Andrej Rebula (Zvezde plešejo): Pari naj se odločijo za ples!

Andrej Rebula (Zvezde plešejo): Pari naj se odločijo za ples! (foto: Miro Majcen) Miro Majcen
Vir: Lea
7. 5. 2017

Plesalec, ki je v oddaji Zvezde plešejo ukradel roko Nuše Lesar, je stari maček plesnih parketov. Je diplomirani trener plesa, že sedem let pa vodi tudi plesno šolo Rebula, ki sta jo leta 1980 ustanovila njegova starša. Tokrat beseda sicer ni tekla o zgodovini plesne šole – čeprav velja za najstarejšo delujočo plesno šolo pri nas – niti o priljubljeni oddaji, temveč o tem, zakaj bi se partnerja morala odločiti za skupne treninge v plesnih dvoranah.

" Mislim, da je premalo ljudi, ki se poglobijo v ples in si vzamejo čas. Da obiščejo dva ali tri tečaje in da začnejo v tem uživati," nam je za začetek povedal Andrej, ki se strinja z našimi domnevami, da ples ni ena od priljubljenih možnosti rekreacije. Kar pa je v resnici čudno.

"Ples je popolna oblika rekreacije predvsem za zimske dni in za par je to brez dvoma najboljša oblika rekreacije," je pojasnil in dodal, da obstajajo plesi, ki si bolj primerni za začetnike kot drugi. "Začeti je treba z enostavnimi ritmi, brez kompliciranja. Tako so za začetnike bolj primerni plesi, ki so bolj kot hoja. Otroci na primer lahko začnejo s hiphopom, za odrasle pa so najbolj primerni preprosti koraki osnovnih plesov, kot so valček, čačača in podobni. Treba si je izbrati ritme, ki jih je lahko slišati, pa da si partnerja nista preveč blizu, da se ne pohodita," je pojasnil Andrej in dodal, da ima njegov oče med tečajniki tudi plesni par, ki z njimi pleše že vse od leta 1987.

Andrej Rebula

"Mislim, da je to, da je par skupaj na plesnih treningih, največja dodana vrednost. Veliko bolje je, da se par namesto na kakšne psihoterapije odpravi na plesni trening, ko se med parom ustvari prav drugačna energija," še dodaja Andrej, ki sicer nad plesom navdušuje tudi mlade, saj na leto s plesno šolo organizira kar 12 maturantskih plesov. "Prvi cilj pri organiziranju plesov je brez dvoma pozitivna energija, obenem pa je izziv tudi, da navdušiš mladino, ki je zdaj usmerjena v telefone. Težko jim je približati ples, še zlasti ples v paru, saj tudi sam opažam, da imajo mladi vse več težav s tem, da se poparčkajo, manj je komunikacije," je še pojasnil.