Anika Horvat: Pridna, a malce nepotrpežljiva v vlogi učenke

“Njen glas in njena hčerka Stella sta njeno življenje in za to dvoje se je pripravljena odreči marsičemu in prigarati marsikaj,” iskreno pove Steffy o prijateljici. (foto: Aleksandra Saša Prelesnik, Alpe, Primož Predalič) Aleksandra Saša Prelesnik, Alpe, Primož Predalič
Vir: Story
27. 7. 2017

Primorka Anika Horvat nedvomno spada v šopek najboljših slovenskih pevk, saj z razgibanimi in nadvse čustvenimi interpretacijami pesmi na svojih nastopih vedno znova poveže staro in mlado.

Pred dnevi se je pevki v amfiteatru Avditorija Portorož za las izmuznila nova zmaga na festivalu Melodije morja in sonca, na katerem je slavil Isaac Palma. Pevka se je na festival vrnila v vsem sijaju, s svežo in nadvse trendovsko obarvano pesmijo Ruleta. "Pesem Ruleta, za katero je besedilo napisal Leon Oblak, glasbo pa Marin Legovič, mi je bila v trenutku všeč, saj izžareva realno pesem mojega življenja. Leon je tekstovno vrhunsko združil moje otroško, najstniško in današnje življenjsko obdobje, ko sem v vlogi ženske in odgovorne mame. Pesem je sveža, moderna in drugačna," pove Anika, ki v zadnjem obdobju pevsko znanje nadgrajuje pri svoji glasbeni prijateljici in učiteljici petja, Primorki Štefici Stipančevič - Steffy. "Rada imam, če me kdo spremlja pri petju in usmerja skozi učne ure. Pesmi ponavadi naštudiram sama, nato pa se posvetujem s profesorico petja, ki me s svojim profesionalnim znanjem usmeri, da zadevo izpilim do popolnosti," še doda.

Story tokrat razkriva prijateljstvo med Aniko in njeno profesorico petja, priznano pevko Štefico Stipančević - Steffy, ki deluje v okviru SNG Opera in balet Ljubljana, in tako izvemo, da je Anika zelo pridna učenka, a na trenutke tudi malce nepotrpežljiva.

"Ko sem bila še zelo mlada in je bila Anika že zelo uspešna pevka, je bila ena od mojih prvih vzornic. Vedno sem prepevala njene pesmi in spomnim se, da je bil ravno njen album prva avdio kaseta, ki sem jo dobila od staršev. Ker je slovenski glasbeni svet zelo majhen, sem seveda Aniko spoznala dokaj kmalu za tem, ko sem začela delati na pevski poti," pove Steffy in nadaljuje: "Postali sva glasbeni prijateljici. Ko sem zaključila študij petja in začela del svojega življenja posvečati poučevanju, me je Anika vprašala, ali bi ji lahko pomagala pri izpopolnitvi pevske tehnike. Znašla se je na točki, ko je želela svoj glas še bolj razumeti in se zdravo spoprijemati s težavami, ki nastanejo s preobremenjenostjo glasilk zaradi številnih nastopov. Zelo hitro sva se ujeli in skozi delo postali tudi zelo dobri prijateljici. Anika je čudovita ženska in profesionalna ter do sebe zelo zahtevna pevka. Zelo hitro vse razume, njen smisel za interpretacijo je res čudovit, kar se sliši na njenih pevskih izvedbah, ki vsakogar res očarajo. Edina njena težava je nepotrpežljivost. Ko nekaj tehnično dojame, bi rada to usvojila in utrdila takoj. (smeh) Ampak te stvari ne gredo tako hitro, ker se mora telo počasi navaditi spreminjati stare navade, ki so utrjene in jo pevsko utrujajo. Pri tem pa je velikokrat nepotrpežljiva. Ampak hkrati res zelo hitro napreduje."

Steffy je vesela, da jo Anika jemlje zelo resno ter se pri urah petja obnaša zelo profesionalno in si želi novega pevskega znanja in nadgrajevanja tega. "Anika je vedno bolj zadovoljna s tem, kako se njen glas obnaša, vedno manj je utrujena po nastopih in zelo sem ponosna nanjo, ker je tako zelo pripravljena delati. Njen glas in njena hčerka Stella sta njeno življenje in za to dvoje se je pripravljena odreči marsičemu in prigarati marsikaj. Je pa najina zgodba res simpatična. Ona je vesela, ker mi je bila zelo velik navdih pri pevskih začetkih, jaz sem pa vesela, ker mi zaupa in me upošteva pri svojem pevskem razvoju. Ona je bila pomembna za moj pevski začetek, jaz pa sem pomembna pri njenem pevskem 'nadaljevanju'. (smeh) Uspelo nama je zgraditi nesebično prijateljstvo, v katerem želiva druga drugi dati res vse najboljše. Jaz grem ponosna na njene nastope in sem z njo pri pripravah na festivale. Priznam, da tudi ponosno potočim kakšno solzico, ko jo vidim na odru. Ona pa mene res zelo podpira, daje mi dragocene nasvete, pride me podpret na kakšno mojo predstavo v Opero. Tako da je to postalo res lepo, iskreno in nesebično prijateljstvo."

Napisal Alojz Petrovčič
Fotografije Aleksandra Saša Prelesnik, Alpe, Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story30/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 30/2017

Story 30/2017, od 20. 07. 2017