Anja Strajnar je svojo ljubezen do muzikalov spremenila v svoj poklic

Anja Strajnar je svojo ljubezen do muzikalov spremenila v svoj poklic (foto: osebni arhiv in Janez Marolt) osebni arhiv in Janez Marolt
Vir: Story
10. 1. 2019

Pevka Anja Strajnar, ki je gonilna sila glasbene zasedbe Akordika, je ena od tistih, ki obožujejo muzikal, zato se mu s srcem in dušo posveča tudi poklicno.

Glasbenica Anja Strajnar je glavni vokal zasedbe Akordika, s katero že devet let poustvarja glasbo iz muzikalov, za njihove avtorske skladbe pa prispeva tudi besedila. Kot ljubiteljica muzikalov je presrečna, da lahko nastopa v predstavah Grand pok - virtuozni kabaret, Mamma Mia!, Alpska saga in Madagascar, nastopila
je na EMI, glas posoja risanim junakom, nastopila pa bo tudi v slovenskem filmu, muzikalu Tim.

“Muzikal tako lepo prepleta vse tiste žanre, ki so mi tako ljubi, in jih obožujem, ker so preplet vsega, kar nekdo zmore ustvariti na odru. Peti, interpretirati, igrati, plesati in vse to delati čim bolj prepričljivo ter na visoki ravni, to res ni mačji kašelj, je pa super izziv za nekoga, ki ga to veseli,” je povedala očarljiva Anja, ki pravi, da so si akademsko šolani glasbeniki nadeli ime Akordika, ker zvenijo ‘polno’.

“V slovenskem prostoru ni veliko zasedb, ki bi izvajale glasbo iz muzikalov na način, kot ga izvajamo mi, če seveda izvzamemo večje produkcije muzikalov. Navadno se zasedbe omejuje le na glas, klavir ali kitaro, bas, boben, mi pa imamo še brass sekcijo - brez pozavne in saksa bi bil zvok precej drugačen, na trenutke veliko bolj prazen. Naš zvok pa je na trenutke že kot mini big band,” je še dodala Anja Strajnar.

Za vsak okus nekaj: Zapojejo tudi v slovenščini

Glasbeniki se na svojem muzikaličnem koncertu dotaknejo različnih muzikalov, od slavnega Chicaga do srčnega Levjega kralja. “Velikokrat se kdo vpraša, ali bo poznal vse pesmi. Ravno zato med nastopi poslušalce vedno pospremimo z zanimivostmi iz muzikalov, povemo kakšen podatek o songih, skladateljih, jih nasmejimo s kakšno anekdoto, tako da se tudi tisti, ki nimajo nekega vpogleda v to, kaj so muzikali in kaj je vsebina teh skladb, lahko sprostijo in uživajo, ne le v glasbi in plesu.” Njihovi koncerti so tako prava poslastica za vse, ki imajo radi kakovostno živo izvedbo glasbo iz muzikalov, ki jih zanimajo tudi songi, prevedeni v slovenščino. “Nekateri so presenečeni, ko na primer slišijo All that jazz v maternem jeziku, zato na seznam vedno umestimo vsaj tri skladbe, ki jih izvedemo v našem jeziku, druge ohranjamo v originalnem jeziku.”

Večer muzikalov: Akordika se bo poklonila muzikalom

Skupino Akordika poleg Anje sestavljajo še Klemen Smolej, Matija Mlakar, Ilj Pušnik, David Mozetič, Aleš Zorec, Manca Udovič ter plesalki Maša Vajda in Tina Atanasovski. Skupaj pa bodo v petek, 21. decembra, nastopili v Kulturnem domu Grosuplje s koncertom Večer muzikalov, ki bo prava paša za oči in ušesa.

Besedilo: I. P. // Fotografije: osebni arhiv in Janez Marolt

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story27/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 27/2018

Story 27/2018, od 20. 12. 2018