Andrej o vlogi, v kateri se je znašel prvič v življenju

Vir: Lea
12. 1. 2014

Novo poglavje v življenju je pred meseci odprl tudi priljubljeni voditelj oddaje Dobro jutro na TV Slovenija in od nedavnega tudi oddaje Koktajl Andrej Geržina. Simpatični voditelj je namreč sveže pečeni očka v prvo, saj sta s partnerico Urško dobila sina Jona Andreja. In Andrejevo življenje se je od takrat precej spremenilo ...

Očetje in njihova vloga namreč dandanes niso več takšni kot v preteklosti, ko je bilo starševstvo praviloma predvsem ženska oziroma materinska zadeva. Danes so očetje precej bolj vpeti v starševsko in vzgojno vlogo, imajo tudi možnost očetovskega porodniškega dopusta, kar je bilo še pred desetletjem povsem nepredstavljivo.

Tudi Andreju lahko rečemo moderni očka. V vlogi, v kateri se je tokrat znašel prvič v življenju. Malce se je tudi pri drugih že prej pozanimal, kaj vse prinaša očetovstvo, opravil je starševsko šolo, prisoten je bil pri porodu ... Zdaj ko so družina, pa aktivno sodeluje tudi pri starševskih opravilih.

"Dojim sicer ne (smeh), pa tudi roditi mi ni bilo treba, zato pa se vključujem v drugih stvareh, kjer se lahko. Tudi sam, denimo, ponoči vstajam, pomagam pri Jonovem previjanju, uspavanju, kopanju ... Menim, da je tako prav, saj smo navsezadnje tudi očetje zaslužni za to, da so zanamci na svetu," pravi.

Andrej Geržina

S partnerico sta te stvari dorekla že pred rojstvom, zaradi česar je bilo malce lažje. A tudi onadva se nista izognila situacijam, s katerimi se srečujejo vsi mladi in še posebej starši v prvo. "Na tečajih in šolah je vse lahko, vse razumljivo, vse veš in vse znaš. Imeti otroka? Mala šala! Tudi porod še gre. Potem pa prideš iz porodnišnice domov ..." nadaljuje. Takrat si kljub kopici nasvetov in še s tako odliko opravljenim tečajem sam.

Prepuščen praksi in svoji zmožnosti dojemljivosti ter spretnosti teoretične uporabe. Malčka te že naučijo uspavati, a kaj, kadar mu šine v glavo, da pa ne bi spal? Hitrost menjave plenic že res prinese praksa, a kdo ti pove, kaj se skriva v njih? Ampak starši so že kdo ve koliko tisoč let iznajdljivi in prilagodljivi. Človek se uči vse življenje in se tudi nauči marsičesa. Starševstvo pa je ena od najlepših vlog.

Tudi Andrej in Urška sta vesela, da jima je poleg drugega uspelo tudi sobivanje dojenčka s psom. Pri hiši je namreč osemletna pasja ljubljenka Lila, ki je štručko morala prav tako sprejeti in se je navaditi. In to sobivanje je lepo. Zdaj jo tudi čuva in se zanima zanjo. Le nekaj jo bega, pravi Andrej. Še noben obisk ni do zdaj trajal tako dolgo. "In kolikor jo poznam, poznam pa jo zelo dobro, se sprašuje, ja, saj je ljubek, ampak kdaj pa bo že šel domov?"