Anja Tomažin: V življenje na Kmetiji se ne bo vtikala!

Vir: Lea
30. 7. 2009

Tokrat smo na klepet povabili voditeljico oddaje Kmetija slavnih. Med drugim nam je zaupala, da je kot mala deklica pridobivala izkušnje na kmetih, da se ji ni težko lotiti ‘mojstrskih’ del – polagala je talno gretje, laminate, pred kratkim pa je celo mešala beton za škarpo – ter da je njena dve leti in pol stara Lilu nič ne sprašuje, kdaj bo dobila sestrico ali bratca.

Lea: Povsem iskreno – koliko časa ste si vzeli, preden ste sprejeli ponudbo za vodenje Kmetije slavnih?

Anja: O projektu in ponudbi sem razmišljala slab teden.

Lea: Glede česa ste najbolj ‘cincali’?

Anja: Razmišljala sem o samem projektu, ali je pravšnji zame in ali mi je v dovolj velik izziv.

Lea: Ste se za pomoč pri odločanju obrnili tudi na svojega moža?

Anja: Seveda, saj se z Matejem o vseh stvareh odločava skupaj; še o tem, kaj bomo imeli za kosilo. (smeh)

Lea: Zakaj skupaj prav o vsem?

Anja: Ne samo zato, ker sva mož in žena in ker imava družino, temveč predvsem zato, ker njegovo mnenje zelo cenim in ker zna stvari vedno pogledati z drugačne perspektive kot jaz. Tako lahko skupaj ustvariva celotno sliko, v katero vpleteva vse dejavnike in tudi naše življenje.

Lea: Kaj vas je najbolj pritegnilo pri ponudbi za Kmetijo? Kaj bo še poseben cukrček za vas?

Anja: Cukrčka vam zaenkrat še ne morem razkriti, ko pa ga boste videli, boste vedeli, o čem sem govorila. Poleg tega me je pritegnilo tudi to, da znotraj oddaje vidim veliko priložnosti za dober nastop, vodenje, za različne interpretacije, pestrost govorice telesa, smeh, strogost ... Vsekakor me zanima tudi celotna psihologija resničnostnih šovov.

Lea: Ste kdaj izkusili delo na kmetiji?

Anja: Seveda sem. Na Cerkniškem jezeru, kjer imajo moji starši vikend, imamo prijatelje, ki imajo kmetijo. Ko sem bila še v osnovni šoli, smo jim vsi člani družine pomagali izkopavati krompir, predvsem zato, da smo otroci okusili vsaj malo kmečkega življenja in vedno sem z veseljem pomagala. Moji starši imajo tudi velik vrt in nikoli mi ni bilo težko prijeti za motiko ali lopato. Poleg tega je moj oče vedno nekaj zidal, žagal, ustvarjal in kot otrok sem mu velikokrat pomagala. Tudi sedaj se doma lotim marsikaterega opravila.

Recimo ko sva se z Matejem preselila v novo stanovanje, je bilo potrebno položiti talno gretje v zimskem vrtu. Ker je Matej takrat ravno snemal film, mi ni preostalo drugega, kot da sem talno gretje položila kar sama, na pomoč pa mi je priskočil oči. Z Matejem sva doma skupaj položila tudi laminat, zadnjič pa sem očetu na vikendu pomagala pri zidanju škarpe – polnila sem mešalec in delala beton. Tovrstnih prigod je še mnogo. Tudi previjalno mizico za Lilu sva z očijem naredila sama.

Lea: Katero kmečko opravilo se vam zdi najbolj garaško?

Anja: Glede na to, da naši slavni kmetje ne bodo imeli modernih strojev, ki so dandanes prisotni na kmetiji, bi rekla košnja. Treba je bilo pokositi veliiiko trave za živali, z majhno koso. H garaškemu delu bi uvrstila tudi zgodnje jutranje vstajanje.

Lea: Katero od kmečkih opravil pa bi z veseljem sprejeli?

Anja: Urejanje vrta, kuhanje, skrb za živali ...

Lea: Katera žival, ki lahko živi na kmetiji, se vam – poleg konj, ki jih obožujete – zdi najbolj fascinantna?

Anja: Prašiček. Če bi imela hišo, bi imela enega majhnega, pritlikavega prašička kar doma, kot domačo žival.

Lea: Se boste kot voditeljica dotaknili živali, ki bodo živele na Kmetiji slavnih?

Anja: Ne, kajti kot voditeljica moram paziti, da čim manj motim življenje na kmetiji, da se ne družim s tekmovalci in se ne vmešavam v njihov vsakdan. Moja naloga je voditi format resničnostnega šova, biti prisotna pri izbiri drugega dvobojevalca, voditi dvoboj in razglasiti novo glavo družine. Če pa me bo kakšna žival kdaj pričakala na poti k njim, jo bom z veseljem pobožala.

Lea: Boste tudi vi, tako kot Špela Močnik, kdaj prijahali na kmetijo?

Anja: Če bom, boste videli, a seveda šele v oddaji.

Lea: Pa v svojem prostem času še kaj jahate?

Anja: Jahala nisem že kar nekaj časa … Malce me je minilo, ko sem enkrat sočno poletela s konja, a vseeno – te zgodbe še nisem zaključila.

Lea: Pri čem mislite, da tisti, ki dela na kmetiji, pokuri več kalorij kot vi, ko greste teč?

Anja: Vse je odvisno od tega, koliko časa jaz tečem (smeh), verjetno pa pri marsikaterem opravilu.

Lea: Koga od udeležencev si še posebej želite videti, kako se bo znašel na kmetih?

Anja: O udeležencih še ne morem govoriti.

Lea: Vsaj to – se s kom od njih poznate že od prej?

Anja: Glede na to, da je slovenska estradna scena majhna, se z marsikom poznam že od prej, ja; z nekaterimi le na videz, z drugimi na ‘živjo’, kaj več pa ne.

Lea: Bi sprejeli ponudbo, če bi vas povabili, da se oddaji pridružite kot ena izmed tekmovalk?

Anja: Na to nisem pomislila, in tudi če zdaj začnem razmišljati, se takoj ustavim že ob misli, da bi morala za toliko časa proč od svoje družine. Potem je tu še vprašanje intime – imam namreč precej jasno ločnico, kje potegnem črto, do kod spustim javnost.

Lea: Čutite pritisk, da se boste morali v novi vlogi resnično dobro odrezati?

Anja: Ne, pritiska ne čutim. Sama vem, da sem pridna, delavna in se veliko pripravljam za katerikoli projekt, ker ga želim vedno izpeljati tako, kot je treba, in tudi ta ne bo izjema.

Lea: Ste morda že začeli snemati?

Anja: Ne še. Trenutno se še ­pripravljamo.

Lea: Boste na prizorišče snemanja te oddaje kdaj vzeli tudi hčerkico?

Anja: Ne.

Lea: Lilu ve, da bo njena mamica na televiziji?

Anja: Že velikokrat me je videla na televiziji, tega je navajena in ve, da je to moj poklic. Ravno zadnjič me je vprašala: ‘Mami, a greš v službo? A greš nastopat?’ (smeh)

Lea: Ste si kdaj predstavljali, katero žensko bi radi imeli za nasprotnico, če bi morali sodelovati pri igri moči – vlečenju vrvi?

Anja: Ne.

Lea: Bi izbrali moč ali znanje, če bi šlo za preizkus?

Anja: Znanje.

Lea: Koliko počitnic na Mauritiusu bi si lahko privoščili z zaslužkom, ki ga boste prejeli za vodenje Kmetije slavnih?

Anja: Ne vem, koliko stanejo počitnice na Mauritiusu. (smeh)

Lea: Ste še vedno mnenja, da je pet let tista razlika, ki bi se vama z možem zdela super za razliko med enim in drugim otrokom? 

Anja: Še vedno, vendar to še nič ne pomeni.

Lea: Lilu že kaj navija za bratca ali sestrico? Pogreša družbo malih otrok?

Anja: Ne, ne pogreša, ker hodi v vrtec, poleg tega imamo tudi v naši soseščini veliko prijateljev. Potem pa so tu še sestrične in najini prijatelji z otroki, tako da sploh nima časa razmišljati o bratcu in sestrici.

Molža ni vprašljiva (odgovarja Barbara Hauptman Tomšič, Anjina prijateljica, direktorica oglaševalske agencije Eter)

Ste Anji dali kakšen napotek, komentar o njenem novem voditeljskem izzivu?

Moram priznati, da sem bila ob njeni novici, da bo vodila Kmetijo slavnih, precej presenečena in – če sem iskrena – niti ne morem povedati, kako. Imela sem zelo mešane občutke, kajti v takšni vlogi si je pravzaprav nisem predstavljala. V času njenih priprav pa jo v tej vlogi vidim vedno bolj, saj verjamem, da bo to zanjo popolnoma nov izziv, kar pa je tisto, kar Anja najbolj potrebuje. Moj edini nasvet je bil ‘Just be yourself’ (bodi ti, op. p.), drugega nasveta pa verjamem, da ne potrebuje.

Mislite, da bo s svojimi vprašanji tekmovalce znala spraviti v zadrego, jih ‘pikniti’?

Anja zna vedno ‘pikniti’, vendar – kolikor jo poznam – to vedno naredi ‘s stilom’. Nikoli ni nesramna ali vulgarna in to je tisto, kar ji omogoča odlično komunikacijo v katerikoli izmed svojih vlog, naj bo to vloga voditeljice, hčerke ali prijateljice. Zna razbiti napetost, ko je to potrebno, zna pa tudi vnesti dramatičnost v dogajanje, kar je za šov, kot je Kmetija, zagotovo dobrodošlo.

Ji boste, če bo zaradi vodenja potrebovala varstvo za hčerkico, priskočili na pomoč?

Anji absolutno stojim ob strani in ona to ve, tako da kakršnakoli pomoč v času snemanja oddaje sploh nikoli ni tema najinih pogovorov. Ko se potrebujeva, se preprosto slišiva in stvar je urejena. Mislim pa, da varstva za Lilu sploh ne bo potrebovala, saj so babice in dedki pri družini Križnik oz. Tomažin tako aktivni, da drugi redko kdaj pridemo na vrsto.

Kako spretna, mislite, bi bila Anja pri molži?    

Kot vem, tega do sedaj še ni počela, vendar bi se, če bi bilo to potrebno, molže lotila z veliko mero resnosti. Vedno znova, kadar sva skupaj, ugotavljam, da je Anja izredno spreten človek; v hipu je sposobna zamenjati žarnico ali počeno pnevmatiko ter rešiti zadrego s strgano obleko tik pred nastopom. Torej tudi molža ni vprašljiva.