Anže Kopitar: vetovno prvenstvo in nagrada Lady Byng Memorial Trophy

Anže Kopitar: vetovno prvenstvo in nagrada Lady Byng Memorial Trophy (foto: Goran Antley) Goran Antley
8. 5. 2015

Prejšnji teden je najboljši slovenski hokejist, NHL-ovec Anže Kopitar, priletel iz Los Angelesa, da bi se pridružil slovenskim risom na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne divizije, ki se bo te dni začelo v Ostravi. Čeprav je sredi noči tvitnil, da je jet lag zares nekaj nadležnega in premostitev deveturne razlike zoprna zadeva, je bil 27-letnik popoldne že povsem razpoložen na tiskovni konferenci v Ljubljani.

Hokejski zvezdnik bi sicer veliko raje križal hokejske palice v končnici NHL, a zdaj je že pripravljen na reprezentančni izziv. Čeprav je bil Anže že osmo sezono zapored najučinkovitejši 'kralj' (na 79 tekmah 16 zadetkov in 48 podaj), je na tiskovni konferenci povedal, da s svojo sezono ni najbolj zadovoljen. Pravi, da je bila ta povprečna, prihodnje leto pa si predvsem želi, da bi bolje igral na gol.

Anže je realistično povedal, da je prva naloga reprezentance njegovega očeta Matjaža Kopitarja, da se obdrži med elito in da vse od sebe. Na olimpijske igre v Sočiju in neverjetno sedmo mesto ima še vedno lepe spomine, a opozarja, da je to pač novo prvenstvo, novi boji, zato pričakovanja ne smejo biti prevelika.

Nagrado, ki nosi ime po lady Byng, ženi kanadskega guvernerja, so prvič podelili že v sezoni 1924/1925. Po njeni smrti leta 1949 so nagrado v čast njeni ustanoviteljici preimenovali v spominsko nagrado Lady Byng Memorial Trophy. No, letos je zaradi svojega športnega vedenja in kakovostne igre kandidat za nagrado tudi slovenski športnik desetletja (po Storyjevem izboru) Anže Kopitar. Poleg Slovenca sta po mnenju Združenja hokejskih novinarjev za nagrado nominirana še Pavel Datsyuk iz moštva Red Wings iz Detroita, ki je bil za športno vedenje nagrajen že štirikrat, in Jiri Hudler, ki zastopa barve Plamen iz Calgaryja.

Dobitnika nagrade, ki je prepričal z igro in čim manj kazenskimi minutami, bodo poleg številnih drugih hokejsko obarvanih nagrad razglasili 24. junija na slavnostni podelitvi v prestižni dvorani MGM Grand v Las Vegasu. Vsi pričakujejo zelo tesno odločitev.

Kopitar

Napisala Tina Lucu, fotografije Goran Antley

Značke: Anže Kopitar