Andraž Šporar: Ostaja na trdnih tleh

Andraž Šporar: Ostaja na trdnih tleh (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
22. 12. 2015

Najboljši strelec prve slovenske nogometne lige, 21-letni Andraž Šporar, je prav zagotovo najbolj vroči nogometaš, kar jih v tem trenutku premorejo slovenske zelenice.

Mladi Ljubljančan pa je pred kratkim zeleno-belo opravo zamenjal za dres Basla in s tem poskrbel za največji prestop v zgodovini slovenskega nogometa.

KOT KAPETAN PREVZEL ODGOVORNOST

Sin nekdanjega nogometaša Olimpije Miha Šporarja je nogomet začel igrati že v mladih letih, ko ga je oče vpisal v nogometni klub. Poleg tega je nogometna kariera njegovega očeta prav zagotovo eden izmed razlogov, zakaj je bila želja po okroglem usnju še toliko večja. Vmes je sicer za pol leta poprijel tudi za teniški lopar, vendar je svoje zanimanje hitro preusmeril nazaj na nogomet. Svojo kariero je tako kot oče začel v ljubljanski Olimpiji, saj je že kot otrok odraščal tam in spremljal igre zeleno-belih, zato zanje navija že vse od otroštva. Povedal nam je, da v Sloveniji ne bi izbral nobenega drugega kluba, saj je zmajem resnično predan. V ušesih slovenskih ljubiteljev nogometa pa še vedno odmeva novembrski remi Ljubljančanov, ko je Andraž s čudovitima dvema goloma rešil svoj klub pred porazom v domačih Stožicah. "Občutek je bil zelo lep. Kot kapetan se moraš obnašati vzorno in prevzeti odgovornost, sam sem to storil tudi na samem derbiju. Zato pa so kapetani, da sem ter tja rešijo tudi kakšno težko tekmo," je pojasnil mladenič.

PRIPRAVLJEN NA SELITEV

V zadnjem času so bile čedalje glasnejše špekulacije, ki so Olimpijinega kapetana povezovale s številnimi klubi srednje in zahodne Evrope. Bitko za mladega nogometaša je dobil švicarski nogometni velikan Basel, ki je s poslom poskrbel za najdražji prestop v slovenski ligi, saj je za mladega napadalca odštel kar 3,8 milijona evrov. Sam prestop pomeni velik korak naprej v Špokijevi karieri, saj gre za dobro organiziran klub, ki se v zadnjem času pogosto udeležuje največjih tekmovanj in osvaja švicarsko ligo. Ustreza mu tudi napadalna igra kluba, zato se že veseli 4. januarja, ko se bo pridružil vrstam švicarskega prvaka. Vendar pa prestop pomeni tudi selitev, na katero je bil Andraž pripravljen že pred samim prestopom. "Menim, da ne bom imel prevelikih težav s samo selitvijo, saj sem že zdaj bolj malo doma," pojasnjuje simpatični Ljubljančan. Svoj študij na ekonomski fakulteti je popolnoma prilagodil nogometu, saj se je odločil, da mu poklic ekonomista ni pisan na kožo. Rajši bo zaplaval še globlje v nogometne vode. "Moja velika želja v prihodnosti je prav zagotovo angleški velikan Liverpool. Saj že od šestega leta navijam za nogometni klub iz mesta Beatlov," je povedal mladi napadalec.

NE POZNA POPIVANJA IN PONOČEVANJA

Kljub treningom, ki jih zahteva poklic nogometaša, in neobičajnemu delovnemu času mu še vedno ostaja dovolj prostega časa. Prav zato se Andraž nad svojim urnikom ne pritožuje. Vsak prosti trenutek izkoristi za druženje s prijatelji, branje knjig, ogled filmov in nanizank ter počivanje. "Živim življenje normalnega najstnika, vendar se po eni strani moje življenje prav zagotovo razlikuje od tistega, ki ga živijo moji sovrstniki. Ne poznam popivanj in ponočevanj, pa tudi zaslužim verjetno več kot preostali najstniki. Neka razlika zagotovo je, vendar po dejanjih in obnašanju se od preostalih ne razlikujem," pojasnjuje Andraž. Srečo ima, da se prijatelji prilagajajo njegovemu urniku, udeležujejo pa se tudi skoraj vseh domačih tekem.

NE VERJAME V LJUBEZEN NA DALJAVO

Nogometaši že od nekdaj privlačijo tudi predstavnice ženskega spola. Andraž je pred kratkim zaključil dolgoletno razmerje z dekletom, vendar mladi nogometaš verjame, da je razmerje z nogometašem lahko kljub številnim oboževalkam in lepim dekletom, ki jih oblegajo, povsem normalno. "Če imaš načela, je to povsem mogoče, če jih nimaš, pa ne. Morda ima nekoliko več vpliva, vendar če se odločiš v glavi, se mi zdi, da s tem nimaš težav," še dodaja. V preteklem času so se pojavila nekatera namigovanja, ki so postavnega nogometaša povezovala s številnimi znanimi Slovenkami. "Lepo, da me povezujejo z njimi," Andraž o tem ostaja skrivnosten. S selitvijo v Basel bo z njim odpotovala tudi njegova izbranka, saj mladenič ne verjame v zvezo prek telefonskih linij. "V zvezo na daljavo ne verjamem, če se selim jaz, se seli tudi punca. Zdi se mi, da več kot dva meseca taka zveza ne more funkcionirati," še dodaja.

PREMOR BO IZKORISTIL ZA DOPUST V TOPLIH KRAJIH

Pred samim prestopom v Basel bo mrzle temperature zamenjal za tople kraje, in sicer se s prijatelji odpravlja na Tajsko. Pred tem pa je obiskal tudi že nekatere druge tropske kraje. "V slovenski ligi imamo na voljo le decembrsko pavzo, poleti imamo namreč na voljo le dober teden. Zato ta počitek izkoristim za plažo, sonce in morje in se odpravim tako daleč, saj je pozimi tu preveč mraz," dodaja. Na njegovem spisku pa ostaja še veliko število destinacij, predvsem onstran luže, kot so Brazilija, New York in Las Vegas.

Nika Arsovski