Anika Horvat: "Uživam v vlogi mamice"

27. 8. 2017 | Vir: Story
Deli
Anika Horvat: "Uživam v vlogi mamice" (foto: Aleksandra Saša Prelesnik, Goran Antley)
Aleksandra Saša Prelesnik, Goran Antley

Ena od najpriljubljenejših slovenskih pevk je nedvomno Primorka Anika Horvat, ki je na glasbeno pot stopila pri rosnih devetih letih in ji ostala zvesta do danes, ko jih šteje štirideset.

Pevka, ki je videti v izvrstni formi, je tokrat za revijo Story naredila izjemo ter prvič razkrila nekaj zanimivosti iz zasebnega življenja, kjer prvo in glavno noto igra odgovorna vloga mamice mali Steli.

Story: Anika, na letošnjem portoroškem festivalu MMS ste se vrnili v velikem slogu, s pesmijo Ruleta, ki je nakazala novo obdobje pri vas in skozi besedilo orisala vaše razgibano glasbeno življenje.

Z odličnim glasbenikom Marinom Legovičem sodelujem že vse življenje, z Leonom Oblakom pa se je skozi leta razvilo posebno prijateljstvo, ki ga sama zelo cenim. Sodelovala sva namreč že pri nekaterih drugih pesmih in začutila sem, da mi lahko napiše pesem, ki mi je dobesedno pisana na kožo. Verjemite, da ni enostavno, ko ti nekdo drug piše pesem. Leon me je pozorno spremljal od malih nog in me pozna kar dobro v dušo, še bolj kot osebo. In ker je spisal pesem o mojem življenju od otroštva do danes, temu nisem mogla reči ne. Sem se pa pri tej pesmi prvič lotila producentske plati in z Benjaminom Vukovičem ustvarila na koncu odličen aranžma pesmi.

Story: Poletje je pri vas kar delavno. Nekaj nastopov ste že profesionalno opravili, a vas čaka še velik dogodek konec avgusta v Ljubljani. Nam razkrijete kaj več v tej smeri?

Konec avgusta, natančneje 24., bo na Mestnem trgu v Ljubljani dan slovenske glasbe Radia Slovenija. Na tem dogodku so letos izbrali mene. Ker praznujem polnoletnost z Big bandom RTV Slovenija, bom imela velik glasbeni presek celotne zgodbe oziroma našega vrhunskega sodelovanja skozi paleto nepozabnih zimzelenih in mojih pesmi, ki so zaznamovale določeno ustvarjalno obdobje.

Story: Materinstvo in rojstvo hčerke Stele vam je vidno dalo nov čar, saj ste videti v čudoviti formi in s tistim nasmehom na obrazu, ki nakazuje, da v vlogi mamice nadvse uživate?

Mislim, da sem rojena mamica. (smeh) Zelo uživam v vlogi Steline mamice. Moja mala lepotica je ob pravem času prišla v moje življenje in skupno greva naprej po poti. Meni otrok ni nobena ovira, zato iskreno vsak trenutek namenim svoji punčki, ki je pri treh letih že zelo zgovorna in nadvse razgledana deklica.

Story: Katerim življenjskim vodilom pri odraščanju otroka pa namenjate največ časa in pozornosti?

Zelo mi je pomembno, da so otroci zelo lepo vzgojeni. V tej smeri se tudi sama trudim kot mamica. Pri vsem je pomembno veliko ljubezni. Zelo je zanimivo, da hčerkico veliko otroško crkljam, ampak ne v smeri razvajanja, saj mi njena bližina pomeni veliko. Vsak dan je namreč kaj novega, ko se ona ali pa jaz učim od nje. (smeh) Za zdaj mi še ni rekla, da ji grem na živce. (smeh) Je še majhna deklica, a bi jo rada naučila vsega lepega in tiste osnovne kulture in obnašanja, ki človeku v življenju na njegovi življenjski poti vedno pride prav.

Story: Kateri nepozabni trenutki vam dajo misliti, ko ste s hčerko, da je ravno njen prihod spremenil pogled na vaše življenje?

Stelin prihod je moje življenje popolnoma spremenil in mu logično nakazal druge dimenzije in seveda dal tisto odgovornost, da v vlogi mamice naredim najboljše po svojih močeh pri vzgoji otroka. Logično se spremenijo prioritete v življenju in seveda pride do skrbnega ločevanja, kaj je v življenju pomembno in kaj ne. Iskreno pa je s hčerko vsak trenutek nepozaben in, verjeli ali ne, sama že z nestrpnostjo vedno znova pričakujem nov trenutek, v katerem uživam na polno.

Story: Menite, da vas bo življenje po hčerki Steli še kdaj osrečilo in boste svojo malo svetlolaso lepotico presenetili morda z bratcem, sestrico?

Če kdo to ve, naj mi pove. (smeh)

Story: Vas Stela kdaj preseneti s kakšno otroško izjavo, da ostanete brez besed?

Otroci so nepredvidljivi in tudi moja hčerka me iskreno vsak dan preseneti s kakšno izjavo, ob kateri res ostanem brez besed. Pred časom, leto nazaj, se mi je vtisnil neki besedni dogodek, ki mi ne gre iz glave. Ko je pri dveh letih slišala, da mi zaradi slabega vremena odpade koncert v Izoli, in opazila, da sem malce žalostna, je z nasmehom po otroško rekla: "Mami, ne bodi žalostna, saj boš imela drug koncert." Stela ima neverjetno razvit otroški smisel za humor. Le po kom? (smeh)

Story: Pred dnevi ste bili s hčerko v Kranjski Gori na filmskem festivalu igralca Matjaža Javšnika, ki je tudi v vašem Piranu naredil veliko za kulturno barvitost, razvitost kraja. Na nastope po Sloveniji radi vzamete s seboj hčerko?

Če so dogodki primerni za otroke, saj tudi sama na veliko takih nastopam, ne vidim razloga, da ne bi šla z mano. (smeh) Z veseljem gre Stela z mano, saj je mamici in hčerki lepo, da sva skupaj. Najlepše so vožnje z avtomobilom na kakšen nastop, ko gre hčerka zraven. Ona v avtu veselo prepeva, jaz pa zadnje čase svoje glasilke segrevam s petjem otroških pesmi, ki se največkrat po Stelini želji zavrtijo med vožnjo. Pri naši družini se veliko poje. (smeh)

Story: Ali že opažate, da jo vaša pevska pot zanima? Bo morda šla po vaših stopinjah?

To, da rada poje, še ne pomeni, da bo postala pevka. (smeh) Je v takih lepih letih, da je to še prezgodaj reči in sploh otroka obremenjevati s tem. Bo že ona izbrala pot, ki bo njej osebno ustrezala.

Story: Po vročem poletju nas čaka jesen. Imate že kakšen nov glasbeni izziv v načrtu ali projekt, ki bi ga lahko že delili z bralci revije Story?

Imam kar nekaj glasbenih projektov v pripravi. Jeseni bo luč sveta ugledala nova pesem, obenem pa bomo posneli videospot za pesem Ruleta, ki bo zelo poseben. Nastopov za september in oktober je že kar nekaj in verjamem, da se jih bo nabralo še kaj, saj uživam v živo nastopati po naši Sloveniji.

Skrbno varuje zasebnost

Pevka nam je ob koncu pogovora razkrila, da se je skozi leta naučila bolje varovati svoj zasebni prostor, in od trenutka, ko je prvič postala mamica, le težko koga spusti v ta 'sveti' prostor. "Že dostikrat sem to omenila, a je bilo preslišano, da se pri vsakem projektu, v katerega dam celo sebe, popolnoma razgalim. Tako ljudem oziroma množici poslušalcev dam še več, da skozi moje pesmi uživajo mojo iskreno zgodbo življenja oziroma obdobja, v katerem sem. Osebno menim in sem prepričana, da z izpostavljanjem svoje družine, intimnosti ne bom nič bolj priljubljena pri glasbi. Zato to hranim izključno zase. Če pa se bo želela Stela, ko bo velika, izpostaviti, ji tega ne bom preprečila in jo bom razumela. Trenutno je zasebno življenje vseh članov družine moje in ga res ne nameravam, razen skozi kakšno besedo, deliti z javnostjo. Grem pa z veseljem pri glasbi do konca. (smeh)"

Vsak dan na plaži

Anika ne skriva, da se po delovnih obveznostih v družinski optiki v Portorožu najraje odklopi na plaži. "Vsak dan sem na plaži. (smeh) A je moja zanimivost ta, da rada menjam lokacijo in nisem zvesta eni plaži. Tako se vsak dan odpravim na novo lokacijo na slovenski obali in tam spoznam okolje ter ponudbo. Lahko bi rekla, da je to moj poletni ritual, v katerem uživam, in mi ni nikoli dolgčas. Za pravi dopust se bo našel čas šele v septembru, saj me do takrat čaka še kar nekaj glasbenih obveznosti. (smeh)"

Alojz Petrovčič

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave

Nova Story že v prodaji

Story 34/2017

Story 34/2017, od 17. 08. 2017