Anika Horvat hčerke ne sili k petju

16. 5. 2018 | Vir: Lady
Deli
Anika Horvat hčerke ne sili k petju (foto: Katja Rezman, Primož Predalič, Goran Antley)
Katja Rezman, Primož Predalič, Goran Antley

Primorska pevka Anika Horvat bo 24. maja v Festivalni dvorani v Ljubljani s prav posebnim koncertom praznovala svoj rojstni dan.

Koncert z močnim naslovom Ker si upam bo popotovanje skozi glasbeno življenje priljubljene pevke. Horvatovo smo povabili na pogovor in pred koncertnim dogodkom, ki ga že nestrpno pričakuje, nam je razkrila kar nekaj zanimivosti.

Maj je za vas kar deloven, saj ob delu v optiki veliko časa porabite na skupnih glasbenih vajah pred velikim koncertom v Festivalni dvorani v Ljubljani. Kako potekajo priprave?

Res je, veliko sem v portoroški optiki, a koncert, ki je pred vrati, zahteva kar dobro organiziranost. Že pol leta združujem moči s fanti naše najbolj znane primorske skupine Gedore, ki so izvrstni glasbeniki. Glasbene vaje imamo kar v Kopru. Tako se v tem pestrem obdobju v Ljubljano vozim izključno samo na sestanke glede koncerta. Rada bi poudarila, da je s fanti moje skupine delo pravi užitek, saj so profesionalni glasbeniki z jasnim ciljem, ki igrajo na odru s polno mero ljubezni, kar se čuti in seveda tudi sliši.

Letošnji koncert bo potekal 24. maja, na vaš rojstni dan. Kako ste se to odločili?

Z delavno gospo Viko Potočnik, direktorico Festivalne dvorane, sva kar nekaj časa izbirali datum, in ker je bil v igri tudi 24. maj, sva se skupaj odločili, da bo to izvrstno praznovanje rojstnega dne. Praznovanje s prijatelji in mojim občinstvom, ki me z veseljem spremlja že od malih nog. Priznam pa, da je to moja prva rojstnodnevna zabava s koncertom. Z nami bo tudi RTV Slovenija, ki me podpira od začetkov moje glasbene poti.

Rdeča nit koncerta je naslov Ker si upam. Nam razkrijete, kaj ste želeli s tem sporočiti širši množici in ljubiteljem svoje glasbe?

Za naslov koncerta je 'kriva' nova pesem, ki bo na novem albumu; izšel bo jeseni. Besedilo je napisal izvrsten Leon Oblak, s katerim zadnja leta zelo lepo sodelujem. Pozna me v dušo in piše skozi mene. Napisal je tudi skladbi Dihanje in Ruleta, ki je lani dobila vidno nagrado za besedilo na portoroškem festivalu MMS 2017. Ker si upam – se življenja veselim, diham in živim. To je le en utrinek, ki vam ga premierno razkrijem.

V bogati glasbeni karieri ste nanizali številne pesmi, ki so še danes priljubljene pri občinstvu. Katera izmed vseh vam je najbolj pri srcu in ima za vas poseben pomen?

Ne morem omeniti le ene pesmi, vsaka je imela svoj pomen v obdobju, ko je nastala. Ker pa živim tukaj in zdaj, naj omenim novo skladbo, ki je izšla te dni in napoveduje prihajajoči koncert ter novi album. Naslov pesmi je Ko se prebuja dan. Ustvarili smo jo z dolenjsko navezo in odličnim Borutom Antončičem, ki je zame napisal pesem Hej. Prav je, da povem, da sem z njim ustvarila tudi cel otroški album leta 2012.

S prihodom male punčke Stele ste se za nekaj časa medijsko umaknili, nato pa na lanskem festivalu MMS v Portorožu dokazali, da imate glasbeno še veliko za povedati, saj vam je zmaga le za las ušla ...

Skladba Ruleta je zame velika zmaga! Zelo jo imam rada in zelo je moja. Zanjo je glasbo napisal Marino Legovič, avtor pesmi Lahko noč Piran, ki sva jo producentsko oblikovala z Benjaminom Shookom. Zelo sem ponosna, ker sem se prvič imela možnost podati v producentske vode. O zmagah je težko govoriti, saj pridejo in grejo. Tako gledam nanje s svojim pogledom. Zame je zmaga to, da že vsa leta konstantno ustvarjam glasbo in pojem ter da sem skozi leta ustvarjanja našla svoje mesto in da glasbo vse bolj ljubim.

Vaša hčerka Stela stopa po vaših glasbenih stopinjah, saj vam kar velikokrat na odru po otroško pomaga, ko nastopate po Sloveniji ...

Hčerka Stela je moja asistentka, če to omogoča ura nastopa, zelo rada gre z menoj. In to ne samo na nastope in sestanke, ampak tudi moje posebne opravke. Nikakor pa je ne silim ali vlečem na oder. Letos na maškaradi v Vrhniki je recimo maškare, ki so se predstavile na glasbenem pustovanju, pospremila z odra. Peti pa po videnem vsaj za zdaj noče, saj pravi, da so ji konji veliko bolj všeč. Otroška iskrenost, ki mamice vedno preseneti. (smeh)

Na odru Festivalne dvorane v Ljubljani vas bodo na koncertnem večeru na odru spremljali vaši osebni glasbeni prijatelji, gostje, kot so Tinkara Kovač, Steffy, Rok Ferengja. Pripravljate z njimi kakšno presenečenje?

Z vsemi prijatelji na koncertu bom pela v duetu, in to ne le ene pesmi. Več ne smem izdati, vem pa, da so to moji pravi glasbeni prijatelji, s katerimi skozi leta nismo nehali sodelovati, ampak  smo se vzajemno vabili na koncerte, si pomagali ter se družili.

Na lanskih melodijah v Portorožu smo v naših edicijah razkrili, da je odlična operna pevka Štefica Stipančević – Steffy, vaša osebna prijateljica, tudi vaša stroga učiteljica petja. Kako poteka vajino sodelovanje?

Steffy je en korak naprej v mojem glasbenem izražanju. Veliko lažje mi je naštudirati novo pesem z njo, ker greva pri intenzivnih in profesionalno izpeljanih vajah petja v dušo pesmi in nazaj. Steffy je nova zvezda v ljubljanski operi, predvsem pa dobra prijateljica in najboljša učiteljica petja, kar sem jih imela. Vedno znova sem navdušena nad najinim skupnim delom in rezultati, ki jih dosegava.

Kaj pa se obeta jeseni na novem albumu?

Na novem albumu bodo skladbe zadnjih dveh let kot tudi veliko novih. Zelo se veselim tega projekta, saj bo poleg izida albuma potekala tudi koncertna predstavitev po Sloveniji. Moje poslanstvo je, da prepevam in s tem polepšam ter zapolnim trenutke ljudem, ki jim je moje glasbeno ustvarjanje pri srcu. Vesela sem, da me različne generacije poslušalcev spremljajo in podpirajo že leta. Delam zase, zanje in grem naprej z jasno vizijo, ker si upam živeti in početi, kar realno ljubim.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Foto: Katja Rezman, Primož Predalič, Goran Antley

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave