novo sezono oddaj Riba na oko, hkrati pa prihaja tudi zelo zanimiv resničnostni šov Ljubezen na seniku.

Je težko v glavi preklopiti z enega resničnostnega šova na drugega? Eden na seniku, drugi v notranjosti za kuhinjskim pultom?

Meščani hrepenijo po svežem podeželskem zraku in neokrnjeni naravi, ljudje z vasi sanjarijo o življenju v mestu … Sama se imam za mešanko, ki jo privlačita tako mestni vrvež kot vaški mir, zato prav z veseljem preklapljam. Rada delam z znanimi Slovenci, prav tako pa me zanimajo tudi drugi ljudje, ki niso izpostavljeni javnosti, a imajo marsikaj zanimivega povedati in pokazati. Tako kot potrebujejo gledalci na televiziji različne vsebine, potrebujemo tudi ljudje, ki te vsebine ustvarjamo, več različnih stvari. To pospešuje dinamiko, ki mi je pri tem poslu tudi najbolj všeč.

Kateri šov je vam bolj zanimiv, zabaven?

Ker so znani Slovenci v Ribi na oko tako zabavni in polni presenečenj, se na prvi pogled resnično zdi, da skrivajo v rokavu več adutov kot kdo drug. A človek ne bi verjel, kako polna in zanimiva so tudi življenja preprostih fantov na naših kmetijah. V ponedeljek mi je zabavnejša Ljubezen na seniku, v torek Riba na oko in v sredo spet Ljubezen na seniku - tako nekako se menjavata v moji glavi. (smeh)

Kaj ste počeli v preteklosti?

Zadnjih šest let se vrtim v televizijskih oziroma produkcijskih vodah, tako sem lahko temeljito spoznala različne profile TV-kadrov. Zagovarjam namreč, da mora vsak, ki želi ustvarjati kakovostne produkcije, poznati vse oblike televizijskega dela, prednosti  in težave, povezane z njim.

Kaj pa izkušnja s Slovenskim top modelom?

Z lahkoto bi jo ponovila.

Riba na oko je kuharski šov, ki se je v Sloveniji kar dobro prijel. Sami veliko kuhate?

Med ustvarjanjem šova, kot je Riba na oko, dobivaš iz dneva v dan nove ideje za kuho, in če bi imela več časa, bi jih izkoristila. A to ne pomeni, da bi vse dneve vihtela kuhalnico, saj nisem ena od tistih, ki menijo, da spada ženska za štedilnik in nikamor drugam. Sem za delitev … kuhalnice, sesalnika, daljinca! Ker pa veliko dam na mnenje našega gastro funk Danila, ki rad pove, da so največji kuharski mojstri na svetu moškega spola, bi kuhalnico z lahkoto povsem prepustila moškemu.

Na zaslone prihaja druga sezona Ribe na oko. Se obetajo kakšne korenite spremembe?

Že novi nastopajoči vsak teden prinašajo korenite spremembe, oddajo pa bomo popestrili še s kratkimi izzivi oziroma posebnimi nalogami za naše kuharje. Za prvi teden je Danilo zanje pripravil nalogo, ki jo je poimenoval 'Pazi, da se ne utopiš'.

Za nastopajoče je določil dodatne sestavine, ki jih morajo vključiti v meni. Tako bo vihtenje kuhalnice v kuhinji še bolj zanimivo, njegove začimbe pa bodo nedvomno vplivale na končne ocene. Takšnih in drugačnih začimb bo kar precej, še vedno pa izhajamo iz tega, da so znani Slovenci polni idej, kaj skuhati in na kakšen način presenetiti goste, zato tudi v novi sezoni puščamo prosto pot njihovi domišljiji, gledalcem pa jih približamo takšne, kot so v zasebnem življenju.

Ste ves čas prisotni na snemanju? Nadzirate celotno dogajanje?

Trudim se biti čim bolj prisotna, kolikor mi pač čas dopušča. Na srečo imam zelo samostojno in sposobno ekipo, za katero me ne skrbi, četudi me ni zraven.

Od kod črpate ideje za to, da boste oba šova čim bolj približali gledalcem?

Zgodbe v oddajah so namenjene prebujanju vtisov, ki so individualna last posameznega gledalca. Od nekdaj me je zanimalo, kaj v ljudeh prebuja določena čustva, kaj jih nasmeje, kaj gane, kaj razjezi … Nikoli ne stavim na isto interpretacijo zgodbe, ki ji gledalci sledijo pred TV-zasloni, temveč mi je pomembna vsaka njihova reakcija. Zame je dokaz, da smo se približali gledalcem, če smo v njih vsaj nekaj prebudili (nasmeh, solzico, jezo, sproščenost …).

Kako izkoristite prosti čas? Verjetno ga ni veliko, sploh med snemanji?

Srečo imam, da sem pred desetimi leti spoznala priznano koreografinjo in plesalko Vito Osojnik, ki mi je predstavila sodobni ples. Od takrat se mu redno posvečam, zanj si vzamem čas tudi, ko imam največ dela, saj se na ta način najbolj napolnim z energijo.

Kakšni ste karakterno? Znate biti, ko vam kaj ni všeč, neposredni?

Da ne bo kdo rekel, da sem subjektivna, sem prosila sodelavce, naj povedo, kako me vidijo. In se je vsulo: zahtevna, vztrajna, kreativna, vedoželjna, prepričljiva, sočutna, deloholičarka … Mislim, da so pretiravali, a dejstvo je, da me vsak doživlja na svoj način, vsekakor pa se vsi strinjajo, da znam biti neposredna, ko je to potrebno.

Ljubezen na seniku je postala uspešnica v vseh državah, kjer so jo predvajali. Kakšen je vaš občutek? Se bo dotaknila vseslovenskih src?

Senik se je že s predstavitveno epizodo dotaknil vseslovenskih src! O tem zgovorno pričajo številna dekleta z vseh vetrov, ki so pisala našim fantom.

Je veliko dela s kandidati šova Ljubezen na seniku?

Nasprotno - zelo so kooperativni, saj vendar sodelujejo z iskreno željo po ljubezni, toplini, prijateljstvu, sorodni duši … Že zdaj so vzhičeni in komaj čakajo, da se srečajo z dekleti, ki so jim pisala, ter nekatera od njih povabijo na svoje kmetije. Zanje so že pripravili zanimive naloge in romantična presenečenja, ki bodo prilila olja na ljubezenski ogenj, iz katerega se lahko razvije pravi požar.

Kaj pa Saška Lendero? Vas je prepričala v voditeljski vlogi?

Saška se je izkazala kot izredno profesionalna voditeljica, s katero je užitek delati. Nima zvezdniških muh, je potrpežljiva, pripravljena delati v vseh vremenskih razmerah, je razgledana in nima težav s pripravo tekstov, predvsem pa zna odpirati srca.

Kateri od projektov vam je bil do zdaj v največji ponos in zakaj? Ob katerem ste se najbolj zabavali?

Ob vsakem projektu se mi zdi, da sem nanj najbolj ponosna, prav tako se ob vsakem od njih noro zabavam: v Seniku stopim v kravji iztrebek, v Top modelu se kopam v bleščicah, v Ribi jočem zaradi čebule … Ni enostavno, je pa zabavno!

Napisal: Domen Mavrič
Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story