April in Lina Kuduzović: Na Evrovizijo z April ali Lino?!

25. 8. 2011 | Vir: Lea
Deli

Ker so čedalje glasnejša namigovanja, da se bo letos na ‘odprto tekmovanje’ za slovenskega predstavnika na Evroviziji prijavila tudi lani drugouvrščena April ali celo talentka Lina, smo govorice preverili.

Letos RTV Slovenija namreč našega predstavnika izbira kar prek televizijskega šova Misija Evrovizija. April nam je o tem, ali se namerava letos boriti za zmago, povedala: “Misel na nastop na Eurosongu prihodnje leto, torej leta 2012, ko bo eden najtežje pričakovanih Eurosongov kadarkoli, je vsekakor mamljiva. Menim, da je letos izbor bolj fer in logičen kot kadarkoli!

Poiskati zmagovalca med vsemi možnimi je precej bolj pošteno in omogoča, da najdemo res pravi potencial. Razlaga je preprosta – vsako leto je imela le peščica možnost, da jih nacionalna televizija izbere, in morda nekateri, ki imajo vrhunski talent, niso imeli možnosti in denarja, da bi kupili skladbo in se prijavili. Vsa leta smo poslušali nabor pesmi, ki se jih komaj še kdo spomni, z izjemo zadnjega leta – kot sem že izjavila, je večina zgolj smetila glasbeno sceno.

Izvajalci, ki so si lahko privoščili tisoč, dva tisoč evrov ali še več za pesem, so imeli možnost, da se prijavijo. Zdi se mi, da to ni prav. Le peščica ljudi v Sloveniji lahko napiše pravo zmagovalno pesem, zato se mi zdi bolj smiselno, da najprej poiščemo potencial in zmagovalca ločeno od tega – torej najprej tistega, ki bo pesem sposoben odpeti, ki bo pritegnil s svojo pojavo in karizmo ter prepričal z energijo in delom! In tukaj so vrata odprta vsem, zdi se mi pošteno in predvsem bolj logično – tako se izognemo tudi brezzveznim očitkom, da je nekdo zmagal in slavil zgolj zaradi imena. Ko bomo dobili zmagovalca, verjamem, da bo že prišla tista prava skladba, s katero se bo tudi najbolj izkazal.

Upam, da se mi bodo začela šibiti kolena in da bo prišlo nekaj sveže konkurence! Na nas, mladih, stojita glasbena scena in dobra glasba!” je povedala April, ki pa je na avdicijah, ki se začnejo 26. 8. v Celju, 27. 8. v Novem mestu, 28. 8. v Kopru, 29. 8. v Mariboru in 30. 8. v Ljubljani, ne bo, saj ima podpisano pogodbo, ki ji to preprečuje. Hkrati se ji zdi prav, da poskusijo priti nova imena in osvojiti vrh.

Line (še) ne bo

Znana je tudi Linina največja želja, da bi nekoč na Evroviziji zastopala Slovenijo. Nadarjenost in glas male deklice sta zanesljivo nekaj, ob čemer bi Evropa na široko odprla usta in se začudila, vendar pa so pravila jasna. Ne dovoljujejo namreč nastopa mlajšim od 16 let, Slovenija pa na Eurovision song contest Junior še ne sodeluje. Lina bo tako s svojo udeležbo na tekmovanju morala počakati še najmanj sedem let.