Anette živi svojo resnico!

18. 3. 2016
Deli

Anette se trenutno pospešeno ukvarja z glasbeno kariero, saj ji je ostalo še nekaj časa za ustvarjanje, preden se bo njena družina povečala za enega člana.

Story: Anette, če sem iskrena, o vas ne vemo prav veliko. Nam zaupate, kdo se skriva za čudovitim glasom?

Pela sem že od malih nog - mogoče me še najbolje opiše citat iz Abbine pesmi: "Mother says I was a dancer, before I could talk." No, namesto 'dancer' bi moralo biti 'singer'. Kupila sem si vse kasete Andreja Šifrerja, Čukov in takrat zelo popularne skupine The Kelly Family. Ta glasbeno povezana družina me je navdušila, vse skupaj pa se je začelo s pesmijo An Angel, ki je takrat postala pravi hit. Potem pa sem začela peti v zboru v osnovni šoli, pri devetih so me vpisali na prve ure klavirja in tako se je začelo. Od takrat sem zasvojena z glasbo in kar ne morem nehati.

Story: Glasbeno znanje ste nabirali v okviru solopetja pri profesorju Marcosu Bajugu na Konservatoriju za glasbo in balet. Kakšno pa je bilo vaše šolanje potem?

Klasika mi je dala neke osnovne temelje za petje, kot zvrst pa sta me vedno bolj zanimali popularna in džez glasba. Nisem si predstavljala, da bi pela v operi, tako da sem se potem odločila, da nadaljujem glasbeno izobraževanje pri džez pedagogih. Največ znanja na tem področju sem pridobila od profesoric Kristine Oberžan, Mateje Mackenzie in na poletnem Jazz Campu v Kranju pri avstrijski profesorici Ines Reiger, kjer sem se naučila novih vokalnih tehnik, glasbenih izrazov in glasbenih stilov. Še vedno se izobražujem, saj ne smeš nikoli zaspati, če hočeš rasti kot pevec, morda sem samo bolj začela poslušati sebe in iskati lastni originalni izraz.

Story: Sodelovali ste tudi z različnimi glasbenimi ustvarjalci. Tukaj bi omenila reperja Zlatka. Kakšno je bilo vajino sodelovanje?

Zlatko je super človek, v njegovih pesmih začutiš, da res misli tisto, kar govori, in živi svojo resnico, kar spoštujem. Pri ljubezenski skladbi Utrip sem bila povabljena k sodelovanju, da napišem refren skladbe. Snemanje pa je bila svojevrstna zabavna izkušnja.

Story: Moram se dotakniti tudi poezije. Slišala sem, da ste pred nekaj leti izdali pesniški prvenec. Je lažje pisati poezijo kot pesmi, ki jih pojete?

Morda je lažje pisati poezijo, ker pride navdih v obliki besede in se ne obremenjuješ s tem, ali se ujema z glasbo. Takrat sem ogromno pisala, zdaj pa dobivam bolj navdih v obliki melodije, ki se mi poje. Sicer pa moraš biti za navdih veliko sam, veliko premišljuješ o tem, kar se ti dogaja, včasih trpiš ... Zame je pomembno, da grem sama v naravo, in potem me nagovorijo drevesa ali pa detajl iz narave. Zagotovo pa vsakega pesnika ali pevca najbolj oblikujejo življenjske izkušnje.

Story: Kot pevka pa sodelujete tudi v akustični glasbeni zasedbi Popgaraž. Kakšno je to sodelovanje?

Z zasedbo Popgaraž sodelujem že eno leto. Ustvarjamo priredbe znanih skladb na džezovski način in nastopamo na različnih prireditvah, kulturnih dogodkih, zabavah in obletnicah. Zame sta petje v živo in stik s publiko največji užitek. Snemanja so včasih sterilna in monotona, nastopi v živo pa so vsakič drugačni in imajo drugo dinamiko.

Story: S čim se radi sproščate? Nekje sem zasledila, da obožujete naravo, sončenje ob morju, branje knjig ... Kaj vas še sprošča?

Predvsem meditacija. Zelo rada meditiram, da poiščem tisti pravi stik s seboj in najdem svoj mir. Rada se sprehajam v naravi in klepetam v dobri ženski družbi. In pa seveda pojem - v avtu, pod prho, za veselje in za žalost. Vedno. Glasba me dvigne in razveseli, hkrati pa razbremeni vsa tista težka čustva, ki jih morda doživljam.

Story: Pred kratkim ste predstavili tudi pesem Sanjaj me, ki je nastala v sodelovanju z Boštjanom Bračičem, vi pa ste poskrbeli za glasbo. Nam zaupate kaj o tem?

Ja, skladba je nastala v sodelovanju z Boštjanom Bračičem in producentom Goranom Bilbijo, isto ekipo, ki je sodelovala tudi pri nastanku prve skladbe Danes. Navdih je prišel in lotili smo se dela. Pesem govori o stanju zaslepljene zaljubljenosti, ko ne vidimo, koga imamo resnično pred očmi. Vsi smo že kdaj doživeli to in potem primerjali neko osebo s tisto predstavo, ki jo imamo v glavi in ki je romantična, klišejska. Potem pa sledi razočaranje. Perica Rai je ustvaril imenitno zgodbo z ironičnim zaključkom, in ker seveda obožujem humor, mi je bila ideja takoj všeč. Snemanja videospota sem se lotila prvič, tako da mi je bilo najprej malo nerodno pred kamero, potem pa sem se sprostila in uživala. Na prvih posnetkih se je še videlo, kako smo bili vsi premraženi do kosti, pri ponovnem snemanju pa smo imeli malo več sreče s soncem. Spot smo posneli v središču Ljubljane, v njem je igral tudi moj prijatelj Franci Rotar, ki nas je ves čas zabaval z duhovitimi opombami, tako je bilo lažje prenašati mraz.

Story: Glede na to, da prihaja pomlad, mi še zaupajte, kaj vas v tem letnem času najbolj veseli?

Pomladi se že zelo veselim, še posebej pa poletja in sonca! Zime so tako turobne in meglene, da človeku res vzamejo voljo do življenja. Oba z možem pa se še posebej veseliva rojstva najinega otroka, ki ga že nestrpno pričakujeva.

Napisala MIMA, fotografije Primož Predalič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord