Angelca Likovič: "Posiljena ženska naj donosi otroka, posiljevalca pa je treba kastrirati!"

Angelca Likovič: "Posiljena ženska naj donosi otroka, posiljevalca pa je treba kastrirati!" (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: STA
15. 10. 2017

Kdo je Angelca Likovič, ki je širši javnosti postala najbolj znana kot komentatorka resničnostnih šovov, v predsedniški kampanji pa ni pozabila povedati, da je znala zamešati tudi malto, ko sta z možem gradila kakšno od svojih hiš?

Upokojenka Angelca Likovič je rojena 27. januarja 1944, odraščala je v vasi Blečji vrh pri Grosupljem. Obiskovala je ljubljansko učiteljišče, po izobrazbi pa je univerzitetna diplomirana organizatorka.

Prvo službo je dobila v podružnični šoli Žalna. Še danes se rada pohvali, da je tam poučevala malega Janeza Janšo, poznejšega obrambnega ministra in predsednika vlade. Po sedmih letih poučevanje je postala pedagoška svetovalka na Zavodu za šolstvo, kjer je ostala štiri leta, naslednjih šest let pa je bila direktorica Delavske univerze v Grosupljem. Nato je bila 18 let ravnateljica ene izmed ljubljanskih osnovnih šol.

Med junijem in decembrom 2000 je bila v času vlade Andreja Bajuka državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo, po upokojitvi pa je bila soustanoviteljica društva Šola po meri človeka. Bila je tudi članica SDS, a se je po 12 letih članstva razšla s svojim nekdanjim učencem Janšo.

Širši javnosti je postala znana kot komentatorka resničnostnih šovov, aktivna pa je bila tudi v referendumskih kampanjah proti pravicam istospolnih.

Tudi sicer je znana kot zagovornica krščanskih vrednot in tradicionalne družine ter odločna nasprotnica pravice do splava. Pogosto je brez dlake na jeziku, za svojo izjavo, da bi morale tudi posiljene ženske roditi otroke, pa si je prislužila bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo, pa tudi priznanje Gibanja za otroke in družine bela vrtnica zaradi zavzemanja za pravice žensk in nerojenih otrok.

Tudi v predsedniški tekmi, v katero se je podala kot kandidatka stranke Glas za otroke in družine, poudarja krščanske vrednote in se zavzema za rojstvo vseh spočetih otrok. V kampanji napoveduje, da bo predsednica s posluhom za ljudi in slovensko kulturo, v svojem programu pa med drugim izpostavlja, da bo velenjska dečka vrnila starim staršem.

Z možem živi v Grosupljem, je mama dveh otrok in ima več vnukov. Je solastnica hiše v Grosupljem, hišo v hrvaški Savudriji pa je podarila sinu. Večjih prihrankov nima, posojil ne odplačuje.