Anja Oman - projekt Mami blogerke: Naprej z zduženimi močmi

Anja Oman - projekt Mami blogerke: Naprej z zduženimi močmi (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
20. 5. 2017

Tudi v Sloveniji se blogerska scena širi iz dneva v dan. Predvsem so priljubljeni tako imenovani mama blogi, kjer novopečene mamice na dolgo in široko razglabljajo o svojih izkušnjah z malimi štručkami. Eden prvih in izjemno priljubljenih blogov je Maminamaza, ki ga ustvarja Anja Oman, nekdanja učiteljica, danes pa tudi vodja projetka Mami blogerke. Z njo smo se dobili na prijetnem klepetu, kjer nam je med drugim razkrila njihove skupne načrte.

Anja je pred nosečnostjo učila na osnovni šoli in ni niti pomislila, da bi lahko počela karkoli drugega. "Ko sem postala mamica, pa se mi je svet postavil na glavo. Majhna, nebogljena štručka in jaz, mlada mamica, ki prebira vse žive forume in zmedeno posluša na tisoče dobronamernih nasvetov z vseh možnih strani. V vrtincu vseh teh informacij, ki so si velikokrat tudi nasprotovale, nisem več vedela, koga naj poslušam in kako naj se vsega skupaj lotim. Presenečena sem bila, kako malo kakovostnih informacij, predvsem pa podpore, direktne pomoči mladih mamic je na voljo v slovenskem jeziku. Odločila sem se, da bom to spremenila," je zaupala Anja, ki je takrat odprla svoj osebni portal Maminamaza, ki je šele pozneje prerasel v blog.

"Odzivi so bili čudoviti. Veliko mamic se mi je že zahvalilo za moje zapise, pravijo, da so jim pomagali pri premagovanju ovir, s katerimi se srečujejo. Trudim se, da pošiljam pozitivne zapise, ki jim pomagajo, jih okrepijo, jim dajo vedeti, da niso same. V vsaki objavi želim povedati nekaj koristnega, kar lahko mamicam pomaga, jih napolni z energijo in močjo, ki jo nosijo v sebi," je povedala blogerka, ki navdih za teme črpa predvsem iz lastnih občutenj in vsakodnevnega življenja.

"Ideje dobim tudi po pogovorih z mamicami na plesnem pilatesu, kjer vodim vadbo, ki sem jo ustvarila posebej za mamice po porodu. Moj največji navdih za zapise o vzgoji in ustvarjanju pa je seveda hčerka Nina," je ponosno povedala rjavolaska.

Neskončna ženska moč

Sicer pa je Anja tudi vodja projekta Mami blogerke, s katerim so zagnali spletno stran mamiblogerke.si. "Na spletni strani boste za začetek našli strnjen seznam mami blogerk in naše najboljše zapise. Pozneje pa bo to stran, kjer se bodo izvajali večji projekti, ki bodo združevali vse slovenske mamice, ki bodo vedno vedele, kam se obrniti po dober nasvet. Solze, smeh, recepti, ustvarjanje, koristne informacije, pomoč pri različnih težavah, predvsem pa en kup pozitivne energije in ženske podpore, ki je danes v svetu manjka," je navdušeno povedala Anja, ki je idejo za združitev dobila na enem od skupnih blogerskih vikendov v Termah Ptuj.

"Navadno so ti vikendi zelo delovni, tokrat pa smo mamice imele v soboto zvečer priložnost za skupno pijačo. Zaradi nje smo postale prave prijateljice in ugotovile, da je veliko lepše, če držimo skupaj in ustvarimo nekaj večjega, še močnejšega. Pa smo pomislile: kaj pa, če ustvarimo skupino," je razkrila rjavolaska, ki posebnih meril za vstop v skupino niti ni imela.

"Najprej sem tako in tako mislila, da nas bo okoli 20. Ko so se dodajale vedno nove blogerke, pa sem se najprej prestrašila, da nas bo preveč. A to ni možno. Vabljene so bile torej vse, ki se štejejo za mami blogerke. Edino merilo je sodelovanje. Tiste, ki bodo več sodelovale in vložile več časa in energije, bodo v več projektih in bodo tako tudi bolj izpostavljene," je dejala Anja.

Glede na to, da pri projektu sodeluje že okoli 50 blogerk, je seveda prisotna tudi konkurenca. "Do združitve je bila konkurenca kar huda. Kdo ponavlja za kom, kdo ima kakovostne objave, kdo ima več sledilcev, všečkov... po združitvi pa je nad vsem skupaj zasijala svetla luč in namesto konkurence smo raje izbrale prijateljstvo in sodelovanje. Saj ženske to znamo! Samo nekdo nas želi že dolgo prepričati, da moramo med sabo tekmovati. Ko prisluhnemo same sebi in izkoristimo svojo neskončno žensko moč, pa smo v resnici zares popolne in srečne," je v smehu povedala Anja, ki upa, da bodo s sodelovanjem dvignile raven kakovosti bloganja ter da bi mami blogerstvo tudi pri nas postalo to, kar je v tujini. "Rade bi, da se ljudje zavejo, koliko truda in časa vzame en blog, in da bodo znali ceniti vsak zapis, ki pride globoko iz srca," je še sklenila.

Barbara Majič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri