Andrej Hofer je za praznike rad v domačem okolju

Andrej Hofer je za praznike rad v domačem okolju (foto: Žiga Culiberg) Žiga Culiberg
Vir: Nova
30. 4. 2018

Bližajoči se prazniki so kot nalašč za druženje s prijatelji in najbližjimi. Tega se zaveda tudi eden izmed voditeljev oddaje Dobro jutro na TV Slovenija, Andrej Hofer, ki se ob tej priložnosti rad odpravi v domače okolje.

"Prvomajski prazniki – končno! Oddih, pomladni veter, kratke hlače, hoja po travi, vonj po žaru – kupim vse. S prijetno družbo vred. Veliko smeha, veliko veselja, še več pogovora, veliko presne hrane in kar nekaj pozdravov z Balkana na žaru. Pečem jaz, jasno! Vse se začne že dan prej s kresovanjem. Tradicija v Šmartnem ob Paki še živi. Zberemo se ob ognju, sosedje prinesejo domače klobase, narezane na leseni deski, vidiš tako ali tako nič, kaj ješ, ker je tema, ampak je dobro. Domače. V soju iskric, ki gredo v nebo," pripoveduje Hofer, ki še doda, da ga naslednji dan zgodaj zjutraj čaka še vzpon na goro Oljko, kjer ne manjka romarjev iz velenjskih, polzelskih in šmarških koncev.

Andrej se nato najbolj veseli spusta v dolino, kjer omamno diši že od daleč. "Mama naredi najboljšo kraljico solat. Letos bo tudi golaž, zanj poskrbi njen prijatelj Čerim. Spet se družimo, lepo je," dodaja Andrej, ki še pove, da pri njih doma dopusti v tem času niso bili v navadi, saj ga hranijo za poletje, za morje, za vonj po soli, za Dalmacijo: "Letos bom tam z družino dobrih 14 dni v avgustu. Školjke, ribe, malvazija, dolgi večerni sprehodi in še daljši pogovori. Analiza življenja, analiza službenih zgodb. A vseeno veliko tišine, veliko valovanja morja, in mnogo sonca v senci. Ja, nikoli nisem bil ražnjič. Že zdaj me na RTV-ju sprašujejo, kje sem se čmaril. Nikjer: na Voglu, v termah, na travniku ob košnji, na vrtu ob štihanju. Vse to me sprošča. In polni. Biti v stiku s samim sabo, z zemljo, z vodo."

Foto: Janez Kotar, Žiga Culiberg

Priporočamo