Andrej Milutinovič: Mikajo ga tekmovalni odri

Andrej Milutinovič (foto: N. Divja) N. Divja
Vir: Lea
22. 5. 2014

Osebni trener Andrej Milutinovič je v svoji fitnes karieri nanizal že vrsto uspehov. Med njimi je bilo tudi nekaj zmag na fitnes tekmovanjih. Športnika je to tako prevzelo, da znova razmišlja o izzivu na tovrstnih tekmovanjih.

Andrej je tekmovanja že pred nekaj leti prekinil, a zdaj ga je znova zamikalo, da bi se podal na raven najboljših v svoji kategoriji. Na stopničkah je že stal in spomini na tisto obdobje ga znova vlečejo v tekmovalne vode. "Na svoja prejšnja tekmovanja imam lepe spomine, saj sem nanizal kar nekaj čudovitih uvrstitev ter dobil ogromno izkušenj in spoznal veliko novih ljudi," prizna. "Takrat sem dosegel na prvih petih tekmah pet zmag. Zmago na mitingu v Sisku, dve zmagi na svetovnem prvenstvu in ena zmago imam z državnega prvenstva. Pa seveda zmago na tekmovanju Mr. Universe. Seveda je to že takrat terjalo veliko priprav, stroge diete in večkrat dnevnih treningov po več mesecev."

Andrej znova premišljuje  o povratku na tekmovalne odre.

Na tekmovanjih

Takrat je Andrej želel dokazati, da je sposoben za tovrstni izziv. "Želel sem iti na tekmo pripravljen tako, kot se spodobi. Če sem prehodil že tako dolgo in težko pot, ne bom odnehal pred ciljem. Uspehi so bili moja osebna zmaga nad samim seboj in nad vsemi, ki niso verjeli, da mi bo uspelo," pove. "Seveda pa mi je to tudi zelo pomagalo pri delu osebnega trenerja, saj takrat nekako ni bilo boljše reference kot naziv svetovni prvak. (smeh) Vsekakor se zavedam, da je priprava na fitnes tekmovanje nekaj najtežjega za vsakega špotnika. V veliki meri je največ povezano prav s prehrano, saj se je treba odreči večini, ki jo imamo vsi radi, in živeti pretežno od piščanca, zelenjave, jajc in rib. Zaradi napornih treningov in malo kalorične hrane prihaja tudi do utrujenosti. Skupek tega je povezanost psiholoških dejavnikov, ki te držijo vedno na liniji med tem, ali nadaljevati ali pustiti. Je neke vrste mučenje, a rezultati so poplačani za tiste, ki to zdržijo in gredo do konca. Takrat imaš telo res popolnoma oblikovano in brez odvečne maščobe, kar je tudi nekaj posebnega videti," doda Andrej.

Znova na stopničke

Dobre izkušnje so Andreja znova premamile, da bi se podal na kakšno tekmovanje. "Znova razmišljam o tekmovanju, ampak največ zaradi prigovarjanja starejšega brata Petra, ki je ne nazadnje zaslužen, da sem pristal v fitnesu. Prav on me je pred 17 leti popeljal v nov ritem življenja in mi ves ta čas stal ob strani. Hvala, Pero! Pa tudi prijatelji in znanci me ves čas to sprašujejo, tako da se zaradi vsega tega poigravam s to mislijo." Za zdaj bi se Andrej udeležil slovenskega državnega prvenstva. "Mika pa me tudi kakšno mednarodno tekmovanje. Mr. Universe ali kaj podobnega. Priprave pa so v veliki meri odvisne od tega, v kakšni formi si, ko začneš. Sam mislim, da nimam pretirano veliko dela, saj sem čez celo leto priden tako s hrano kot na treningih. Nimam odvečne maščobe, ki bi jo moral pokuriti. Vsekakor pa bo dokončno povedalo ogledalo. Načeloma pa bi se pripravljal tri do šest mesecev. Seveda mi bo pri odločitvi največ pomagal brat in The Nutrition, ki me podpirajo. Ampak bomo videli. Odločitev še mora pasti!"