Anjeza Barbatovci: Napisala pismo policistom

Anjeza Barbatovci: Napisala pismo policistom (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Govori.se
13. 12. 2012

Objaljamo odprto pismo miss Earth Anjeze Barbatovci, ki ga je naslovila na slovenske policiste.

Spoštovani VARUHI REDA - SLOVENSKI POLICISTI

Lansko leto je moja predhodnica, nosilka mednarodnega lepotnega naziva MISS EARTH – SLOVENIJE 2011 Rebecca Kim Lekše napisala odprto pismo našim politikom, ki je zelo odmevalo v javnosti. Tudi name je s tem dejanjem naredila velik vtis s to sicer malo gesto, vendar srčnim namenom.

In prav to pismo je tudi mene navdihnilo, da se tokrat obrnem na vas, SPOŠTOVANI POLICISTI. Osebno me sicer politika ne zanima, toliko bolj pa me skrbi dogajanje v Sloveniji v zadnjih tednih in ob čestitki našemu novemu predsedniku Borutu Pahorju sem se želela tako obrniti tudi na vas.

To pismo podpore in sočutja je namenjeno sicer vsem, ki tako ali drugače varujete našo čudovito deželo. Uniformiranim policistom, kriminalistom in tudi tistim v civilu. Seveda pa v luči trenutnih razmer pri nas v prvi vrsti vsem fantom in tudi dekletom, ki za takega dela nevredno plačilo nosite glavo na prodaj za varnost tako demokracije, sistema kot ljudi, ki hodijo na proteste.

Konec koncev morate varovati tudi posameznike raznovrstnih prevarantskih elit, ki bi že zdavnaj morali sedeti za rešetkami, in verjamem, da to velikokrat delate z odporom v srcu. Toda to je pač vaša službena dolžnost. Naj ob tem povem, da sem s srcem pri ljudeh, ki mirno protestirajo in hočejo spremembe, katerih si tudi sama iskreno želim.

Predvsem, da končno zaživimo v državi, kjer bo delo vredno človeka in človek življenja. Hkrati pa, da se končno postavi pravna država, kjer bo vsak pošten človek deležen tako človekovih pravic in dostojanstva kot tudi zavedanja, da teh pravic brez dolžnosti in obveznosti posameznika v družbi ni.

Skratka, zelo sem bila šokirana nad prvimi odzivi javnosti in nekaterih medijev po vašem posredovanju na prvih demonstracijah v Mariboru. Predvsem nad tem, da naj bi policija uporabila prekomerno silo. Ko sem brala te članke, sem se počutila, kot bi živela v kateri izmed arabskih diktatur, kjer oblast mlati po miroljubnih državljanih z vsemi sredstvi, in ne v demokratični Evropi.

Na srečo so že na drugih demonstracijah tako protestniki, katerih velika večina protestira z dobrimi nameni, kot tudi  mediji spoznali, da jo šlo pri prvem negativnem odzivu na vaše delo za napako.

V nadaljevanju protestov ste pokazali veliko profesionalnost, razum in predvsem odločnost, da svoje delo opravite s ponosom ne glede na stanje in tudi vaša dejanja so se izkazala za več kot opravičljiva glede na huligane, ki hodijo na proteste z namenom, da povzročajo škodo, kriminal in se norčujejo iz protestnikov in tudi iz vas v zavedanju, da demokracija ni popolna in ščiti tudi take, ki si tega ne zaslužijo.

Vse morebitne posameznike, ki so še vedno skeptični do vašega odziva pri teh huliganskih dejanjih – sicer otročjih, ki pa povzročijo lahko še kako resne posledice – pa bi pri tem pozvala, naj se postavijo v vašo kožo. Kožo vaših mater, očetov, žena in morebitnih otrok, ki morajo vsak večer gledati grozo slovenskega resničnostnega šova – kako poškodovati policista in kako narediti čim večjo škodo, ki jo bomo seveda na koncu spet plačili vsi mi.

Nastopate v vlogi  gladiatorjev, ki morajo trpeti žalitve, provokacije, poniževanja, obmetavanja z barvo in večkilogramskimi kockami. Celo tako daleč gre, da bi vas radi nekateri zažgali. Resničnostni šovi so ta hip v svetu najbolj gledane oddaje, toda takega, kot ga imamo v Sloveniji in Grčiji, ga drugje po Evropi na srečo nimajo.

Taki šovi, kot tudi življenje samo, imajo svoja pravila, žal pa tisti, ki v Sloveniji ta pravila pišejo, sedijo v toplih pisarnah in se požvižgajo na vaše rane, tako duševne kot fizične. Vse dobro, dokler se problem ne dotakne njih, hkrati pa vsak mesec zaslužijo toliko, kot vi z vašim garanjem v malo manj kot pol leta.

Seveda pri tem mislim na sodstvo, ki je po mojem skromnem mnenju, upam, da ga v tej državi še lahko imam, glavni problem večine tistega, kar ljudje zahtevajo na protestih. O tem, kako ta veja oblasti razvrednoti vaše delo in hkrati naše dostojanstvo, pa sploh ne bom izgubljala besed, saj so dogodki v zadnjih mesecih uničili še najmanjšo iskrico zaupanja pri ljudeh v našo pravno državo.

Če pa drži njihova razlaga, da je razlog za nedelovanje države na tem področju v slabih zakonih, potem pa je čas, da dobimo tak sistem, ki bo končno omogočal politiki, pa naj bo katerakoli že, da bo zakone spremenila v dobro državljanov. Pa naj se sedaj najde pogumna politična stranka, ki bo v teh časih nasprotovala sprejetju takih zakonov.

Menim, da bi morali protestniki predvsem spremljati odzive politikov na dogajanje in se upreti tistim, ki se bodo na kakršen koli način hoteli spremembam upreti.

Skratka, SLOVENSKI POLICISTI, upam, da boste v teh težkih časih zdržali vsa bremena in pritiske. Ob tem upam, da vas velika večina državljanov podpira, v svojem imenu pa vam povem, da bom vsak večer stiskala pesti za vas, da bi bilo čim manj poškodovanih in da se boste zdravi z nasmeškom na ustih in radostjo v srcu vrnili k svojim najbližjim.

Upam tudi, da se bodo protesti lahko čim prej končali, seveda z rezultati, ki bodo dobri za državo ter predvsem za vse delovne in poštene ljudi.

Ob koncu pisma tudi generalnemu direktorju policije g. Stanislavu Venigerju želim veliko modrosti v teh težkih časih ter da poskrbi za vašo varnost, kot vi skrbite na našo. Vsem poslancem pa predlagam, da za čas, dokler niso sposobni sprejeti ukrepov, ki bodo pomagali naši čudoviti državi, svoje dohodke namenijo za dodatke k vašim sramotnim plačam.

SREČNO 2013 VSEM VAM in VAŠIM BLIŽNJIM

Priporočamo