April: Muhasta kot aprilsko vreme

April (foto: Filip Kocijančič) Filip Kocijančič
Vir: Nova
26. 4. 2011

Malo je glasbenikov v Sloveniji, ki so v dobrem letu dosegli tako veliko in večkrat presegli svoja pričakovanja, kot se je to zgodilo pevki April. Energična 20-letnica, ki je že takoj na začetku kariere ovrgla številne predsodke, je v zadnjem letu dni najbolj oblegana slovenska pevka na spletni strani YouTube.

April, za katero s svojim glasbenim znanjem, idejami in kilometrino stoji Raay, pevec skupine Tangles in avtor številnih slovenskih uspešnic, je dobesedno čez noč postala pravi bum. Prav tako čez noč pa se je je prijel vzdevek slovenska Lady Gaga, ki pa ga energije polna pevka vztrajno zavrača, saj nikoli ni želela biti in tudi ni kopija, ampak original, ki se še gradi in oblikuje, predvsem pa njena glasba sloni na njenem močnem in izraznem vokalu.

»Že na začetku smo se odločili, da ne bomo sprejemali kompromisov, da bomo delali z lastno glavo in da bo vsak korak svoj projekt, ki bo spisal zgodbo o April. Knjiga se namreč ne piše samo po listih, ampak je sestavljena iz različnih zgodb, ki zaokrožijo celoto,« nam je povedala April, ki je sicer svoje umetniško ime dobila kar na domžalskem Radiu Hit s pomočjo svojih poslušalcev, sokrajanov.

Zabave je vse manj

»Na začetku smo iskali pravo ime in prišlo je več kot 150 predlogov. Od tistih, ki so bili nekoliko drugačni, kot smo pričakovali, do takšnih, ki so nam dejansko dali misliti. Ime April pa smo izbrali iz dveh razlogov. Prvi je, da sem nedvomno muhasta kot aprilsko vreme,« se zasmeji pevka, medtem ko se spominja svojih začetkov

»Drugi razlog pa je bil, da smo malo za šalo in malo za res rekli, če imajo Švedi lahko September, zakaj ne bi Slovenci mogli imeti April,« navihano doda Domžalčanka, ki kljub hitremu vzponu in priljubljenosti na glasbenem parketu ni izgubila tal pod nogami, ko opisuje svojo pot.

»Zasebno sem še vedno ista, kot sem bila, preden so me poznali številni. Še vedno grem rada na kavo, še vedno se rada družim s prijateljicami, še vedno se rada zabavam, le da imam za vse to zdaj veliko manj časa kot prej. Biti na tako zahtevni poti ni lahko, saj mi vzame veliko časa, vse več ur preživim za volanom in v studiu, vse bolj zahtevni so tudi mediji in tisto, kar se dogaja okoli mene, spremljam ves čas, tako da se zdaj uradno opravičujem vsem, s katerimi v zadnjih mesecih nisem spila kave,« je iskrena o svojem delu in prostem času April, ki poleg glasbe uživa tudi v tem, da rada bere knjige, gleda filme, se uči in izobražuje, uživa v športnih trenutkih, pleše, rada pa tudi dobro je, čeprav ne slovi ravno kot dobra kuharica.