Nina Kastelic, kulinarična blogerka, je avtorica, ki ruši rekorde

4. 7. 2020 | Vir: Story
Deli
Nina Kastelic, kulinarična blogerka, je avtorica, ki ruši rekorde (foto: Foto: Osebni Arhiv Nina Kastelic)
Foto: Osebni Arhiv Nina Kastelic

Nina Kastelic je avtorica kulinaričnega bloga www.leaneen.com in kuharske knjige, ki ruši vse prodajne rekorde. Pred leti je združila vse, kar jo je veselilo - fotografijo, ustvarjanje v kuhinji in pisanje - ter uspela.

Pravite, da je vaša knjiga Leaneen (izg. 'Linin'): sladke pregrehe doživela že tretji ponatis. Koliko knjig ste prodali do zdaj in v čem je skrivnost vašega uspeha?

V dobrih sedmih mesecih je bilo prodanih že približno 5.700 knjig, kar je v primerjavi z drugimi knjigami res veliko. Ob izidu si o takšnih številkah nisem upala niti sanjati. Moji recepti so preprosti, razumljivo napisani, in če se točno držiš postopka, potem je uspeh zagotovljen. To je ljudem všeč, zato me radi spremljajo in ustvarjajo po mojih receptih. Sem pa v razvoj in napredek Leaneen vložila ogromno časa in truda, tako da se neprespane noči slej kot prej obrestujejo.

Od kod ljubezen do sladic, peke in fotografiranja?

Fotografijo sem od nekdaj oboževala, čeprav si zaradi pomanjkanja financ nikoli nisem mogla privoščiti profesionalnega fotoaparata ali pa kakšnega fotografskega tečaja. Med poletnimi študijskimi počitnicami pred skoraj petimi leti pa sem se čez noč odločila, da bom imela svoj kulinarični blog, čeprav do takrat sploh nisem veliko kuhala in pekla. Sicer me je peka sladic zelo veselila, ampak sem takrat kaj sladkega pripravila samo enkrat na mesec. Sem pa vedno imela veliko željo po ustvarjanju. Z lastno kulinarično spletno stranjo sem tako združila vse, kar me je veselilo – fotografijo, ustvarjanje v kuhinji in pisanje.

Ste velika estetinja, kaj je za vas lepo, najlepše?

Če govorimo o sladicah, potem mi je všeč preprostost, ki že rahlo meji na minimalizem. Ne maram nasičenosti in pretiranih barv. Rada imam čiste in gladke reze, da je pecivo postavljeno v ravne vrste, da ni vse natlačeno …

Nina Kastelic

Radi potujete. Ali bo koronakriza kako vplivala na vaše načrte za letošnji dopust – imate v mislih kaj posebnega, kam bi radi šli?

Ja, trenutna situacija je precej vplivala na moje letošnje načrte, saj sem želela na malo daljši dopust, na katerem bi se z avtom odpravila vse do Grčije. Žal sem vse skupaj na začetku epidemije odpovedala, saj bi se morala na pot odpraviti že konec maja. Letos bom tako kot vsako leto raziskovala Slovenijo, odpravila pa sem bom tudi v sosednje države. Večja in daljša potepanja pa bom prihranila za prihodnje leto.

Samo v decembru 2019 ste imeli na svoji strani www.leaneen.com milijon ogledov. Letos mineva peto leto, odkar imate to stran, in v svojih zapisih pravite, da vam idej ne bo zmanjkalo … Kaj si še želite, da bi lahko ustvarili, naredili?

Želim si malo več časa, da bi lahko naredila malo zahtevnejše sladice in se naučila kakšne nove tehnike. V prihodnje, takoj ko bo mogoče, pa so v planu tudi video recepti. In seveda kulinarične delavnice, po katerih imam veliko povpraševanja, ampak mi za zdaj časovno ne znese, da bi jih lahko organizirala.

Bliža se poletje. Brez katere sestavine oziroma slaščice pri vas letos ne bo šlo? Nam za naše bralce zaupate še en recept, ki bo po vašem 'hit' tega poletja.

Poleti pri meni ne gre brez grškega jogurta in sadja. To je moja najljubša kombinacija, ki je ravno prav sladka in osvežilna ter odlična za poletne piknike in zabave. Grški jogurt se odlično poda tudi k beli čokoladi, zato z vami delim recept za preprosto sladico v kozarcu, ki vas bo navdušila. Jaz sem za pripravo sicer uporabila češnje, ampak se lahko uporabi tudi kakšno drugo sadje npr. maline, borovnice, jagode, višnje, mango.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec