Anže Škrube Severini nikoli ne reče ne

21. 7. 2015

Vrhunski slovenski plesni umetnik Anže Škrube, tudi član zasedbe Maestro, se je iz sončnega ameriškega Los Angelesa, kjer je plesno kreativen na številnih področjih, za nekaj tednov vrnil v Slovenijo.

Vzrok prihoda v Slovenijo je spektakularen plesni nastop na slovenski obali, natančneje v Kopru, ki ga pripravlja s svojo skupino Maestro ob boku hrvaške glasbene dive, pevke Severine. Anžeta smo povabili na ekskluziven pogovor, da nam iz prve roke razkrije nekaj zanimivosti iz svojega pestrega, plesno obarvanega vsakdana v Ameriki ter nam zaupa, kako bo preživel letošnje vroče poletje.

Amerika je postala vaš drugi dom. Uživate v delu koreografa in plesalca v tem sanjskem svetu plesnih sanj, s katerim ste osvojili vrh ameriške smetane?

Res je, da je bil to še nedavno moj svet plesnih sanj oziroma nekakšne ameriške sanje, ki zdaj vsak dan bolj postajajo realnost. Sčasoma prihajajo vse večji projekti, čeprav mi je do zdaj še vsak cilj, ki sem ga dosegel, postal izziv za kaj več. Verjamem, da je to edina pot med zvezde.

Ali ob intenzivnem delu na plesno-koreografskem področju v tujini, daleč od Slovenije, pogrešate domače, prijatelje, slovensko plesno srenjo?

Skoraj prepričan sem, da ima vsak Slovenec rad to našo ljubo malo Slovenijo, ki ponuja vse lepote, ki jih narava premore. Samo doma si lahko privoščim pitje vode iz pipe, in to se mi zdi zelo velik privilegij, da ne govorimo o naši hrani, ki jo obožujem. Prijateljev nimam veliko, saj tudi nikoli nisem imel dovolj časa za druženje, kar pa zadeva plesne kroge v Sloveniji, sem rahlo skeptičen, tu bi marsikaj spremenil, ampak se zavedam, da pri nas še ni čas za to.

O vas v plesnih krogih govorijo v superlativih, saj pravijo, da ste pri svojem delu pravi garač in profesionalec, ki ničesar ne prepusti naključju. Kako sami gledate na te govorice?

Te govorice so resnične, včasih pomislim, da sem malo prestrog, ampak resnici na ljubo, če ne bi delal tako, ne bi bilo pravega uspeha. Tu dajem prednost disciplini in samo tisti, ki so pripravljeni to sprejeti, so lahko uspešni. Tudi sam hodim po taki poti še zdaj, ko delam s Chrisom Brownom, ki je sam izjemen artist in je nekako logično, da od nas, ki ga spremljamo, veliko zahteva.

Uspeti v tujini v plesnih krogih in biti iskan na tem področju ni mačji kašelj.

Vsa dela v teh krogih se pridobivajo prek avdicij, ker si vsakdo lahko samo tako najde tistega, ki mu ustreza. Kriterijev je več, včasih prepriča kakovost, včasih pa videz in energija. Pri tem mi pomaga ljubezen do tega dela in me avdicije napolnjujejo, nekatere pa popolnoma izčrpajo. Sicer je treba priznati, da so včasih zelo naporne, predvsem v Hollywoodu je plesalcev veliko, kar pomeni, da je konkurenca huda. Tu se zberejo najboljši plesalci sveta.

Kakšen je vaš delovni dan v Ameriki?

Vsak moj dan je drugačen, razen treningov, ki so vsak dan enaki. Nimam utečenega ritma, saj je vsak teden načrtovan drugače. Če sem na turneji, potem potujemo vsak dan v drugo mesto. Veliko delam na glasbenih spotih, učim ure plesa, dostikrat pa se znajdem kot kreativni režiser. Časa za počitek ni.

Kateri zvezdnik vas je v Ameriki toliko prepričal, da je sodelovanje z njim vedno vaš kreativni plesni izziv brez meja?

To je nesporno pevec, umetnik Chris Brown, predvsem zato, ker je prav on tisti, ki že kar nekaj let narekuje plesne trende hip-hopa. Trenutno pa se po njem zgleduje veliko izvajalcev. Od njega sem se izjemno veliko naučil, on je genij, zato pa tudi neprilagodljiv in nepredvidljiv. On ni le pevec, je odličen plesalec, pisatelj, slikar, pravi artist. Letos sem imel priložnost delati z Meghan Trainor, presenetila me je njena pozitivnost. V tujini je priložnost v smislu pridi in pokaži, kaj znaš, torej vse poteka prek avdicij. Sem počaščen, da sem del ekipe Chrisa Browna – Team Breezy. Ta naziv mi namreč da veliko kredibilnost med koreografi, producenti in režiserji.

V Sloveniji ste idejni in kreativni vodja nepogrešljive plesne zasedbe – skupine Maestro. Kako ocenjujete ta projekt, saj je tudi slednji prava sanjska plesna zgodba o uspehu pri nas?

Plesna skupina Maestro je ravno to, o čemer govorim. Slovenija nas je v bistvu spoznala prek avdicije prvega slovenskega šova talentov in tu smo dobili priložnost pokazati, kaj znamo. Sem zelo ponosen, da sem lahko pripomogel k razvoju oziroma k razumevanju plesa, predvsem komercialnega. Pripomogel sem k temu, da je plesna točka postala samostojna točka na dogodkih, prireditvah in TV-oddajah.

Skupina Maestro je požela enormno medijsko zanimanje tudi zunaj naših meja. Zaželele so si jo številne tuje zasedbe in posamezniki, pevke ob sebi kot prvovrstno plesno atrakcijo, ki je njihovim nastopom dodala še dodatno težo. Med njimi nedvomno izstopata popularna pevka Inna in Severina, s katerima ste ustvarili prave plesne zgodbe zunaj naših meja ...

Mene je tujina zgodaj zanimala, že od 12. leta sem počitnice preživljal v Los Angelesu in tam spoznal marsikoga, tudi Inninega menedžerja. S Severino smo se srečevali na nastopih, odločilen je bil nastop Maestra na Emi 2013. Ko sva kreativne moči združila z režiserjem Tomažem Pandurjem, smo postali uspešen Severinin kreativni team.

Opaziti je, da ste plesno zelo srečni, kako pa je kaj na vašem zasebnem ljubezenskem področju, saj vam pripisujejo številne romance z lepimi dekleti, o katerih javno nikoli ne govorite?

Za vsak uspeh sem srečen, v vseh pogledih. Tako v kreativnem kot tudi v zasebnem življenju.

Večino časa preživite v Ameriki. Tokrat ste se vrnili le za nekaj tednov, saj s Severino in zasedbo Maestro pripravljate pevsko-plesni spektakel med morjem in zvezdami?

Ko me povabi Severina, se vedno odzovem. Izjemno jo cenim, je oseba, ki zna dati na odru vse in še več. S svojim delom je dokazala, da so zvezde lahko tudi pri nas, a le malokdo je pripravljen toliko vložiti in narediti za zvezdniški uspeh kot ona. Za slovensko obalo bo kar nekaj presenečenj, saj si v prvi vrsti zagotovo prizadevam pripraviti spektakel.

Kako boste preživeli letošnje poletje, saj se po samem koncertu na slovenski obali takoj vračate v Ameriko?

Poletje bo zame zelo delovno, takrat je sezona plesnih kampov in delavnic. Poučeval bom na hip-hop kampu v Denverju in Chicagu.

ALOJZ PETROVČIČ, foto: Primož Predalič, Goran Antley, osebni arhiv Anže Škrube