Anina kuhinja za najmlajše - mamice so jo že težko pričakovale!

30. 3. 2018 | Vir: Story
Deli
Anina kuhinja za najmlajše - mamice so jo že težko pričakovale! (foto: Kristjan Žontar)
Kristjan Žontar

Prva kuharska knjiga Ane Žontar Kristanc, Anina kuhinja za najmlajše, je postala prava biblija za mamice, ki potrebujejo pomoč in tudi navdih za sestavo obrokov za dojenčke do dopolnjenega prvega leta starosti. Po njej je sledilo še več knjižnih uspešnic, ves čas pa tudi pridno ustvarja in deli nasvete na svoji strani aninakuhinja.si.

A ker Ana ne počiva, je v prvih mesecih letošnjega leta luč sveta ugledala že njena nova knjiga Anina kuhinja za malčke, ki jo je obogatila z recepti za alergike in ljubkim razdelkom za ustvarjanje z otroki.

Story: Vaša prva knjiga je postala prava biblija med mamicami. Ste ideje v prvi knjigi črpali iz svojih izkušenj ali ste kakšne stvari vključili zaradi prošenj drugih mamic?

Res je in tudi sama nisem nikoli pričakovala, da bo postala to, kar je. Nastala je kot knjižica za dušo, ki se je kreirala ob preizkušanju kašic z mojim prvorojencem. In že v drugo se je popolnoma razprodala. Odkar je dober teden ni mogoče kupiti, dobim po 20-30 sporočil dnevno s prošnjami, kdaj bo spet naprodaj. Ravno danes sem posodobljeno izdajo z dodatnimi recepti oddala v tisk. Dodala sem še okoli 30 receptov za kašice oziroma jedi, ki jih je najraje jedel Liam, in Liamovo izkušnjo s slabokrvnostjo v teoretični del. Liam je jedel popolnoma drugačne kašice, saj je ljubitelj zelenjave, brokolija, rib, mesa ... in najino izkušnjo in top ideje sem zdaj dodala v kuharico.

Story: Omenili ste, da ste dobili veliko prošenj za nadaljevanje knjige. Katere so najpogostejše dileme, s katerimi se srečujejo mamice prvorojenčkov, ko se šele podajo na pot odkrivanja kuhanja za malčke?

Sporočil sprejmem dnevno med 30 in 40, če seštejem družabne medije in elektronsko pošto. So z različnih področij. Veliko ljudi pošilja slikice jedi, ko uporabljajo knjige ali spletne, video recepte z moje strani Anina kuhinja, veliko pa jih je povezanih s stisko, ko nimajo idej, kaj bi skuhale. Še posebej, kadar so zraven še omejitve, kot so alergije na različna živila.

Že od začetka izdaje Anina kuhinja za najmlajše sem vsaj enkrat tedensko prejela sporočilo z vprašanjem, kdaj pride nadaljevanje. Nameravala sem jo pripraviti že lani, pa je potem spontano vmes prišel priročnik Anina kuhinja za nosečnice z nosečniškim diabetesom, saj sem se z njim spopadala tudi sama.

Story: V čem se nova knjiga Anina kuhinja za malčke, kjer ste pripravili več kot 100 receptov za malčke od prvega leta starosti naprej, razlikuje od prve?

Anina kuhinja za najmlajše vključuje teorijo in ideje z recepti za dojenčke, ki začenjajo okušati hrano. Torej so večinoma notri recepti za kašice in pozneje grobe kašice. Anina kuhinja za malčke pa vsebuje že prave zanimive recepte. Primerna je za družine, saj je notri ogromno idej za zajtrke, kosila, večerje, prigrizke ... Recepti so bolj igrivi in z zdravimi sestavinami prilagojeni otrokom, ki se še razvijajo.

Dodala sem razdelek za družinsko kulinarično ustvarjanje. Tukaj je recimo Liamu, ki je star leto in pol, bilo zelo zanimivo videti in jesti zabavno hrano, kot je podvodni konjiček iz testa v golažu. Medtem ko je Timon, skoraj štiriletnik, ravno prave starosti, da je aktivno ustvarjal z mano in užival v tem delu procesa, kot tudi v delu, ko je bilo treba vse pojesti. (smeh) Poleg teh kategorij pa je še posebna za alergike. Iz vseh receptov v tej kategoriji sem črtala gluten, jajca, mlečne izdelke in oreščke. Dokazala sem, da brez teh sestavin lahko naredimo nore linške piškote, njoke, cmočke za juho, kolač, čokoladne piškote, palačinke ...

Tako da sta si knjigi zares različni in se popolnoma dopolnjujeta. Je pa Anina kuhinja za malčke drugačna tudi po tem, da je vsak recept poslikan, zaradi česar je kuharica nekaj posebnega.

Story: Kot omenjate, je v knjigi obsežna kategorija receptov, primernih za otroke z alergijami. Zakaj ste vključili tudi to tematiko?

Naš Timon je hud alergik, ampak ne na hrano, temveč na pršice, dlake, plesni, pelode in trave. Kljub temu sem povezana z mamicami, ki imamo kot posledico alergij, takšnih ali drugačnih, enake posledice in težave z otročki. Tako mi je ta tema blizu srca in toliko prošenj po kreiranju receptov z vsemi temi omejitvami se je nabralo, da sem preprosto želela vključiti tudi kategorijo za te otročke. Mamice, ki morajo v svoj jedilnik vključiti vse te omejitve, se znajdejo res v krizi in poleg vseh stvari, ki jih prinese vsakdan, ne zmorejo še preizkušati cele dneve receptov, da bodo lahko ustvarile zanimive jedilnike. Zato sem tukaj jaz. Preizkušanje in kreiranje receptov je moje delo, moja strast in prav je, da del tega namenim skupinam, ki to daleč najbolj potrebujejo. No, to je samo začetek. Na tem področju imam še velike načrte. (smeh)

Story: Kaj vse vključuje ta razdelek v knjigi?

Kategorija ima 20 receptov, ki sem jih poskusila čim bolj enakomerno razporediti med vsa področja - zajtrke, prigrizke, sladice. Tako se vmes najdejo krekerji, ki so samo iz semen, palačinke in cmočki za juhe, njoki, več piškotov, kolač, domača pašteta, puding, mesne kroglice, čufti ... Zares luštni recepti in prepričana sem, da bodo marsikomu polepšali jedilnik. So pa recepti kreirani tudi tako, da imajo v oblačkih nadomestila, kjer na primer piše, da namesto brezglutenske moke lahko uporabiš navadno, prav tako riževo mleko lahko menjaš za navadno ... Tako so konec koncev recepti uporabni za vse, in ne samo za družine, ki imajo omejitve.

Story: Internet je poln različnih informacij, kako pomagati otrokom z alergijami. Kaj bi svetovali mamicam, komu naj verjamejo, kako naj vedo, kaj je res pravi nasvet?

Hvala bogu, da je poln. Vsak otrok z alergijami je drugačen, tako da ni pravila in pravega nasveta. Pomembno je, da mame delimo izkušnje, potem pa že same presodimo, kaj bi poskusile in bi bilo primerno za našega malčka. Sama imam na svoje objave, kjer pišem o naši izkušnji, ogromen odziv, in če komu lahko dam kakšno novo idejo, potem ni boljšega.

Story: Kaj vse ste odkrili, ko ste raziskovali področje alergij? Od kod ste črpali ideje?

Za to kategorijo sem napisala prošnjo v zasebni skupini Mamic otrok z atopijskim dermatitisom, kjer sem tudi sama članica. Prosila sem jih, naj mi napišejo, kakšne recepte pogrešajo, ali imajo vse te omejitve. Po njihovih željah sem potem poskusila kreirati recepte. Priznam, da sem večino idej morala pripraviti večkrat, preden so uspele. Kuhanje z vsemi temi omejitvami je drugačno, ampak se da in končne jedi so bile super. Prepričana sem, da bodo recepti prišli prav, in to je tudi namen.

Story: Kakšen pa bi bil nasvet, če gremo z otrokom v restavracijo? Česa se je najbolje izogibati in po čem je najbolje poseči?

Menim, da je najboljši domač obrok. Pri nas vedno jemo doma. Z dragim občasno zavijeva na kakšen gurmanski burger ali obrok, sicer pa sem privrženka domače kuhinje, kjer vemo, kaj uporabljamo.

Story: Katero pa je še vedno najbolj zmotno mnenje pri prehrani malčkov od enega leta naprej? Kaj se pogosto dela narobe?

Mislim, da ni napačnega načina. Vsak starš mora najti način, ki njihovi družini in malčku ustreza. Neke osnovne vnose različnih živil je treba vnesti v jedilnik, da otrok dobi maksimalna hranila za optimalen razvoj - na to temo je spisan celoten teoretični del priročnika z recepti Anina kuhinja za malčke.

Story: Kaj je najpomembnejše, ko se pri otroku začne uvajati gosta hrana? Kaj bi bil vaš prvi nasvet?

Pozitiven, zabaven pristop je največ vreden. Treba je vzeti v zakup, da ni tako preprosto osvojiti hranjenja z žličko in vseh teh novih okusov. Nekateri dojenčki so zelo prilagodljivi in hitro osvojijo, drugi spet ne, zato je treba iti v celoten proces z občutkom do njih in jim pustiti, da sami kreirajo mejnike, kdaj so pripravljeni in jim starši ne vsiljujemo svojih.

Story: Zelo simpatičen del knjige je tudi 'Ustvarjanje', ki spodbuja kulinarično ustvarjalnost v krogu družine ...

Ta razdelek je res nekaj posebnega. V njem so recepti za različne priložnosti, kot so prazniki, rojstni dnevi ali le preprosti ustvarjalni družinski vikendi/dnevi. Tam najdete zelene zdrave pošastne kolačke, podvodne konjičke iz testa za v juhe, golaže, piškotke sovice in domače žele bombončke, čokoladne buhtelj medvedke ...

Mamice so jo že težko pričakovale!

Story: Kaj pa najraje ustvarjate s sinovoma Timonom in Liamom?

Nimamo najljubše jedi, ker ves čas ustvarjamo kaj novega. Zadnje mesece smo ustvarjali recepte iz priročnika. Vsak dan smo pripravljali več novih in sploh Timon, ki je star štiri leta, je pridno in spretno pomagal. Vsak dan me je vprašal, kaj bova danes delala. Liam pa je seveda med pripravo jedel sestavine. (smeh)

Story: Kaj pa je trenutno pri vas doma najpogosteje na jedilniku? Kaj imata rada otroka in kaj vidva z možem Kristijanom?

Vsi moji trije fantje so obsedeni s palačinkami, tako so na meniju vsaj enkrat tedensko. So pa različne - enkrat polnozrnate, drugič brez jajc ... Večinoma pa se igram z oblikami in pečem iz njih medvedke, zajčke, v knjigo pa sem vključila zanimivo pripravo pujskov iz testa palačink, ki nam je zadnje čase najljubši, pa še v prehrano tako vključim suho sadje, saj so rilčki okrašeni z brusnicami.

Story: Vam gre kdaj na živce, če nekdo reče, da nima časa za kuhanje? V knjigi imate tudi recepte za hitro pripravo. Se lahko vedno najde čas za kuhanje?

Mislim, da je današnji tempo čisto preveč nor. Ženske imamo na dnevnem razporedu preveč obveznosti in razumem, da so preobremenjene in včasih preutrujene še za kuho. Na drugi strani pa je tako moja naloga, da kreiram recepte, ki so zares preprosti in hitri ter jih s tem poskušam prepričati, naj se jih vseeno lotijo. (smeh)

Story: Kaj pa najraje skuhate, ko imate zelo malo časa?

Sama sem po letih kuhanja postala zelo spretna in hitra v kuhinji, tako večino jedi stresem iz rokava mimogrede, ko pospravljam kuhinjo. Pač to je področje, ki mi leži. Tako ali tako ves čas nekaj kuham, preizkušam za kuharice ali splet. Lačni pri nas res nismo. (smeh)

Story: Katera živila imate vedno doma oziroma kaj bi svetovali, da moramo imeti vedno doma?

Meni je pomembno, da imam poln predal sadja in zelenjave, potem že 'sčaram' kaj zanimivega. Pa v shrambi so vedno moka, riž, testenine in krompir. Potem je možnosti nešteto.

Story: Poleg receptov radi delite svoj vsakdanjik in razmišljanja prek zapisov na svoji spletni strani. Kateri je bil zadnji zapis, ki je požel veliko zanimanja in razprave?

Moja stran je kuharsko naravnana, ampak tudi življenjska in velikokrat pišem o področjih, ki so mi zanimiva ali se sama trenutno spopadam z njimi. Objave so večinoma vse zelo dobro brane. Zadnja je bila recimo na temo odvajanja od nočnih pleničk in strahu pred temo. Tukaj sem se razpisala o naši izkušnji in uporabi hlačnih pleničk Pampers, ki so popolne za uporabo, saj jih snameš kot navadne hlačke in so tako veliko bolj praktične.

Story: Vem, da je malo prekmalu to vprašanje, saj ste pravkar izdali knjigo, vendar vse zanima, ali že kaj premišljujete o tem, kaj bo vaš naslednji izziv?

Nikoli ni prekmalu. Imam že naslednja dva koncepta in ideji v glavi. Jeseni prihaja nekaj novega. Več pa še ne povem. (smeh)

Besedilo: Ilona Penzeš // Fotografije: Kristjan Žontar

Sensa

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Sensa7/2018

Naročite se na revijo Sensa:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 7/2018

Story 7/2018, od 15. 03. 2018