Anja Bukovec: Čaka jo delovni december

December bo deloven! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
22. 12. 2015

Slovenska violinistka, ki je s svojim igranjem pred časom navdušila tudi Kitajsko, v letošnjem decembru vnovič pripravlja praznično obarvan koncert, s katerim bo razveselila zagovornike klasične glasbe.

" Midva sva dva vesoljca!"
"Če žensko osrečuje to, da ima otroka, jo povsem razumem in spoštujem, vendar nimamo vse tega v sebi."

Vendar pa tudi sama z veseljem pove, da njeni koncerti ne spadajo v stereotipni oklep koncertov, saj želi, da se ljudje povsem sprostijo, ne moti je niti, da med koncertom sliši vzklike, z gosti pa rada med samim dogajanjem spregovori tudi besedo ali dve.

Vsako leto decembra slovensko občinstvo razveselite z novoletnim koncertom. V čem pa se bo letošnji dogodek razlikoval od preostalih?

Čisto vsako leto sestavimo nov program z novimi gosti, zato se koncerti iz leta v leto razlikujejo. Do zdaj sem se malce izogibala znanim klasičnim delom, zato bo letošnji bolj v znamenju teh. Ker pa ne morem povsem iz svoje kože, sem dodala tudi nekaj manj poznanih, ki pa so vseeno povezani z božično tematiko. Na odru me bo spremljal tudi zelo dobri prijatelj Igor Vićentić, s katerim podobno čutiva glasbo, kar je za nas glasbenike zelo pomembno, in pa seveda Zoran Predin.

Zakaj pa ste so odločili za sodelovanje z rokerjem Predinom?

Čisto po občutku! Vsako pomlad začnem razmišljati o gostih za naslednji novoletni koncert in tokrat smo najprej vprašali Zorana Predina. Ker se je strinjal, potem sploh nismo iskali naprej. Poleg tega vsakemu gostu pustim, da se sam odloči, katere svoje pesmi bi rad predstavil, in Zoran je izbral prav tiste, ki bi jih izbrala tudi sama. Če povem po pravici, sem šele v zadnjem času začela intenzivneje poslušati njegove pesmi, predvsem zato, ker je nekaj pesmi povsem norih, fantastičnih. Jaz pa jih sploh nisem poznala!

Ste glasbena ambasadorka Slovenije. Kaj vam pomeni ta naziv?

Zelo laskav naziv, vendar samo sebe ne dojemam tako. Sama to vidim bolj kot to, da ostajam zvesta bistvu svoje glasbe in se kot glasbenica tudi razvijam. Poleg tega bi rada občinstvu in novim generacijam predala svoje izkušnje oziroma svoj način življenja z glasbo.

Za koncert, ki traja približno dve uri in je nabit z energijo, pa potrebujete tudi ogromno kondicije.

Res je, šport mi ogromno pomeni in predstavlja velik del mojega življenja. Kondicijo vzdržujem z vajami za moč, kardiovajami, kolesom in hojo. Čedalje več časa pa posvečam tudi sprostitvenim tehnikam, saj je treba delati tudi za glavo, in ne le za telo.

Poznamo vas predvsem kot mojstrico klasične violine. Ali razmišljate tudi o kakšni drugi vlogi, morda vlogi mame?

Ne še, saj za zdaj nimam teh želja. Sploh se ne sprašujem, zakaj jih nimam, vendar se mi zdi, da svojo energijo usmerjam v povsem druge stvari. Ne povezujem materinske vloge z identifikacijo ženskega spola. Bomo videli, če bo, bo, drugače pa ne. Je pa res, da me ljudje velikokrat sprašujejo te stvari, čeprav so v zadnjem času že malo obupali.

Kaj pa klasični vzorec: od poroke do stanovanja in otrok, ki je nekako družbeno pogojen?

Ne poznam tega vzorca in v tem se z Andrejem povsem strinjava. Nimava genov za te stvari, očitno sva v tem malo drugačna. Midva sva dva vesoljca!

■ Nika Arsovski

Značke: Anja Bukovec

Priporočamo