Andrea Petrini je avtor, mnenjski voditelj in ustvarjalec nekaterih najpomembnejših dogodkov s področja kulinarike v svetu. Poleg tega pa tudi velik navdušenec nad našo kuharsko mojstrico Ano Roš, damo, ki je pred kratkim postala ena izmed zvezdnic Netflixove serije Chef's table.
Govorimo o gospodu Andrei Petriniju, avtorju, ki je v juliju začel ustvarjati knjigo o Ani Roš, za katero obljublja, da bo ponudila vpogled v Anino kulinarično filozofijo. In prav o njegovem novem literarnem delu smo ob posebni priložnosti na posestvu Nebesa spregovorili z nikomer drugim kot s slavnim italijanskim kulinaričnim strokovnjakom.
"Ano poznam že nekaj let. Skupaj sva delala v New Yorku, kjer je sodelovala na dogodku s številnimi drugimi kuharskimi chefi. Mislim, da je bilo to leta 2010. Po tem sva se prihodnjič srečala na Poljskem, kjer je bila na dogodku edina predstavnica ženskega spola, in moram reči, da je bila vsaj tako 'močna' kot moški. Bila je resnično kraljica tega dogodka in še danes pravim, da je prav Ana kraljica slovenske kulinarike," je pripoved o svojih začetkih z Ano spregovoril moški z velikimi črnimi očali in nadaljeval zgodbo, v kateri ni skoparil s presežniki. "Knjigo smo sicer komaj začeli ustvarjati - v juliju smo imeli glede tega prvo srečanje. Pri ustvarjanju knjige smo zelo zagnani, med tem se nam je pripetilo že veliko zabavnih prigod in prav noben dan ne gremo v posteljo pred drugo uro zjutraj," je povedal Andrea in dodal, da lahko čez približno dve leti pričakujemo knjižni izdelek, ki se želi izogniti starim klišejem tradicionalnih kuharskih knjig.
"V knjigi bodo seveda tudi recepti, ampak še vedno razmišljamo, kako naj jih povemo. Bolj kot na recepte je knjiga osredotočena na zgodbo, na vpogled v njeno kuhinjo. Recept mora biti v knjigi samo zaradi zgodbe, da pove način, kako ona kuha, da pove zgodbo vrta ... Hočemo predstaviti prepletanje njenih svetov," pojasnjuje. "Ano kličem kraljica Slovenije. Mislim, da je ona lahko začetek prave kulinarične zgodbe v Sloveniji. Ana postaja čedalje boljša in boljša, dobro pozna svojo deželo, v kuhinji je sicer povsem 'naravna', pa vendar tako drugačna od drugih mojstrov mediteranske kuhe. Ker poznam tudi druge kuharske mojstre iz Slovenije, ne dvomim, da se zgodba o uspehu Slovenije na kulinaričnem področju začenja," še pravi Andrea, ki je v preteklem tednu s skupino nekaterih znanih svetovnih kulinaričnih ustvarjalcev in tujih novinarjev obiskal Slovenijo.
Napisala Kaja Milanič
Fotografije Benjamin Schmuck
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču