Anja Kovačič & Viki Grošelj: Šola za žrtve potresa

28. 10. 2015 | Vir: Lea
Deli
“Pomagajmo zgraditi to šolo, saj znanje in sočutje obračata 
svet na bolje.” (foto: Lea Press)
Lea Press

Planet za Nepal je dobrodelna akcija informativne oddaje Danes na Planet TV, ki poteka v okviru medijske hiše Antenna TV SL. Pobudnica in idejni vodja projekta je novinarka Anja Kovačič, pri organizaciji in izvedbi akcije pa so se ji pridružili številni zaposleni.

Akcijo je podprlo že ogromno posameznikov, ki so bili v času potresa v Nepalu ali se tja vračajo že vrsto let.

"Ideja o akciji se mi je utrnila med gledanjem katastrofalnih posnetkov potresa, ki se je zgodil 25. aprila v Nepalu. Moja prisotnost v odpravi veteranov na Makalu ima lahko večji pomen. Naredim lahko nekaj več, kot samo obiščem prizadeto državo. Ogromno otrok je ostalo samih, brez staršev, brez strehe nad glavo in z negotovo prihodnostjo. Izobrazba je eden najpomembnejših dejavnikov, ki jih lahko umakne z roba," razlaga Anja, ki je prepričana, da bo preteklo ogromno časa, preden se bodo postavili na noge, popravili hiše, da bo na voljo tudi denar za gradnjo novih šol.

"Vsaj eno lahko postavimo skupaj. Idejo so podprli nekateri sodelavci, s katerimi smo pripravili načrt, k sodelovanju povabili tudi Vikija Grošlja in preostale člane odprave. Z veseljem so se odzvali in bili pripravljeni sodelovati. Prav tako tudi nekateri slovenski pohodniki, ki so bili v času potresa na ogroženih območjih. Takrat so jim pomagali domačini, zdaj pa je čas, da jim skupaj pomoč vrnemo." Anja se zaveda, da je bilo za Nepal po svetu zbranega že kar nekaj denarja, vendar poudari, da je velik delež v svoj žep pospravila vlada in potrebna sredstva niso prišla do prebivalcev, kaj šele, da bi bili obnovljeni njihovi uničeni domovi. Pri tej akciji se bo zbiranja lotila malce drugače. "Naš denar bo. Ob koncu mesečne odprave se bova z Vikijem Grošljem odpravila v vas Nuwakot, v kateri bomo gradili šolo, jim predala denar, ki ga bomo zbrali do najinega obiska, preostanek jim bomo poslali ob koncu akcije. Tam bo ves čas nekdo, ki bo nadzoroval gradnjo in porabo denarja, po novem letu pa se bom spet odpravila tja in stopila v šolo, v kateri bo sedelo 170 učencev."

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk