Anže Leskovar: Golf ni le za starejše in petičneže

Anže Leskovar: Golf ni le za starejše in petičneže (foto: igor Zaplatil) igor Zaplatil
Vir: Nova
11. 7. 2018

Sončni žarki so obsijali lepo negovane zelene površine golfišča v Smledniku, mi pa smo v bližnji kavarni uživali ob pogledu in prisluhnili zanimivemu sogovorniku. Anže Leskovar je mlad slovenski golfist, ki je pred letom dni zaplul v profesionalne vode. Zapletli smo se v zanimiv pogovor o stereotipih, povezanih z igralci golfa, ter zanimivi življenjski zgodbi mladeniča, ki je še pred leti uganjal vragolije pod košem, danes pa zamahuje s palico za golf.

Njegova zgodba z golfom se je začela, ko je bil star 16 let, poznal pa ga je že dosti prej. Pri desetih letih, ko so se z družino odpravili na izlet in si privoščili uro golfa, je prvič držal palico v rokah. Trajalo je dolgih šest let, preden se je spet lotil golfa, saj se je pred vrati njegovega doma v Trnovem odprlo novo golf igrišče. To je v njem vzbudilo veliko vnemo in zagon, zato se je tja večkrat odpravil kar s kolesom. "Golf je zanimiva igra, ki te zgrabi z vseh strani in enostavno ne spusti. Eno je občutek žogice v letu, ki povzroči, da kar naenkrat hočeš še več. Ko ti uspe udarec, se že primerjaš s slovitim Tigerjem Woodsom," v smehu pojasnjuje Anže in dodaja: "Iščeš ta občutek in kar naenkrat ti uspe udarec, ko žoga zleti tudi 200 metrov. Takrat si vzhičen!" Pogosto je začel zahajati na golf igrišče in tako spoznal še preostale plati igre. Taktika, čustva, opazovanje terena, različni pogoji ... Kmalu pa je izkusil, da je rezultat pogosto odvisen tudi od dneva.

"Zanimati te začne, zakaj ti je včeraj šlo tako dobro od rok, danes pa ne. Kaj moraš narediti, da boš spet nazaj? V golfu ima zelo pomembno vlogo glava, ni pa vse odvisno samo od nje. Imeti moraš tudi občutek za žogo, igro. Golf je zelo podoben življenju. Tako sem se tudi sam skozi golf naučil veliko lekcij, ki sem jih lahko uporabil tudi v življenju," prizna golfist.

Prav mu je prišlo tudi znanje fizike, ki je globoko zakoreninjena v tem športu. "Fizika je zelo zelo pomembna. Palice so zasnovane tako, da ponudijo različne kote, tako vsaka palica poskrbi za različno dolžina udarca. Palico izbereš glede na to, kako daleč si. To lahko ugotoviš samo skozi trening. Kar se fizike tiče ... Ena sama stopinja v točki udarca je lahko usodna," nam razkrije Anže in pojasni, da kljub temu golf združuje zelo različne ljudi na zelenici. Prav to je po njegovem čar te igre: "Medtem ko smo eni bolj tiho, razmišljamo in računamo, so pa tudi takšni, ki ves čas veselo govorijo in klepetajo. Mislim, da je golf zelo družaben šport, čeprav konec koncev tekmuješ sam s seboj." Golf mu je dolgo predstavljal predvsem kakovostno preživljanje prostega časa, vse pa se je spremenilo, ko se je znašel pred veliko življenjsko odločitvijo.

Vse od 13. leta je bil namreč član akrobatske skupine Dunking Devills, desetletje je tako preživel po košem in s soigralci potoval okrog ter uganjal akrobatske vragolije. Golf tako ni imel priložnosti, da stopi v ospredje. V nekem obdobju pa se je moral odločiti. Ob študiju na fakulteti za strojništvo in akrobacijah je vsak prosti trenutek izkoristil za golf. Bil je v precepu, saj treh pomembnih komponent v življenju ni več zmogel usklajevati. Izbral je golf, saj je želel videti, kaj vse lahko v tem športu doseže. "To je bilo nekaj, v čemer sem se videl tudi čez leta," prizna Anže in doda: "Ko sem se resno lotil golfa, sem bil že študent na faksu. Še vedno obstaja zmotno mišljenje o golfu. Številni so prepričani, da je golf namenjen starejšim, premožnejšemu sloju. Da je dolgočasen. To je velika škoda. Želel bi si, da bi vsak poskusil golf in tako morda spremenil mnenje. Smo pa golfisti res malo posebni ljudje."

Možnosti za golfiste so v Sloveniji po njegovem mnenju dobre, čeprav obstaja dosti manj igrišč kot v tujini. Vendar to ni nič nenavadnega, številni najboljši golfisti prihajajo iz ne preveč popolnih pogojev, z izjemo izjemnega Tigerja Woodsa. Številni so sprva pomagali na golf igriščih ter tako začeli svojo pot. "Kjer je volja, je tudi pot! Če iščeš možnosti za napredek in razvoj, Slovenija ni nobena ovira, prej prednost," je prepričan Anže. Ko je pri 16 letih vstopil v svet golfa, se je pet let pozneje že udeležil prvega državnega tekmovanja in osvojil peto mesto. To ga je le še bolj spodbudilo. "V Nemčiji ali morda Franciji bi pristal na 150. mestu, kar ni nikakršna motivacija. V tem vidim Slovenijo kot veliko prednost," zagotovi Anže. Kljub temu pa v tem športu tako kot drugih ni polovičarstva. "Golf je šport, ki ti vzame ogromno časa. Na igrišču preživiš kakšne štiri ure, trening traja prav toliko. Cele dneve tako preživim na golfiščih. Ob tem pa še fizična priprava, fitnes, prehrana, mentalna priprava ..." našteva golfist in opomni na številne komponente, ki jih opazovalci in gledalci morda z lahkoto spregledajo.

Golf ni le za starejše in petičneže

Če sta v največji slavi Tigerja Woodsa le dva igralca obiskovala fitnes, obstaja morda danes le še peščica, ki ne skrbi za fizično moč tudi v telovadnici. Ustavi jih ne niti zima. Pozimi trenirajo v zaprtih prostorih, letos so tako kupili radar, ki je izmeri let žoge in kote.

Anže ob tem prizna, da se je lahko tako bolj posvetil občutkom, palici, telesu, teži in obratu bokov, medtem ko na zunanjih igriščih igralci vse prevečkrat zanemarijo te pomembne komponente. Seveda se nismo mogli izogniti niti vprašanju na račun stroškov. Za številne je golf še danes šport premožnejšega sloja, izbrancev.

"Golf se v Sloveniji še razvija. V Ameriki je zgodba povsem drugačna. Tam velja za množični šport, saj so Američanom na voljo številna javna igrišča, ki so dejansko zastonj. Obstajajo pa tudi ekstremno draga igrišča, kjer bi za članarino odšteli megalomanski znesek. Naj primerjam s smučanjem. Marsikomu smučanje ni prav drag šport, stroški pa so precej podobni tistim pri golfu. Prepričan sem, da je golf celo bolj denarnici prijazen, odvisno od nivoja igre. Oprema je vedno bolj dostopna, igrišča tudi," pojasni fant, ki mu je blizu tudi bonton, ki velja na golf zelenicah. Šport se tako nekoliko razlikuje od preostalih, saj velja upoštevati določena pravila. Obvezna je majica z ovratnikom, na tekmah tudi dolge hlače. "Kljub temu pa golf ponuja veliko mero svobode. Barvo lahko izbiraš povsem sam, nič ne de, če se odeneš v oranžno. Tudi roza majice niso nič neobičajnega," za konec še modni vidik golfa pojasni Anže.

Priporočamo