Andrej Šifrer: 40 let glasbenih dosežkov

Vir: Lea
14. 5. 2016

Andrej Šifrer je prejšnji mesec odpotoval v Ameriko, kjer v Kaliforniji pri producentu in klaviaturistu Stevu Woodu snemal pesmi za svoj 15. album.

Dve desetletji sta minili, odkar sta se Andrej in Richie Stakol, ki ga omeni tudi v uspešnici Šum na srcu, nazadnje videla.

V studiu ga je obiskal Kenny Loggins, ki ga poznamo po uspešnicah Footloose, Danger Zone in ki se lahko pohvali z več kot 20 milijoni prodanih plošč. Njegov vokal lahko slišimo tudi v Šifrerjevi pesmi Kora – ptica iz nebes.

Andrej Šifrer z gospel pevkami – Sue, Marée in Sandy v House of Blues.

Z njim bo prihodnje leto obeležil 40 let svojega glasbenega ustvarjanja. Dneve preživlja v studiu, srečal pa se je s številnimi znanimi glasbeniki, nastopal na koncertih in si kakšnega tudi ogledal.

Čustveno snidenje

Prijetno srečanje, prvo po 20 letih, je imel tudi s prijateljem in z občasnim kitaristom v skupini Jacksona Browna Richardom - Richiejem Stakolom, ki ga Andrej omenja tudi v uspešnici Šum na srcu. In kako se je glasbenik spremenil v tem času? Po besedah Stakola je v dveh desetletjih iz muhastega zvezdnika postal prijetna in duhovita oseba. Na povabilo Davida Clarka, kitarista iz Los Angelesa, ki obožuje Slovenijo, je užival na koncertu gospel skupine Firm Soundation v znameniti House of Blues v Anaheimu, ki je ob Disneylandu in je prestižna lokacija za vsakega izvajalca. David Clark je v sicer večinoma temnopolti zasedbi eden redkih belcev, kar pomeni, da se njegov talent ceni v glasbeno najbolj zahtevnih krogih. Z Andrejem je že večkrat sodeloval, bil je gost na njegovih nastopih pred več kot desetimi leti. Pred kratkim, ko je Andrej potreboval temnopolte glasove za pesem Kje je Leon Lebar?, pa mu je David priskrbel tri 'soul sisters' in vokale so posneli v lokalnem studiu, kar pomeni, da se gospel pevke z Andrejem še sploh niso srečale. A le do te nedelje, ko so si padli v objem kot stari znanci. Sue, Marée in Sandy so se z Andrejevo ekipo družile še dolgo po koncertu, David pa je Andreja povabil na oder in v House of Blues se je slišala slovenska pesem o prijateljstvu. Šifrer je med drugim nastopal tudi v razprodani dvorani Coach House v južni Kaliforniji kot gost skupine Honk in navdušil tisočglavo množico.

Rekorder po prodaji plošč

Andrej je v karieri prodal že več kot pol milijona plošč, njegova izvirna besedila pa so svoje mesto našla v več kot 170 avtorskih pesmih. Svoje albume največkrat snema v tujini. Je edini slovenski glasbenik, ki je snemal v znamenitem studiu na Abbey Road v Londonu, kjer je snemala skupina The Beatles. Leta 1998 je njegova pesem Za prijatelje postala zmagovalka Slovenske popevke. Je tudi avtor glasbene opreme za eno najbolj gledanih slovenskih TV-nadaljevank Naša krajevna skupnost. Prihodnje leto bo praznoval 40 let, odkar je izšla njegova prva gramofonska plošča Zobozblues.

Značke: Andrej Šifrer