Andrej Težak-Tešky: "Največja težava bo priti nazaj v Slovenijo"

4. 6. 2019 | Vir: Nova
Deli
"Prepoznavnost iz 
MasterChefa mi je pomembna 
predvsem za dobrodelne 
projekte, kot je ta." (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Še pred odhodom v Beograd, kjer se je začela njegova 1.500 kilometrov dolga preizkušnja, smo ob klepetu ujeli komika Andreja Težaka-Teškyja. 

Po dveh uspešnih projektih, v katerih je zbral zavidljivo vsoto denarja za pomoči potrebnim otrokom, se je letos lotil novega izziva, ki prav tako nosi dobrodelno noto. #StandUpMaratonec III: Po ex-Jugoslaviji bo trajal dober mesec dni, v tem času pa bo Tešky pretekel razdalje med vsemi šestimi prestolnicami nekdanje skupne države.

V zadnjih mesecih smo vas na malih zaslonih lahko spremljali v MasterChefu. Kaj je torej bolj naporno, tek ali kuhanje pod pritiskom?

MasterChef je precej naporna zadeva. Vseeno pa sta kuhanje, vsaj na nivoju, ki je blizu oddaji, in tek precej različna športa. Glede na to, da v tem trenutku precej več tečem, nekoliko manj časa pa preživim za štedilnikom, MasterChef predstavlja večji izziv. Všeč bi mi bilo, če bi lahko oboje kombiniral, en dan teka, drug dan kuhanja in tako naprej. Morda izziv za prihodnje leto.

Oboje zahteva dobro kondicijsko pripravljenost?

Seveda, pri kuhanju pred kamero hitro opaziš, komu zmanjka kondicije. Tudi meni je je, čeprav sem morda kamere bolj vajen kot drugi. Vsi smo bili, vsaj kar se kuhinje tiče, precej nevešči in največ smo se naučili prav na licu mesta. Pri teku se moja glava očisti, meditiram, napolni me z energijo, medtem ko sem bil po kuhanju izmučen, napet, pod pritiskom. Tempo!

Kdaj se je v vaši glavi začela porajati ideja o tem, da tokrat osvojite nekdanjo Jugoslavijo?

Mislim, da med drugim projektom Gremo v hribe. Takrat sem bil deležen številnih vprašanj. Kaj boš prihodnje leto? Boš preplaval Slovenijo? Prekolesaril? Prepričan sem bil, da moram narediti še korak naprej. V Sloveniji pa je to skorajda nemogoče. Zato sem se odločil, da krenem po Jugoslaviji. Na tem območju imam veliko prijateljev komikov, športnikov, ki se mi bodo pridružili na druženjih v prestolnicah. Nisem ne vem kakšen 'jugonostalgik', a meje so mi povsem odveč. Zakaj ne bi komedije odnesel s seboj na jug? Nastopali bomo v glavnih mestih, vmes bomo prenočili na počivališ­čih, v divjini ali na parkiriščih. Bomo videli.

Torej je vpletene precej spontanosti?

Točno določeni so le nastopi v mestih in lokacije teh. Trasa je seveda zrisana, približno vemo, kje bomo prenočili. A tega ne razglašam na veliko, saj dopuščam možnost, da nam bo kakšen dan tudi vreme prekrižalo načrte. Ne vem niti, kako nas bodo sprejeli na mejah. Upam, da ne bomo imeli težav, čeprav v tem času ne veš. Največja težava bo priti nazaj v Slovenijo. Po mesecu dni teka bom videti kot begunec, tudi naš avtodom verjetno ne bo več v najboljšem stanju.

Je bilo težko zbrati komike, ki so bili pripravljeni nastopiti?

Zelo lahko je bilo dobiti nastopajoče. V resnici nič težje kot v Sloveniji, kjer sem bil tudi zadnji dve leti deležen velike podpore kolegov komikov. Letos sem prijateljem iz bivše Juge napisal nekaj mailov, deležen pa sem bil velikega števila odzivov. Našel sem veliko kolegov, s pomočjo katerih bom zbiral denar za lokalne organizacije, ki delujejo na princip našega Botrstva. Temu bomo namenili denar v Sloveniji. Denar bomo zbirali tudi s pomočjo Adrifunda in SMS-sporočil. Ljubitelji stand upa bodo prepoznali imena, s katerimi bom nastopil, če ne, pa se bo občinstvu predstavil na letošnjem Panču. Pa ne kot protiusluga, enostavno zato, ker cenim njihovo delo.

Vrhunec bo projekt dosegel v Ljubljani. Kdo se vam bo pridružil takrat?

18. junija bomo projekt zaključili v Ljubljani, vendar še ni jasno, kdo bo nastopil ob meni. Do takrat imamo še nekaj časa, pričakujem pa, da ne bom imel težav z zbiranjem komikov. Mislim, da bom poslal sporočilo 20 komikom, deset jih bo takrat imelo čas in skupaj bomo naredili velik žur. Komično modno revijo.

1500 kilometrov

Njegova pot se je začela v Beogradu, se nadaljevala do Skopja in naprej v Podgorico. Od tam se bo odpravil do Sarajeva, nadaljeval do Zagreba in zaključil v Ljubljani. Vse skupaj 1.500 kilometrov. V vsakem glavnem mestu se bo ustavil in priredil stand up nastop z lokalnimi zvezdami stand up komedije.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografiji: Marko Delbello Ocepek, Primož Predalič

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec